5 Faktor Yang Mempengaruhi Prestasi VPN Anda Dijelaskan

Seperti jenis perisian atau perkhidmatan apa pun, VPN tidak sempurna. Semasa menggunakan sambungan rangkaian peribadi, mungkin ada beberapa masalah yang anda alami, dan yang paling mengecewakan adalah masalah yang berkaitan dengan prestasi sambungan anda. Kadang kala, sambungan peribadi anda menjadi sangat perlahan, dan pada masa lain, anda mungkin tidak dapat menyambung ke pelayan tertentu dalam rangkaian peribadi. Kadang-kadang, walaupun menyambung ke VPN anda, anda mungkin masih mendedahkan alamat IP sebenar anda.


Masalah-masalah ini berlaku di kebanyakan perkhidmatan VPN, dan bergantung pada kualiti perkhidmatan itu sendiri, ia mungkin dibiarkan tidak diperbaiki untuk jangka waktu tertentu, atau mungkin segera diperbaiki oleh penyedia perkhidmatan. Sebagai pengguna perkhidmatan tersebut, anda harus sedar bahawa ada faktor-faktor tertentu yang boleh menyebabkan masalah prestasi VPN. Berikut adalah 5 faktor yang mempengaruhi prestasi VPN anda:

1. Beban Pelayan

Ini adalah sebab yang paling biasa untuk penurunan prestasi dalam sambungan rangkaian peribadi anda. Apabila terdapat terlalu banyak orang yang menggunakan pelayan yang sama pada waktu yang sama, ada kemungkinan besar pelayan terlalu banyak memuatkan permintaan dari pengguna yang terlalu banyak, sehingga menyebabkan masalah prestasi buruk. Ini biasanya berlaku dalam perkhidmatan VPN percuma, di mana terdapat terlalu banyak pengguna yang menggunakan sejumlah pelayan pada masa yang sama. Inilah sebabnya mengapa tidak digalakkan untuk anda menggunakan perkhidmatan VPN percuma jika anda ingin mempunyai prestasi yang dapat dipercayai untuk rangkaian peribadi anda. Juga, cara untuk menyelesaikan masalah ini adalah dengan beralih ke pelayan yang berbeza dan menggunakan yang mempunyai pengguna yang kurang di dalamnya.

2. Gangguan Sambungan Internet Anda

Sambungan internet biasa anda juga boleh menyebabkan masalah dalam prestasi rangkaian peribadi anda. Contohnya, apabila isyarat internet anda terganggu oleh beberapa peranti berdekatan yang memancarkan isyarat tanpa wayar yang sama, maka ia mungkin menyebabkan masalah dengan sambungan internet anda. Sekiranya anda menyimpannya dengan cara ini, sambungan VPN anda juga akan terganggu. Untuk mengatasi masalah ini, perlu memeriksa kelajuan sambungan internet anda tanpa VPN dihidupkan, dan melihat apakah ada kelajuan dan prestasi yang perlahan. Kemudian, anda boleh memulakan semula penghala atau peranti tanpa wayar anda sekiranya terdapat kelambatan dalam sambungan internet biasa anda.

3. Pelayan Berkualiti Rendah

Pelayan berkualiti rendah adalah pelayan yang tidak mempunyai spesifikasi perkakasan yang baik, dan pelayan ini tidak dirancang untuk berfungsi dengan baik dengan permintaan tinggi dari pengguna. Sebilangan besar perkhidmatan VPN percuma mempunyai pelayan berkualiti rendah untuk meminimumkan kos operasi mereka, dan lebih-lebih lagi, pelayan ini biasanya disewa dari luar negara. Beberapa perkhidmatan VPN yang murah juga menggunakan pelayan berkualiti rendah untuk mengurangkan kosnya, sehingga mereka dapat menawarkan perkhidmatan mereka dengan harga murah. Sekiranya penyedia perkhidmatan anda menggunakan pelayan berkualiti rendah, maka satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah prestasi adalah dengan beralih ke penyedia VPN lain yang menawarkan kebolehpercayaan dan prestasi pelayan yang lebih baik.

4. Perisian atau Aplikasi Berkonflik

Perisian antivirus anda mungkin mengganggu kerja perisian VPN anda jika kedua-duanya perlu menggunakan sumber yang sama dari peranti anda. Sebagai contoh, jika perisian antivirus perlu melakukan pemindaian dan penyelenggaraan setiap hari, yang memerlukan sambungan internet yang berterusan dan sumber daya sistem yang cukup besar, maka itu mungkin menyebabkan VPN menjadi perlahan buat sementara waktu. Sekiranya anda menginginkan pengalaman yang lancar dengan sambungan VPN anda, selalu lebih baik anda mematikan sementara perisian atau aplikasi yang mungkin bertentangan dengan perisian VPN anda.

5. Batasan Penggunaan VPN Anda

Walaupun penyedia perkhidmatan VPN yang paling ternama tidak akan memberi anda batasan penggunaan VPN Anda, seperti batasan kelajuan dan batasan lebar jalur, beberapa penyedia perkhidmatan mungkin memberikan batasan ini. Hal ini terutama berlaku untuk penyedia VPN yang menawarkan percubaan percuma untuk pengguna mereka. Apabila anda menggunakan versi percubaan percuma perisian, kelajuan sambungan peribadi anda biasanya terhad, dan jumlah data yang dapat anda pindahkan biasanya juga terhad. Oleh itu, jangan terkejut jika anda mengalami banyak kelambatan semasa menggunakan perkhidmatan tersebut. Cara untuk menyelesaikan masalah ini adalah dengan hanya menggunakan penyedia VPN yang tidak memberikan batasan dalam kecepatan maksimum dan pengiriman data pada penggunaan VPN Anda.

Itulah 5 faktor yang mempengaruhi prestasi VPN anda. Penting untuk memahami faktor-faktor ini, supaya anda dapat mencari penyelesaian terbaik untuk masalah VPN anda setiap kali ia berlaku. Ingatlah bahawa selalu disarankan agar Anda hanya menggunakan layanan VPN berkualitas tinggi dan bereputasi baik, dan hindari menggunakan perisian VPN gratis, jika Anda ingin mendapatkan prestasi terbaik untuk sambungan rangkaian pribadi Anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map