5 Faedah Menggunakan Alamat IP Statik Dalam Sambungan VPN Anda

Terdapat dua jenis alamat IP yang boleh anda gunakan dalam sambungan rangkaian anda. Yang pertama adalah IP statik, dan yang kedua adalah IP dinamik. Ini juga sama ketika anda menggunakan sambungan VPN. Ia menawarkan IP statik dan dinamik. IP statik adalah alamat IP yang diberikan kepada anda secara berterusan, dan anda menggunakan alamat IP yang sama tanpa mengira berapa kali anda menyegarkan semula sambungan. Sebaliknya, IP dinamik adalah alamat IP yang terus berubah setiap kali anda menyambung semula sambungan peribadi anda.


Terdapat kelebihan dan kekurangan dari alamat IP statik dan dinamik. Walau bagaimanapun, dalam hubungan peribadi, lebih baik menggunakan alamat IP statik kerana dapat memberikan banyak faedah yang tidak dapat diberikan oleh IP dinamik atau bersama kepada anda. Terdapat beberapa perkhidmatan VPN yang membolehkan anda menggunakan alamat IP statik dengan harga tambahan setiap bulan atau setahun. Berikut adalah 5 faedah menggunakan alamat IP statik dalam sambungan VPN anda:

1. Ia Tidak Disenarai Hitam Oleh Pelbagai Perkhidmatan Dalam Talian

Sebilangan besar alamat IP dinamik atau dikongsi yang digunakan dalam pelbagai pelayan VPN telah digunakan oleh pelbagai jenis orang. Sebilangan pengguna perkhidmatan VPN tersebut mungkin menggunakan sambungan peribadi mereka untuk aktiviti dalam talian yang sah sementara yang lain mungkin menggunakannya untuk aktiviti haram. Oleh kerana terdapat banyak orang yang menggunakan IP yang sama pada masa yang sama, anda tidak tahu mana yang menggunakannya untuk kebaikan dan mana yang menggunakannya untuk buruk. Akibatnya, banyak alamat IP yang dikongsi itu disenarai hitam oleh pelbagai perkhidmatan dalam talian, yang menghalang anda daripada mengakses kandungannya. Dengan alamat IP statik, masalah ini tidak akan berlaku kerana anda adalah satu-satunya yang menggunakan IP.

2. Ini Akan Dianggap sebagai Alamat IP yang Sah Untuk Perkhidmatan Terhad Geo

Banyak perkhidmatan dalam talian di luar sana yang akan menolak untuk memproses permintaan anda jika anda menggunakan alamat IP yang disenarai hitam kerana boleh mewakili ancaman terhadap perkhidmatan dalam talian mereka. Ini kerana banyak alamat yang dikongsi digunakan untuk melancarkan serangan DDoS ke perkhidmatan tersebut dan juga menghantar pelbagai jenis ancaman untuk mengganggu perkhidmatan tersebut. Inilah sebabnya mengapa banyak perkhidmatan dalam talian hanya akan berurusan dengan pengguna yang mempunyai IP statik kerana mereka menganggapnya sah dan boleh dipercayai. Alamat IP statik yang anda perolehi akan bersih dari reputasi buruk kerana akan diberikan kepada anda oleh penyedia perkhidmatan VPN.

3. Anda tahu dengan tepat bagaimana alamat IP ini digunakan

Apabila anda menggunakan alamat IP statik, anda tahu betul bagaimana anda menggunakannya kerana anda adalah satu-satunya pengguna yang diberikan untuknya. Sekiranya ia disenaraihitamkan oleh beberapa perkhidmatan, ini pasti kerana anda menggunakannya untuk tujuan yang tidak baik. Dengan menggunakan IP khusus, anda dapat mengawal dan mengurus sambungan peribadi anda dengan lebih baik kerana anda mengendalikannya sendiri dan anda membagikannya tanpa orang lain. Ini tidak seperti menggunakan alamat IP bersama di mana anda tidak mempunyai kawalan penggunaannya.

4. Ia Boleh Digunakan Untuk Mengabaikan Penapisan Atau Sekatan

Terdapat banyak kes di mana pengguna tidak dapat melewati penapisan tertentu di negara mereka walaupun menggunakan sambungan peribadi untuk mengakses laman web yang disensor. Biasanya, ini kerana alamat IP mereka telah dilarang dari perkhidmatan, yang menghalangi mereka untuk mengakses kandungan di sana. Tidak kira sama ada anda menggunakan sambungan peribadi, anda tidak akan dapat mengakses kandungan terhad atau disensor jika alamat IP peribadi anda dilarang. Inilah sebabnya mengapa IP khusus lebih disukai kerana bersih dari segala jenis larangan atau senarai hitam, yang memungkinkan anda mengakses laman web yang disensor atau dilarang.

5. Anda Boleh Menggunakannya Untuk Pelbagai Aktiviti Dalam Talian yang Selamat Tanpa Risiko

Dengan IP khusus, anda akan mempunyai alamat IP tetap untuk sambungan anda, yang memungkinkan anda melakukan pelbagai aktiviti dalam talian yang memerlukan perlindungan keselamatan yang lebih tinggi. Oleh kerana anda akan dianggap sebagai pengguna yang sah dan boleh dipercayai milik negara destinasi anda (bergantung pada lokasi pelayan yang anda pilih), anda tidak akan menghadapi masalah untuk mengakses pelbagai laman web keselamatan seperti laman web perbankan dan membeli-belah menggunakan IP ini alamat. Tidak akan ada risiko alamat IP anda disekat oleh laman web atau risiko keselamatan lain yang biasanya dikaitkan dengan IP yang dikongsi.

Itulah kelebihan menggunakan alamat IP statik dalam sambungan VPN anda. Walaupun mungkin memerlukan pelaburan tambahan dari pihak anda, menggunakan alamat IP statik akan memberi anda lebih banyak keselesaan, privasi, dan keselamatan semasa melayari internet menggunakan sambungan peribadi anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map