5 Kaedah berbeza untuk menyembunyikan IP anda semasa menyemak imbas dan mengekalkan aktiviti Internet tanpa nama

Dengan peningkatan serangan keselamatan siber dan ancaman dalam talian pada hari ini, semakin penting bagi rata-rata pengguna internet untuk memastikan aktiviti dalam talian mereka selamat dan peribadi. Salah satu kaedah terbaik untuk melakukannya adalah dengan menyembunyikan alamat IP anda semasa menyemak imbas. Dengan menggunakan pelbagai jenis perkhidmatan, anda dapat melakukannya dengan mudah. Setelah alamat IP anda ditutup atau disembunyikan, anda boleh melayari web tanpa nama, dan aktiviti menyemak imbas anda akan selamat dan dilindungi.


Mendedahkan alamat IP sebenar anda akan menimbulkan risiko tertentu terhadap privasi dan keselamatan dalam talian anda. Dengan mendedahkan alamat IP sebenar anda, kerajaan anda akan dapat mengesan aktiviti penyemakan imbas anda. Sama seperti ISP dan laman web yang anda lawati. Penggodam dapat memetakan lokasi anda dengan mudah jika anda tidak menyembunyikan alamat IP anda semasa melayari internet. Oleh itu, menyembunyikan alamat IP anda adalah penting untuk menghilangkan jejak aktiviti penyemakan imbas anda.

Ingat bahawa menyemak imbas dalam Mode Penyamaran atau Persendirian pada penyemak imbas anda tidak menyembunyikan alamat IP anda. Berikut adalah 5 cara berbeza untuk menyembunyikan IP anda semasa melayari dan menyimpan aktiviti internet tanpa nama:

1. Menggunakan Pelayan Proksi Untuk Penyemak Imbas Anda

Di setiap penyemak imbas, selalu ada pilihan untuk anda menyambung ke internet melalui pelayan proksi. Caranya ialah anda perlu mencari pelayan proksi terbuka yang boleh anda gunakan untuk penyemak imbas anda, dan meletakkan alamat IP pelayan ke penyemak imbas anda. Kemudian, anda boleh menetapkan penyemak imbas untuk menyambung ke pelayan proksi yang telah anda tetapkan kepadanya. Apabila anda melakukannya, anda akan dapat menyembunyikan alamat IP anda menggunakan alamat IP pelayan proksi. Jadi, setiap kali anda mengunjungi laman web, alamat IP yang akan direkodkan adalah alamat pelayan proksi, bukan alamat IP sebenar anda.

Tahap keselamatan: RENDAH

2. Menggunakan Penyemak Imbas Peribadi

Penyemak imbas peribadi seperti penyemak imbas Tor dapat membantu menjaga keselamatan dan keselamatan internet anda. Apabila anda menggunakan penyemak imbas ini, anda tidak perlu menyediakan tetapan tambahan untuk penyemak imbas tersebut. Anda hanya memasang penyemak imbas, dan anda boleh mula menyemak imbas dengan segera tanpa nama. Namun, kerana sambungan peribadi hanya tersedia melalui penyemak imbas ini, anda hanya dapat menyembunyikan alamat IP anda ketika anda melayari web dengan penyemak imbas ini. Apabila anda beralih ke penyemak imbas biasa, alamat IP sebenar anda akan dipaparkan. Juga, penyemak imbas peribadi seperti Tor diketahui mempunyai kelajuan sambungan yang sangat perlahan, dan terdapat juga banyak laman web jahat yang menggunakan rangkaian peribadi yang sama dengan Tor. Oleh itu, sedarlah risiko ini.

Tahap keselamatan: MENENGAH

3. Menggunakan Sambungan Rangkaian Peribadi Maya (VPN)

Rangkaian Peribadi Maya (VPN) adalah salah satu alat terbaik untuk menyembunyikan alamat IP anda, kerana ia menawarkan sistem yang lengkap untuk menjaga pelayaran anda secara peribadi. Ia bukan sahaja menyembunyikan alamat IP anda, tetapi juga melindungi aktiviti penyemakan imbas anda dari penggodam dan ancaman dalam talian yang lain. Beberapa sambungan VPN juga menawarkan perlindungan malware untuk menjauhkan anda dari laman web berbahaya. Sambungan VPN juga dapat membantu menjaga keselamatan perbankan dan data penting anda yang lain dari jangkauan penggodam. Anda juga dapat menyembunyikan alamat IP anda di seluruh sistem, bukan hanya untuk penyemak imbas tertentu, dan anda juga boleh menggunakannya di peranti lain.

Tahap keselamatan: TINGGI

4. Menggunakan Pelayan Proksi berasaskan Web

Cara mudah lain untuk menutup alamat IP anda adalah dengan menggunakan pelayan proksi berasaskan web. Anda hanya mengunjungi laman web yang menawarkan perkhidmatan seperti ini, dan melayari laman web mana pun yang ingin anda akses dengan menggunakan laman web ini. Jadi, anda akan melayari laman web dengan bingkai, menunjukkan alamat IP laman web sebagai alamat IP anda semasa melayari. Ini adalah cara paling tidak selamat untuk menyembunyikan IP anda, dan hanya boleh digunakan untuk penyemakan imbas ringan, kerana jenis perkhidmatan ini dilengkapi dengan batasannya sendiri, seperti had lebar jalur, kelajuan sambungan, dan sebagainya.

Tahap keselamatan: RENDAH

5. Menggunakan Rangkaian Internet Awam (WiFi)

Alamat IP anda adalah alamat peranti anda yang diberikan oleh Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) anda. Oleh itu, jika anda menukar rangkaian anda, alamat IP anda juga akan berubah. Inilah sebabnya mengapa adalah baik untuk menggunakan rangkaian internet awam (WiFi) untuk menyembunyikan alamat IP anda, kerana alamat IP yang ditunjukkan untuk peranti anda akan terikat dengan rangkaian WiFi yang anda gunakan. Namun, jika anda tidak berhati-hati, penggodam dapat melihat aktiviti internet anda jika anda menggunakan rangkaian WiFi awam, terutamanya jika rangkaian awam tidak selamat.

Tahap keselamatan: RENDAH

Itulah 5 cara berbeza untuk menyembunyikan IP anda semasa melayari dan menyimpan aktiviti internet tanpa nama. Ingatlah bahawa selalu lebih baik melindungi sambungan anda sepenuhnya dengan menggunakan sambungan VPN yang baik, kerana bukan hanya menyembunyikan alamat IP anda. Secara keseluruhan, waspada ketika anda berada dalam talian, dan sentiasa mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk memastikan sambungan internet anda sentiasa terjamin.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map