5 Peraturan Menggunakan VPN Untuk Torrents Di Negara yang Melarang Penggunaan BitTorrent

BitTorrent adalah teknologi yang membolehkan anda berkongsi fail berdasarkan rakan sebaya melalui internet, yang bermaksud bahawa fail yang anda perolehi akan dipindahkan terus dari peranti pengguna. Tidak ada yang menghosting fail-fail ini pada pelayan khusus, tetapi Anda akan dapat memperoleh fail secara langsung dengan meminta pengguna yang menyimpan fail tersebut di perangkat mereka. Pengguna ini digelar sebagai pemula.


Teknologi di sebalik BitTorrent itu sendiri tidak menyalahi undang-undang, tetapi sering digunakan untuk berkongsi bahan berhak cipta secara haram, yang merupakan akar masalah di sini. Oleh kerana teknologi torrenting atau BitTorrent telah digunakan untuk berkongsi pelbagai bahan yang tidak sah, banyak negara telah melarang penggunaan torrents atau teknologi BitTorrent untuk warganya. Ini untuk mengelakkan cetak rompak dan memuat turun secara haram, dan sebagai akibatnya, anda tidak akan dapat mengakses laman web yang mengalir jika anda tinggal di salah satu negara ini.

Walau bagaimanapun, anda sentiasa boleh melewati sekatan ini dengan menggunakan VPN. Berikut adalah 5 peraturan penggunaan VPN untuk torrents di negara yang melarang penggunaan BitTorrent:

1. Ketahui Sama ada Torrenting Dapat Membuat Anda Bermasalah Dengan Undang-Undang

Sebilangan besar negara di dunia, walaupun mereka tidak membenarkan torrenting, hanya akan menyekat warganegara mereka dari mengakses laman web torrenting. Mereka secara praktikal tidak peduli jika warganya dapat melewati sekatan mereka, dan pada dasarnya, menggunakan VPN di negara tersebut tidak akan memberi anda masalah.

Namun, di beberapa negara khas, mereka tidak mengizinkan torrenting dan akan menguatkuasakan undang-undang ke atas warganegara mereka jika mereka berjaya melewati sekatan pemerintah. Sekiranya anda tinggal di negara jenis ini, maka menggunakan torrents boleh menjadi sangat berbahaya dan menyusahkan. Dianjurkan untuk memastikan bahawa negara Anda tidak akan menganiaya anda hanya dengan menggunakan BitTorrent dan mengakses laman torrent.

2. Gunakan Hanya VPN yang Mempunyai Server Khusus untuk Torrents

Setelah anda yakin dapat menggunakan VPN dengan selamat tanpa harus menghadapi ancaman dari pemerintah atau pihak berkuasa, inilah masanya anda mencari perkhidmatan VPN yang dapat melakukan pekerjaan dengan baik. Sebilangan besar perkhidmatan VPN akan membolehkan anda melakukan torrent. Malah perkhidmatan VPN percuma akan membolehkan anda mengakses laman torrent dan memuat turun dan memuat naik fail dari laman web tersebut menggunakan BitTorrent.

Walau bagaimanapun, ia akan memberi anda pengalaman terbaik untuk menggunakan sambungan peribadi maya yang menawarkan pelayan khusus untuk torrents. Biasanya, pelayan ini dioptimumkan untuk torrents sehingga mereka memberikan kelajuan yang paling stabil dan terpantas untuk muat turun dan muat naik torrent. Caranya ialah anda perlu beralih ke pelayan torrenting terlebih dahulu sebelum anda dapat menggunakan klien BitTorrent anda untuk mula melakukan beberapa aktiviti perkongsian fail.

3. Gunakan Teknologi BitTorrent dengan Bijak

Sekali lagi, apa yang menjadikan torrents tidak sah di beberapa negara adalah data yang dibagikan di dalamnya. Sekiranya anda menggunakan torrents untuk perkongsian fail yang sah, seperti berkongsi perisian yang sah (kebanyakan perisian sumber terbuka), buku domain awam, muzik percuma (muzik indie), filem percuma, dan apa sahaja yang tidak melanggar hak cipta syarikat atau orang lain, maka anda bebas menggunakan BitTorrent sebanyak yang anda mahukan. Tetapi, walaupun anda memilih untuk memuat turun bahan berhak cipta menggunakan torrents, itu tetap menjadi pilihan anda dan tanggungjawab anda sendiri.

Apa yang perlu anda lakukan adalah memastikan bahawa anda menggunakan teknologi BitTorrent dengan bijak. Ketahui undang-undang di negara anda dan bagaimana umumnya masyarakat dalam masyarakat anda menggunakan teknologi ini. Sebilangan besarnya, elakkan menggunakannya untuk aktiviti perkongsian fail secara haram jika anda tahu bahawa pihak berkuasa akan menegakkan undang-undang dan menganiaya anda dengan segera.

4. Pastikan untuk Menyulitkan Keseluruhan Sistem, Bukan Hanya Penyemak Imbas

Semasa menggunakan VPN untuk torrent, jangan gunakan sistem VPN hanya pada penyemak imbas anda. Terdapat beberapa perkhidmatan VPN yang menyediakan sambungan penyemak imbas yang membolehkan anda mengaktifkan sambungan peribadi mereka hanya pada penyemak imbas anda. Walau bagaimanapun, selalu bermanfaat bagi anda untuk menyulitkan rangkaian di seluruh sistem.

Selalu lebih baik memasang perisian VPN di komputer anda sehingga semua perisian yang digunakan di dalam komputer hanya akan mengirim dan memindahkan data melalui sambungan VPN. Ini bermanfaat untuk memastikan keselamatan dan privasi maksimum semasa anda menggunakan laman web torrenting dan juga ketika anda melayari internet secara normal.

5. Periksa Kebocoran IP Secara Berkala

Terakhir, kebocoran IP boleh berlaku bila-bila masa yang dapat mendedahkan identiti anda kepada pemerintah atau orang ramai semasa aktiviti torrenting. Anda harus memeriksa kebocoran IP secara berkala untuk mengelakkan perubahan IP yang tidak diingini dalam sistem anda, iaitu perubahan dari alamat IP peribadi ke alamat IP umum.

Ingat bahawa kebocoran IP berpotensi membocorkan maklumat peribadi anda, jadi anda harus memeriksa kebocoran IP secara berkala. Atau, jika perkhidmatan VPN anda mempunyai fitur kill switch, anda harus menghidupkannya. Ini adalah ciri yang telah diketahui untuk mencegah kemungkinan kebocoran IP dalam sambungan peribadi anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map