Förstå olika VPN-protokoll

När du tittar på många tillgängliga VPN-leverantörer kommer du att märka att de tillhandahåller olika typer av VPN-protokoll i sin tjänst. Vissa tjänsteleverantörer kanske bara erbjuder ett VPN-protokoll medan andra kan erbjuda flera protokoll som användarna kan välja fritt. Var och en av dessa protokoll har sina egna fördelar och nackdelar. Ju mer ansedda och pålitliga en VPN-tjänst är, desto bättre val gör de för sina användare angående VPN-protokollen som de kan använda. Som användare av det virtuella privata nätverket måste du förstå skillnaden mellan olika VPN-protokoll. På detta sätt vet du vad du får från din investering.


De olika VPN-protokollen har olika sätt att skydda din online sekretess. Vissa kan ha en stor sårbarhet i sitt nätverk medan andra kan ha utmärkta säkerhetsfunktioner. Så när du använder en virtuell privat nätverkstjänst som erbjuder flera protokoll måste du vara medveten om vilket protokoll du använder för din surfningssession eftersom det kan påverka hur du skyddar din online sekretess. Här är listan över de vanligaste VPN-protokollen och vad de kan göra:

1. PPTP (punkt-till-punkt-tunnelprotokoll)

PPTP är det vanligaste VPN-protokollet som används av olika virtuella privata nätverksleverantörer, och det har den svagaste säkerhetskrypteringen jämfört med andra protokoll. Detta beror på att detta protokoll har använts i decennier för att skapa en privat anslutning för PC, vilket gör det mer och mer sårbart för attacker på grund av dess föråldrade krypteringsteknologi. Detta protokoll är emellertid mycket enkelt att installera, och det har använts av olika gratis och billiga VPN-leverantörer för att minimera kostnaden för att driva sin virtuella nätverksverksamhet. När du använder detta protokoll kan du få en snabb anslutningshastighet för att komma åt olika blockerade webbplatser, och det kan användas för alla plattformar.

2. OpenVPN

Detta är en öppen källkod för privat nätverk som gör det möjligt för dig att upprätta en mycket säker privat anslutning för din enhet. Det har det avancerade 256-bitars krypteringssystemet, och det är mycket konfigurerbart för många plattformar. Det är mycket stabilt när du skyddar din enhet mot olika typer av attacker. Det är dock bäst att använda för stationära plattformar eftersom det fortfarande är ganska svårt att konfigurera OpenVPN för mobila enheter. Om du vill ha mer säkerhet i din privata anslutning är detta definitivt det protokoll du bör använda.

3. L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol)

L2TP är ganska lik PPTP, där den ger den privata anslutningen med tillräckligt med säkerhetsfunktioner. När det gäller säkerhetsstyrka är det säkrare än PPTP, men det är mindre säkert än OpenVPN. Det är också långt långsammare än OpenVPN-protokollet, vilket gör det mindre att föredra att använda. Det har också ryktats att NSA har sina ögon på detta protokoll och de arbetar för att försvaga detta protokoll precis som de gör med PPTP. Om du installerar någon typ av brandväggssäkerhet på din enhet kan användning av L2TP komma i konflikt med användningen av din brandvägg. Detta protokoll anses emellertid enkelt att installera och det är kompatibelt med alla moderna enheter och operativsystem.

4. IPsec (Internet Protocol Security)

IPsec anses mestadels liknar L2TP. Den har liknande säkerhetsfunktioner och sårbarheter som L2TP har. Det är därför som vissa VPN-leverantörer listar IPsec och L2TP som L2TP / IPsec eftersom de är ganska lika. Detta protokoll används vanligtvis för att kryptera det IP-nätverk som du använder så att alla datapaket krypteras under överföring. I kombination med andra säkerhetsprotokoll kan det användas för att ge säkerhetsförbättringar för dessa protokoll, vilket gör det svårare för hackare att bryta ditt system och övervaka din nätverksaktivitet.

5. Proprietär VPN-protokoll

Vissa VPN-leverantörer kan ha ett eget protokoll för att förbättra den totala säkerheten för ditt privata nätverk. Om till exempel tjänsteleverantören inte använder vissa säkerhetsbegränsningar för sina användare genom att använda vanliga protokoll, kommer det proprietära VPN-protokollet att göra det möjligt för dem att kringgå begränsningarna. Låt oss titta på användningen av VPN i Kina. Regeringen gör det mycket svårt att använda en vanlig VPN-anslutning i det landet. Vissa VPN-leverantörer lyckas dock skapa protokollet som gör det möjligt att kringgå Kinas internetbegränsningar genom att undvika Deep Packet Inspection i deras nätverkstrafik. Endast vissa tjänsteleverantörer har sina egna protokoll, men när de gör det kan det proprietära protokollet ge många fler fördelar för användarna vad gäller integritet och säkerhet på internet.

Dessa är de vanligaste VPN-protokollen som du kan hitta i olika VPN-tjänster. Varje protokoll har sina egna fördelar och nackdelar. Så som användare måste du förstå hur du använder din VPN-anslutning. Genom att förstå de olika protokollen kan du växla mellan dem för att få vissa fördelar beroende på dina omständigheter.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map