5 Cara Menggunakan Pelanggan Torrent yang Disekat di Negara Anda

Torrents telah menjadi salah satu topik paling kontroversial di internet, terutama setelah banyak pemegang hak cipta mendakwa bahawa torrents telah digunakan untuk menyebarkan kandungan berhak cipta dan tidak sah. Walaupun terdapat pelbagai usaha untuk menyekat laman web torrent yang dilakukan oleh pemerintah, laman web ini masih ada hingga hari ini, dan pengguna torrent juga tidak berkurang sama sekali.


Sejak torrenting dikaitkan dengan perkongsian fail yang tidak sah dalam beberapa tahun terakhir, ada negara yang mempunyai peraturan yang ketat untuk menentang torrenting. Beberapa negara tidak membenarkan warganya mengakses laman web torrent, dan negara tersebut mungkin juga menyekat penggunaan klien torrent seperti BitTorrent dan uTorrent, sehingga menyukarkan warga untuk berkongsi fail melalui rangkaian torrent. Sekiranya negara anda termasuk dalam senarai negara yang menyekat penggunaan klien torrent, berikut adalah 5 cara untuk menggunakan klien torrent yang disekat di negara anda:

1. Gunakan Perkhidmatan VPN yang Menyokong Torrenting

Sekiranya pelanggan torrent kegemaran anda disekat oleh pemerintah sehingga anda tidak dapat menggunakannya untuk memindahkan fail melalui rangkaian perkongsian fail P2P, maka anda dapat membebaskan sekatan seperti itu dengan menggunakan layanan VPN yang mendukung torrenting. Ingat bahawa tidak semua perkhidmatan VPN membolehkan anda menggunakan rangkaian perkongsian fail P2P, jadi pastikan untuk memilih yang membolehkan anda melakukannya. Setelah anda melanggan layanan VPN yang membolehkan torrenting, anda perlu memasang aplikasi VPN di komputer desktop anda sehingga dapat menjadikan keseluruhan sambungan rangkaian anda bersifat peribadi. Dengan cara ini, anda boleh menggunakan semua aplikasi atau perisian yang disekat tanpa masalah, termasuk klien torrent yang disekat.

2. Gunakan Versi Mudah Alih Pelanggan Torrent Dengan VPN

Agar anda dapat menggunakan klien torrent tanpa masalah, anda juga dapat menggunakan versi mudah alih klien torrent yang digabungkan dengan perkhidmatan VPN mudah alih. Kaedah ini sangat mudah dan senang diikuti. Cukup pasang aplikasi mudah alih perisian torrent yang anda gunakan dan kemudian pasang aplikasi VPN pada peranti mudah alih anda. Sebelum menggunakan aplikasi torrent, anda harus mengaktifkan aplikasi VPN terlebih dahulu untuk mengenkripsi sambungan di peranti mudah alih anda. Dengan cara ini, anda boleh memuat turun dan memuat naik fail melalui perkongsian fail P2P pada peranti mudah alih anda tanpa sekatan.

3. Gunakan Port 80 Dengan Sambungan Biasa Anda

Sekiranya anda masih mahu menggunakan sambungan internet biasa yang anda miliki tanpa perlu memasang perisian VPN apa pun, masih ada cara lain untuk mengakses klien torrent yang disekat. Dalam pilihan pelanggan torrent, anda boleh menukar nombor port menjadi 80, yang merupakan nombor port yang digunakan dalam penghantaran data HTTP biasa, dan lebih lambat daripada port biasa yang digunakan oleh ISP anda. Selagi ISP anda tidak menyekat ciri pemajuan port klien torrent anda, anda boleh menggunakan port ini untuk memintas sekatan ISP anda untuk menggunakan klien torrent.

4. Gunakan Proksi Web yang Menyokong Torrenting

Sekiranya kerajaan anda mematikan klien torrent, anda masih boleh memuat turun torrent dengan menggunakan proksi web yang menyokong muat turun torrent. Walaupun masih banyak proksi web yang mempunyai ciri yang sangat terhad dan perkhidmatan yang berkualiti rendah, namun terdapat beberapa proksi web yang menyokong muat turun torrent dan streaming video berkelajuan tinggi. Apabila anda menggunakan proksi web jenis ini, anda boleh memanfaatkan perkhidmatan percuma yang ditawarkannya, serta fitur torrenting yang dimilikinya.

5. Tukar DNS Anda Dengan DNS Pintar

DNS pintar adalah pilihan lain yang dapat anda miliki ketika anda mengalami masalah dalam mengakses rangkaian torrent melalui klien torrent. Dengan hanya menukar alamat DNS anda dengan alamat DNS pintar, anda dapat dengan mudah melewati sekatan yang dikenakan oleh pemerintah anda, dan ini memungkinkan untuk anda menggunakan klien torrent secara normal. Ini adalah langkah mudah dan cepat yang dapat anda lakukan untuk mengubah DNS biasa anda menjadi DNS peribadi yang tidak mempunyai batasan yang berkaitan dengannya.

Itu adalah cara untuk menggunakan pelanggan torrent yang disekat di negara anda. Walaupun torrenting mungkin dikaitkan dengan cetak rompak, tidak semua fail yang dibagikan melalui rangkaian P2P adalah fail cetak rompak atau haram. Sebagai contoh, banyak sekolah dan perniagaan masih menggunakan rangkaian P2P untuk berkongsi fail dengan pelajar dan pekerja mereka. Oleh itu, apabila pelanggan torrent disekat di negara anda, kaedah ini dapat membantu anda mendapatkan kembali akses ke rangkaian perkongsian fail P2P kepada anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map