9 Nackdelar med VPN som du borde veta innan du använder den

VPN har varit känt som lösningen på olika integritetsproblem på internet idag. Medan regeringen och din internetleverantör kanske övervakar all din online-aktivitet varje dag, och de kan begränsa webbplatserna som du kan besöka online, kan det virtuella privata nätverket tillhandahålla säkerhetslösningen som ger dig tillbaka din integritet och frihet online. Med det virtuella privata nätverket kan du enkelt surfa på internet utan att behöva oroa dig för någon typ av övervakning, spårning och begränsningar som görs av regeringen, din internetleverantör eller andra tredje parter..


Men bland de många fördelar som VPN kan ge för din integritet online finns det olika nackdelar som du måste vara medveten om innan du använder någon VPN-tjänst. Detta gäller särskilt om du är första gången VPN-användare. Här är de 5 nackdelarna med VPN som du bör veta innan du använder det:

Använd gärna bilden ovan på din blogg eller kommande artikel. Kopiera koden nedan.

1. Att använda VPN kan faktiskt vara olagligt i ditt land

Det finns vissa länder som inte tillåter sina medborgare att använda någon typ av VPN-tjänst. Faktum är att de flesta VPN-tjänster kommer att blockeras i de länder som anser att privata nätverk är olagliga. Detta är den första nackdelen som du behöver hantera. Om du tror att ditt land finns i listan över länder som anser att den privata anslutningen är olaglig, bör du inte använda VPN-tjänsten i första hand. Det beror på att du kan betala en enorm böter eller gå i fängelse när du gör det.

2. Du kan ha problem med prestanda när du använder det privata nätverket

Eftersom den privata nätverksanslutningen fungerar genom att ansluta ditt nätverk till en privat server innan du faktiskt kan komma åt webbplatsen som du vill besöka kan det skapa ett prestandaproblem i processen. Vissa virtuella privata nätverk kan ta längre tid att kontakta de privata servrarna, vilket kan leda till en längre tid för dig att ladda webbplatsen du kommer åt.

Detta är faktiskt en vanlig nackdel som du kommer att se när du använder en gratis VPN-tjänst. Du kanske också märker att anslutningshastigheten när du använder privat anslutning kan vara långsammare än när du använder den vanliga anslutningen.

3. VPN-tjänsten kan övervaka din aktivitet och använda dina data

Vissa privata nätverkstjänster låter dig använda sina privata servrar i utbyte mot dina data. Naturligtvis kanske de inte säger sin avsikt i första hand. Men det har förekommit fall där VPN-företag övervakar data från sina användare för sina egna fördelar. Ja, de kan hjälpa till att kringgå dina internetbegränsningar och dölja din IP-adress, men de privata nätverksföretagen kan faktiskt spåra istället.

Du bör vara medveten om VPN-tjänsterna som erbjuder deras privata anslutning gratis eller till ett mycket lågt pris eftersom de kan logga in din aktivitet.

4. Det kan vara svårt att konfigurera för företag

För enskilda användare kan VPN vara lätt att installera eftersom du bara behöver ladda ner dina VPN-appar eller programvara och installera dem på din enhet. Men för affärsanvändare kan fallet kanske inte vara så. För affärsanvändare är VPN mycket mer komplicerat att installera, särskilt om du behöver konfigurera det privata nätverket på ditt affärsförutsättningar.

Det kommer att lägga till mer komplexitet i din övergripande nätverksanslutning och det kommer att påverka varje enhet du använder i ditt företag. Medan många VPN-företag kan förenkla det för dig, kan du fortfarande behöva ett dedikerat nätverkshanteringsteam för att övervaka det privata anslutningsnätverket i ditt företag.

5. Det kan lägga till mer kostnad för din nätverksanslutning

Som standard är det virtuella privata nätverket en premium privat anslutningstjänst som du behöver betala separat från din vanliga nätverksanslutning eller ISP. Om du vill använda en VPN-router måste du också köpa en extra routerhårdvara för att kunna användas tillsammans med din VPN-anslutning. Därför kanske det inte kommer dig kostnadsfritt. Visst, det finns många gratis privata anslutningar som du kan använda, men de är i allmänhet inte tillförlitliga och de har många begränsningar. Så en annan nackdel med privat anslutning är att det kan vara mycket kostsamt för dig på lång sikt.

