5 Kekurangan Mod Inkognito Penyemak Imbas Dan Mengapa Anda Tidak Boleh Terlalu Banyak Mengikutnya

Sebilangan besar penyemak imbas yang tersedia hari ini akan membolehkan anda menyemak imbas secara peribadi dengan mod penyamaran. Walaupun istilah penyemakan imbas peribadi untuk penyemak imbas ini tidak benar-benar peribadi untuk aktiviti dalam talian anda, mod penyamaran mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Ya, mod ini boleh dikatakan peribadi untuk pengguna hanya jika mereka perlu menyembunyikan aktiviti penyemakan imbas mereka dari pengguna lain di peranti yang sama. Tetapi, ketika kita membicarakan privasi dalam talian yang sebenarnya, mod penyamaran tidak dapat menyediakan jenis ciri privasi seperti itu kerana semua yang anda lakukan dalam mod ini sebenarnya tidak bersifat peribadi.


Ramai orang masih berpendapat bahawa dengan menggunakan mod penyamaran, mereka dapat menyembunyikan aktiviti penyemakan imbas mereka dari sesiapa sahaja. Ini tidak betul kerana mod ini tidak dirancang untuk itu. Hanya dengan menggunakan sambungan peribadi atau proksi anda akan dapat menyembunyikan aktiviti penyemakan imbas anda sepenuhnya dari sesiapa sahaja. Berikut adalah 5 kekurangan mod penyamaran penyemak imbas dan mengapa anda tidak boleh terlalu bergantung padanya:

1. Ini Hanya Menyembunyikan Aktiviti Anda Pada Tahap Penyemak Imbas

Mod penyamaran dalam penyemak imbas anda tidak memberikan tahap privasi yang kuat dan menyeluruh seperti rangkaian peribadi maya. Ini bermaksud jika dibandingkan dengan menggunakan VPN, mod penyemakan imbas peribadi ini tidak dapat menyembunyikan aktiviti anda lebih dari pada tahap penyemak imbas. Ya, mod penyamaran dapat menyembunyikan semua sejarah penyemakan imbas anda pada sesi semasa, tetapi hanya menyembunyikannya pada penyemak imbas anda. ISP atau pemerintah masih dapat mengesan aktiviti penyemakan imbas anda walaupun anda menggunakan mod penyemakan imbas peribadi ini. Rangkaian peribadi maya adalah satu-satunya cara untuk menyembunyikan aktiviti penyemakan imbas anda di semua peringkat.

2. Ini Sama Seperti Melayari Biasa Ketika Melakukan Pemantauan Pihak Ketiga

Semasa anda melayari internet, terdapat sekumpulan pihak ketiga yang berusaha memantau aktiviti anda secara dalam talian. Pihak ketiga ini boleh merangkumi penggodam, pemerintah, ISP anda, laman web yang anda lawati, syarikat, pengiklan dalam talian, dan sebagainya. Ini adalah pihak ketiga yang mesti anda risaukan kerana mereka dapat mengekstrak data penyemakan imbas anda dan menggunakannya untuk faedah mereka sendiri. Dengan mod penyamaran, anda tidak boleh dilacak oleh pihak ketiga ini. Sebenarnya, ia berfungsi dengan cara yang sama seperti mod penyemakan imbas biasa ketika melakukan penjejakan pihak ketiga.

3. Penyemak Imbas Anda Tidak Menjadikannya Peribadi, Sambungan Anda Tidak

Penyemak imbas dengan sendirinya tidak mempunyai kemampuan untuk menjadikan aktiviti dalam talian anda peribadi. Sebenarnya, jika anda ingin menjadikan aktiviti dalam talian anda peribadi, anda harus menumpukan perhatian pada hubungan yang anda ada. Rangkaian peribadi maya adalah kaedah terbaik untuk menjadikan aktiviti penyemakan imbas anda peribadi kerana ia menjadikan sambungan internet anda tanpa nama dan menyembunyikan alamat IP anda. Dengan cara ini, tidak mungkin anda dapat dijejaki oleh pihak ketiga dalam talian. Dengan mod penyamaran ini, anda tidak boleh menjadikan aktiviti dalam talian anda peribadi kecuali anda menggunakan sambungan peribadi dengannya.

4. Aktiviti Anda Hanya Dihapus dari Penyemak Imbas Anda

Tujuan mod penyemakan imbas peribadi dalam penyemak imbas anda adalah untuk memastikan maklumat sesi penyemakan imbas semasa anda hanya tersedia untuk anda. Setelah anda menutup tetingkap penyemakan imbas peribadi, semua maklumat sesi akan dihapus dari penyemak imbas anda. Inilah perkara yang sebenarnya dilakukan oleh mod ini. Semua kuki dan sejarah penyemakan imbas akan dihapus dari penyemak imbas anda setelah anda menutup tetingkap penyemakan imbas peribadi. Tetapi, ini tidak bermaksud bahawa laman web yang anda lawati tidak direkodkan oleh pemerintah atau ISP anda. Sebenarnya, ISP anda akan dapat mengesan aktiviti anda tidak kira mod penyemakan imbas yang anda gunakan, melainkan anda menggunakan sambungan peribadi maya.

5. Hanya Berguna Sekiranya Anda Menggunakan Komputer Awam

Satu-satunya fungsi berguna dalam mod penyamaran adalah semasa anda menggunakan komputer awam. Di sinilah anda perlu memastikan bahawa pengguna komputer lain tidak dapat mengakses aktiviti penyemakan imbas anda pada peranti yang sama. Contohnya, jika anda mengakses internet dari perpustakaan atau kafe internet, anda harus memastikan bahawa pengguna lain yang menggunakan komputer yang sama kemudian tidak dapat mengakses sejarah penyemakan imbas anda. Tetapi, jika anda menggunakan komputer anda sendiri di rumah, tidak ada alasan untuk anda menggunakan mod penyamaran kerana anda adalah satu-satunya pengguna untuk komputer tersebut. Walau bagaimanapun, melindungi privasi dalam talian anda perlu dilakukan sama ada anda menggunakan komputer awam atau menggunakan komputer anda sendiri kerana anda tidak mahu pihak ketiga mengakses data peribadi anda tanpa kebenaran anda. Ia dapat dilakukan dengan menggunakan sambungan VPN.

Itulah kelemahan mod penyamaran penyemak imbas dan mengapa anda tidak boleh terlalu bergantung padanya. Ini hanya alat untuk anda memastikan data sesi penyemakan imbas anda tidak dapat diakses oleh pengguna lain di komputer yang sama, tetapi tidak dapat melindungi privasi dalam talian anda sepenuhnya. Agar anda dapat melindungi privasi dalam talian anda, anda perlu menggunakan sambungan peribadi dalam sesi penyemakan imbas anda. Dengan menggunakan sambungan peribadi, privasi dalam talian anda selalu dilindungi tanpa mengira sama ada anda menggunakan mod penyamaran atau tidak.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map