Allt du borde veta om SOCKS5-protokoll och proxy

SOCKS5-protokollet är det protokoll som ofta visas i olika VPN-tjänster som ett extra protokoll för de vanliga PPTP, L2TP, OpenVPN och andra protokoll. Först och främst, vad du behöver veta om SOCKS5 är att detta är en uppgraderad version av Socket Secure-protokollet, som tillhandahåller det extra krypteringssystemet såväl som UDP- och TCP-överföringen. I den tidigare versionen av SOCKS, SOCKS4, stöder den inte UDP-sändningen. Protokollet används ofta för prestationsbaserad dataöverföring.


SOCKS5 skiljer sig helt från den vanliga HTTPS-proxyen, där den ger användarna möjlighet att använda alla typer av trafik istället för bara HTTP-trafiken. Det betyder att det inte bara handlar om dataöverföringen från webbsidor utan också dataöverföringen för andra typer av trafik, som P2P-trafik, e-postapplikationer och annan applikationsbaserad nätverkstrafik. Att veta bättre om detta protokoll, här är de saker du bör veta om detta protokoll och proxy:

1. Det handlar om att leverera bästa resultat

Den främsta höjdpunkten i SOCKS5-protokollet är prestanda som det kan ge för användarna. Det betyder att jämfört med andra typer av protokoll kan den här ge en snabbare dataöverföring mellan servrarna och användarens enhet. Det är därför protokollet ofta används för tung dataöverföring, till exempel nedladdning och överföring av filer över internet och mellan olika applikationer. Det är en uppgradering från föregående SOCKS4-protokoll som tillåter ännu snabbare dataöverföring eftersom det stöder UDP-dataöverföringen.

2. Det används ofta vid spännande eller P2P-fildelning

Eftersom detta protokoll är utformat för att inte bara hantera HTTP-förfrågningarna precis som den vanliga HTTP-proxyen, har SOCKS-protokollet, sedan dess första utveckling, använts för torrenting eller P2P-fildelning. Detta beror på olika skäl, varav huvudskälet är dess stabilitet och tillförlitlighet när det gäller att leverera datapaket från olika typer av trafik, inklusive den strömmande trafiken. De flesta VPN-leverantörer som inte har SOCKS5-protokollet aktiverat stöder vanligtvis inte P2P-fildelningen eftersom den här typen av online-aktivitet inte kan göras helt enkelt med det vanliga HTTP-protokollet.

3. SOCKS5 har ett krypteringssystem

Detta protokoll är bättre än föregångaren eftersom det har ett extra krypteringssystem och ett extra stöd för UDP-dataöverföring också. Ett krypteringssystem är användbart för att säkerställa att endast en viss IP-adress kan komma åt en viss privat server med detta protokoll, och det säkerställer att din anslutning inte delas eller avbryts av andra tredje parter. Den föregående versionen, SOCKS4, ger inte den extra kodningen och UDP-stödet, vilket gör det mindre säkert än den nyare versionen.

4. Det stöder UDP- och TCP-dataöverföring

TCP-dataöverföringen används ofta av olika protokoll för att göra det möjligt för dig att komma åt vanliga webbplatser med en privat proxyserver. Det betyder att när du använder TCP-dataöverföring kan du dölja din riktiga IP-adress samtidigt som du får fördelarna med att komma åt de vanliga webbplatserna med en snabbare prestanda. TCP-datatransmissionen har emellertid ett latensproblem, vilket gör det omöjligt att överföra data som kräver minsta latens, till exempel onlinespel och videoströmning. Med stöd av UDP-dataöverföring har SOCKS5 blivit ett bättre protokoll för hantering av datatransmission med låg latens samtidigt som prestandan hålls i bästa möjliga tillstånd.

5. Det kan användas som ett fristående protokoll eller i kombination med VPN

Den goda nyheten om SOCKS5-protokollet är att du kan använda det som ett fristående protokoll och fortfarande kunna få tillgång till internet anonymt med snabb dataöverföring. Du behöver inte använda VPN för att det ska fungera eftersom det kan konfigureras precis som du konfigurerar VPN-anslutningen. Men när den används utan VPN erbjuder SOCKS5 mindre säkerhetsfunktioner eftersom din nedladdningsaktivitet fortfarande kan övervakas av tredje parter. Så det är alltid bättre att kombinera detta protokoll med VPN för att säkerställa att du får allt nödvändigt skydd och integritet när du surfar eller överför data från internet.

Det är de saker du bör veta om SOCKS5-protokoll och proxy. Sammanfattningen är att det här protokollet erbjuder snabbare dataöverföring än andra protokoll, och det rekommenderas att användas om du planerar att göra någon torrentaktivitet. Det är emellertid bättre att använda det med VPN för att säkerställa att du får det bästa skyddssystemet för din nätverksanslutning och kan hålla anonym online.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map