6. Det kan bromsa din Internethastighet

När du lägger till en VPN-anslutning lägger du till ett lager av sekretess via VPN-servern. Istället för att direkt komma åt en webbplats kommer du åt den via din VPN-leverantör. Även om detta gör att du kan dölja din IP-adress och kryptera dina data, betyder det också att data måste resa mer och med extra komplexitet.

Om VPN-leverantörer du använder inte är tillräckligt kraftfulla kan ditt internet bli mycket långsamt. Detta påverkar främst när du behöver ett höghastighetsinternet för strömning eller nedladdning etc. Men detta är inte alltid fallet. Tidigare har vi granskat många VPN-leverantörer för deras hastighet och ofta är hastighetsminskningen minimal i vissa fall. NordVPN, till exempel, gav oss hastighet med minsta minskning. Vi kunde få nästan 95% av originalhastigheten. Inte bara dem, många andra leverantörer är optimerade för att inte bromsa ditt internet.

7. Att använda det kan inte garantera 100% anonymitet

Det finns olika sätt du fortfarande kan avslöja din identitet trots att du använder ett VPN. Vad händer om du surfar på en webbplats med en VPN-anslutning och du plötsligt insåg att din VPN-klient är otydligt kopplad? Eller läcker din DNS? Ännu värst accepterar leverantören du använder att ge din regering viss kritisk information om dig själv?

Även om tjänsteleverantörerna numera erbjuder många funktioner som Double VPN eller Kill Switch för att göra din anslutning så mycket privat och säker som möjligt. Det finns fortfarande många sätt data kan läcka ut via hårdvara, programvara eller på något annat sätt.

8. Det är inte möjligt att kringgå alla begränsningar

En huvudsaklig anledning till att människor använder VPN är att låsa upp specifika webbplatser eller innehåll (med andra ord kringgå begränsningar.) Även om det är relativt enkelt att avblockera de flesta webbplatser eller innehåll, kan vissa innehåll fortfarande vara svåra att komma åt. Netflix, till exempel, är tillgängligt var som helst men företaget tillåter åtkomst till vissa filmer eller TV-program endast till specifika länder.

Eftersom de har olika avtal med innehållsproducenter har de inte lagligt rätt att visa specifikt innehåll i en viss region. Och mest är de bra på att verkställa detta. Många VPN-leverantörer kan INTE kringgå denna begränsning. Samma sak är fallet med många andra webbplatser eller innehåll.

9. Problem med plattformskompatibilitet om du använder en mindre populär plattform

Om du använder ett operativsystem som används av miljontals användare över hela världen har du det bra. Men om du använder ett mindre populärt operativsystem, föråldrat operativsystem eller inkompatibel hårdvara kanske det inte finns många sätt att använda eller konfigurera VPN på din enhet. De flesta VPN är tillgängliga för fyra mest populära operativsystem, liksom Windows, macOS, Android och iOS. Om du använder något annat är chansen stor att du kan möta svårigheter med att konfigurera tjänsten och till och med få support från företaget. Detta gäller inte bara för VPN utan för programvara. Flera VPN-leverantörer erbjuder sätt att konfigurera din router för att skydda hela ditt internetnätverk också, vilket kan fungera som en lösning på det här problemet.

Det är nackdelarna med ett VPN som du bör veta innan du använder det. Om du planerar att använda någon VPN-tjänst måste du se till att du använder ansedda tjänster.

De ansedda tjänsteleverantörerna ger dig inte dessa nackdelar, eller åtminstone kan de minimera sådana nackdelar för dig. Dessutom, om du verkligen bryr dig om din integritet och säkerhet online, är VPN det bästa verktyget du kan använda för att skydda din online sekretess och säkerhet.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map