5 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Selepas Menyiapkan VPN Anda Buat Kali Pertama

Sekiranya anda belum biasa dengan perkhidmatan VPN, dan baru mengetahui faedahnya untuk melindungi dan melindungi aktiviti dalam talian anda, agak sukar bagi anda untuk membuat sambungan VPN untuk pertama kalinya, apalagi menggunakannya dengan betul. Ramai orang, terutama yang tidak mahir teknologi, akan merasa keliru setelah memasang perisian VPN, dan mereka mungkin tidak tahu apa yang harus dilakukan dengannya selepas pemasangan. Mereka juga tidak tahu apa yang dilakukannya.


Jadi, jika anda seperti ini, tidak mengetahui apa-apa mengenai VPN bermakna anda perlu melakukan beberapa kaedah langkah demi langkah untuk memastikan anda dapat menggunakannya dengan betul. Anda juga harus mengetahui lebih lanjut mengenai VPN dari penyedia perkhidmatan yang anda gunakan dengan melayari laman web mereka dan membaca FAQ atau maklumat umum mereka. Berikut adalah 5 perkara yang perlu anda lakukan setelah menyiapkan VPN anda untuk pertama kalinya:

1. Pastikan Sambungan Internet Anda Aktif

Harap maklum bahawa VPN tidak sama dengan ISP atau penyedia perkhidmatan internet. Sebilangan orang mungkin mengelirukan VPN dengan ISP kerana ciri yang serupa antara keduanya. Oleh itu, sebelum anda mula menggunakan sambungan peribadi, anda harus menghidupkan sambungan internet anda seperti biasa. Pastikan sambungannya aktif, dan pastikan anda dapat menyambung ke internet dengan betul. Ini kerana sesetengah orang mungkin berpendapat bahawa VPN tidak berfungsi, sedangkan kenyataannya adalah bahawa mereka lupa menyambungkan peranti mereka dengan rangkaian WiFi atau sambungan internet biasa.

2. Sambungkan ke VPN Hanya Selepas Anda Mengaktifkan Sambungan Internet Anda

Setelah anda yakin bahawa anda disambungkan ke internet, anda boleh memulakan perisian VPN anda dan menyambung ke rangkaian peribadi dengan mengklik butang “Sambung”. Setelah proses penyambungan tertentu, anda akan dapat menyambung ke salah satu pelayan yang tersedia untuk rangkaian peribadi. Anda akan dapat melihat pelayan mana yang anda sambungkan dengan melihat bendera. Beberapa lokasi pelayan peribadi yang biasa termasuk Amerika Syarikat, Kanada, Jerman, dan Singapura. Bergantung pada penyedia VPN anda, anda mungkin menemui lebih banyak lokasi pelayan, yang boleh anda gunakan dengan mudah mengikut pilihan anda.

3. Pilih Pelayan yang Ingin Anda Gunakan

Pada perisian VPN, biasanya anda akan dapat memilih antara lokasi pelayan yang optimum atau lokasi pelayan individu. Apabila anda memilih pilihan untuk menyambung ke lokasi pelayan yang optimum, perisian akan memilih pelayan berdasarkan kelajuan sambungan anda, sehingga anda dapat memperoleh prestasi terbaik dari sambungan VPN. Walau bagaimanapun, jika anda lebih suka memilih lokasi pelayan secara manual, anda selalu boleh beralih antara lokasi pelayan di antara muka perisian. Ingat bahawa anda boleh beralih antara lokasi pelayan seberapa banyak yang anda suka. Walau bagaimanapun, anda harus memastikan bahawa anda tersambung ke lokasi pelayan yang anda mahukan sebelum anda meneruskan sesi penyemakan imbas anda.

4. Layari Web Menggunakan Sambungan VPN Dan Periksa IP Anda Sekiranya Perlu

Anda seharusnya dapat memulakan penyemakan imbas dengan selamat setelah anda menyambung ke sambungan VPN melalui perisian VPN. Namun, untuk memastikan bahawa IP anda sudah tersembunyi, anda harus memeriksa lokasi IP anda di internet dengan mengunjungi laman web yang dapat memeriksa alamat IP anda. Setelah anda yakin bahawa IP anda sudah tersembunyi ke lokasi pelayan VPN, anda boleh mula melayari internet secara peribadi. Anda boleh melayari laman web yang sebelumnya disekat oleh kerajaan. Anda juga boleh mengalirkan kandungan yang sebelumnya hanya tersedia untuk wilayah lain. Anda juga boleh melakukan perbankan dan membeli-belah dalam talian dengan selamat tanpa perlu dikhawatirkan oleh pemerintah.

5. Siapkan Sambungan VPN Lain Di Peranti Lain

Sekiranya anda cukup mahir dalam menggunakan perisian VPN untuk desktop, mungkin sudah waktunya anda mengatur sambungan VPN lain untuk peranti lain juga. Sebagai contoh, jika anda ingin membuat sambungan peribadi maya untuk peranti mudah alih anda, anda boleh memuat turun aplikasi VPN mudah alih dari laman web penyedia perkhidmatan, dan memasang aplikasinya pada peranti mudah alih anda. Kemudian, anda boleh memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda pada aplikasi sehingga anda juga dapat melindungi sambungan data mudah alih anda. VPN juga dapat diatur dalam router, bergantung pada dukungan dari penyedia VPN Anda. Sekiranya anda dapat mengatur VPN untuk penghala anda, anda juga dapat menyambungkan peranti lain dengan VPN, seperti konsol permainan.

Itulah 5 perkara yang perlu anda lakukan setelah menyiapkan VPN anda untuk pertama kalinya. Pastikan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sambungan peribadi anda dari laman web rasmi penyedia VPN anda. Sekiranya anda mempunyai beberapa masalah yang ingin anda selesaikan, anda boleh menghubungi khidmat pelanggan syarikat VPN, sehingga anda dapat mendapatkan bantuan tepat pada masanya untuk masalah anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map