5 Perkara Yang Membuat Sambungan VPN Anda Rentan terhadap Serangan Peretas

Tujuan utama sambungan VPN adalah untuk memastikan privasi dan keselamatan dalam talian anda, sehingga anda dapat mengamankan sepenuhnya aktiviti dalam talian anda tanpa perlu risau tentang pihak ketiga yang mungkin memantau tingkah laku dalam talian anda. Sambungan peribadi berfungsi dengan menyulitkan sambungan internet biasa anda, menyembunyikan alamat IP sebenar anda sepenuhnya dari mana-mana pihak ketiga, termasuk kerajaan, ISP anda, laman web yang anda lawati, dan penggodam. Walau bagaimanapun, antara pihak ketiga yang mungkin ingin memantau aktiviti dalam talian anda, penggodam adalah orang yang harus anda berhati-hati.


Mengapa anda harus berhati-hati dengan penggodam? Ini kerana walaupun kerajaan atau ISP anda mungkin memantau sambungan internet biasa anda, mereka tidak akan memaksa mereka untuk terus memantau aktiviti anda ketika anda menggunakan sambungan peribadi. Mereka tidak akan, pada ketika itu, cuba menjejaki anda semasa anda menggunakan sambungan peribadi anda, dan mereka juga tidak akan berusaha melakukannya. Sebaliknya, beberapa penggodam cukup gigih, dan mereka mungkin cuba menembusi sambungan rangkaian anda walaupun anda menggunakan VPN. Itulah sebabnya anda harus lebih berhati-hati terhadap penggodam, kerana mereka mempunyai kemahiran dan kesediaan untuk melakukan tindakan jenayah siber mereka sesuai yang mereka sukai. Berikut adalah 5 perkara yang menjadikan sambungan VPN anda rentan terhadap serangan penggodam:

1. Protokol Keselamatan Lemah

Tidak semua protokol keselamatan mempunyai kualiti enkripsi yang sama, dan berita buruknya ialah, banyak perkhidmatan VPN di luar sana masih menggunakan protokol keselamatan yang lemah sebagai sistem perlindungan utama mereka. Ini boleh membahayakan pengguna, kerana sudah ada beberapa kes yang membuktikan bahawa menggunakan protokol keselamatan yang lemah benar-benar dapat membahayakan pengguna. Sekiranya VPN anda masih menggunakan protokol keselamatan yang lemah, seperti PPTP, dan tidak ada cara untuk anda beralih ke protokol keselamatan yang lain, maka walaupun sambungan anda dienkripsi dengan rangkaian peribadi, ia masih akan rentan terhadap serangan peretas. Setelah penggodam mendapati kelemahan dalam protokol keselamatan anda, mereka akan menggunakannya sebagai pintu masuk mereka untuk menembusi rangkaian anda lebih jauh.

2. Masalah Pelayan

Bukan hanya masalah pelayan yang mengecewakan, ia juga dapat memberikan kerentanan keselamatan yang besar untuk sistem anda. Apabila anda menyambung ke pelayan peribadi, dan pelayan yang bersangkutan mempunyai masalah, maka sambungan anda tidak boleh menjadi peribadi seperti yang anda harapkan. Masalah pelayan boleh berkisar dari kelajuan sambungan yang perlahan, waktu henti pelayan, ketidakupayaan untuk menyambung ke pelayan, dan sebagainya. Ini akan mengganggu sambungan peribadi atau selamat anda secara automatik, menyebabkan sambungan rangkaian anda rentan terhadap serangan penggodam.

3. Ketidakpercayaan Perkhidmatan VPN

Penyedia perkhidmatan VPN yang tidak memandang serius keselamatan dan privasi pengguna biasanya akan mengabaikan masalah yang dialami pengguna. Lebih-lebih lagi, jenis perkhidmatan ini biasanya tidak boleh dipercayai, dan mereka tidak dapat memberi pengguna perlindungan dan privasi dalam talian yang dijamin yang mereka perlukan. Hampir semua perkhidmatan VPN percuma seperti ini, terutamanya dengan perkhidmatan yang boleh anda gunakan untuk peranti mudah alih anda. Inilah sebabnya mengapa anda harus mengetahui risiko keselamatan yang dikenakan oleh penyedia perkhidmatan VPN yang tidak boleh dipercayai ini, kerana dapat menarik perhatian penggodam untuk menembusi sistem anda.

4. Perlindungan Lapisan Tunggal

Banyak penyedia perkhidmatan VPN masih menggunakan perlindungan lapisan tunggal untuk melindungi penggunanya secara dalam talian. Perlindungan lapisan tunggal ini berfungsi dengan menyembunyikan alamat IP sebenar pengguna, dan memaparkan alamat IP pelayan peribadi kepada umum. Namun, tidak ada lapisan perlindungan tambahan yang diberikan oleh penyedia perkhidmatan VPN, yang membuatnya sangat rentan terhadap serangan penggodam hanya kerana setelah lapisan perlindungan tunggal dihapus, pengguna akan mendedahkan alamat IP mereka yang sebenarnya kepada penggodam, dan itu sangat mudah bagi penggodam untuk masuk lebih jauh ke dalam sistem setelah perlindungan lapisan tunggal ini hilang. Inilah sebabnya mengapa penting bagi anda untuk memilih VPN yang menawarkan pelbagai lapisan perlindungan, yang menjadikan mustahil bagi penggodam untuk mengesan alamat IP sebenar anda.

5. Sistem Penyulitan Asas

Masalah dengan perkhidmatan VPN percuma di luar sana adalah bahawa mereka hanya menawarkan sistem penyulitan asas, iaitu jenis penyulitan yang mudah pecah oleh penggodam. Beberapa perkhidmatan VPN murah menggunakan sistem penyulitan asas yang sama dengan perlindungan keselamatan standard mereka untuk pengguna mereka, yang dapat membahayakan pengguna mereka. Lebih baik memilih perkhidmatan VPN yang menyediakan sekurang-kurangnya 256-bit enkripsi atau sistem penyulitan kelas tentera untuk memastikan bahawa rangkaian anda tidak dapat ditembusi. Peretas tidak dapat menembusi sambungan peribadi yang mempunyai sistem penyulitan kelas tentera di atasnya.

Itulah 5 perkara yang menjadikan sambungan VPN anda rentan terhadap serangan penggodam. Adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan sambungan internet anda selamat, sehingga anda dapat melindungi maklumat penting anda dalam talian. Untuk tujuan ini, lebih baik anda memeriksa semula perkhidmatan VPN anda dan memastikan bahawa mereka memberi anda sistem perlindungan yang cukup yang tahan terhadap penggodam, sehingga anda dapat menggunakan perkhidmatan mereka dengan tenang untuk waktu yang lama.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map