5 Perkara Yang Perlu Dilakukan Dan Tidak Perlu Dilakukan Semasa Anda Berada di Rangkaian WiFi Awam

Dengan jumlah rangkaian WiFi awam yang terdapat di lebih banyak tempat di mana-mana negara, dengan cepat menjadi kaedah kegemaran bagi banyak orang untuk menyambung ke internet. Namun, ramai pengguna internet masih belum memahami mengenai risiko dan bahaya penggunaan rangkaian WiFi awam percuma. Sebilangan besar orang hanya ingin menyambung ke internet dengan mudah sehingga mereka dapat menikmati lebih banyak lebar jalur dari rangkaian percuma untuk pelbagai tujuan. Sebagai contoh, ada banyak orang yang menggunakan internet awam untuk memuat turun atau mengalirkan pelbagai fail media kerana biasanya menawarkan kelajuan sambungan yang lebih cepat daripada sambungan mudah alih biasa.


Banyak orang lain juga menggunakan rangkaian awam untuk tujuan lain juga, seperti melakukan transaksi kewangan, membeli-belah dalam talian, dan sebagainya. Di sinilah bahaya rangkaian awam menjadi semakin jelas. Oleh kerana semakin banyak orang menggunakan internet percuma ini untuk melakukan transaksi kewangan, yang semestinya dilakukan dalam rangkaian yang disulitkan, mereka tanpa sedar mendedahkan keselamatan dan privasi dalam talian mereka kepada pihak ketiga yang tidak bertanggungjawab. Untuk mengelakkan perkara buruk berlaku semasa sesi penyemakan imbas anda, anda harus tahu apa yang harus dilakukan dan apa yang tidak harus dilakukan semasa anda menggunakan jenis sambungan rangkaian ini. Berikut adalah 5 perkara yang perlu dilakukan dan tidak boleh dilakukan semasa anda berada di rangkaian WiFi awam:

1. Periksa Status Penyulitan Rangkaian

Perkara pertama yang harus anda lakukan sebelum anda menyambung ke rangkaian awam adalah dengan memeriksa status penyulitan rangkaian. Kadang kala, tempat itu hanya mengatakan WiFi percuma, tetapi biasanya tidak ada penjelasan lain mengenai sambungannya. Oleh itu, anda mesti melihat peranti anda dan melihat sambungan WiFi yang tersedia. Navigasi ke rangkaian awam percuma dan lihat sama ada anda perlu menyambung ke rangkaian dengan kata laluan atau tidak. Sekiranya anda tidak memerlukan kata laluan untuk menyambung, ini bermaksud bahawa sambungan tidak disulitkan, yang pada amnya tidak selamat untuk anda. Sekiranya ia mempunyai kata laluan, maka itu bermaksud bahawa sambungannya disulitkan.

2. Sentiasa Gunakan VPN Apabila Sambungan Tidak Dienkripsi

Anda sentiasa boleh menyambung ke internet awam yang disulitkan dengan kata laluan seperti anda menyambung secara normal ke WiFi rumah anda. Keseluruhannya cukup selamat walaupun mungkin tidak lebih selamat daripada sambungan WiFi biasa anda. Walau bagaimanapun, sekiranya sambungan tidak disulitkan, anda harus sedar bahawa sambungan ini pada amnya tidak selamat. Ini kerana sesiapa sahaja boleh masuk ke dalam rangkaian, dan anda tidak mempunyai privasi atau keselamatan apabila anda memilih untuk menggunakan sambungan ini. Oleh itu, jika anda ingin menyambung ke rangkaian yang tidak dienkripsi, anda harus menggunakan rangkaian peribadi maya pada peranti anda untuk menjadikan sambungannya selamat dan peribadi. Oleh itu, pastikan bahawa anda mengaktifkan sambungan VPN semasa anda menyambung ke rangkaian yang tidak disulitkan.

3. Anda Boleh Melakukan Aktiviti Melayari Berkala Tanpa Sambungan Peribadi

Mungkin tidak mengapa anda tidak menggunakan VPN ketika menyambung ke rangkaian WiFi awam selagi sambungannya dilindungi kata laluan. Tetapi, walaupun dilindungi kata laluan, sangat disarankan untuk anda melakukan aktiviti penyemakan imbas sahaja, seperti memeriksa di YouTube untuk menstrim video, memuat turun video, mendengarkan muzik, dan sebagainya. Selagi aktiviti menyemak imbas anda tidak melibatkan penghantaran data peribadi anda, itu pasti baik. Namun, jika sambungan tidak dienkripsi, maka disarankan untuk mengaktifkan sambungan VPN anda tanpa mengira sifat aktiviti penyemakan imbas anda.

4. Adalah Perlu Untuk Menggunakan VPN Semasa Melakukan Transaksi Kewangan

Walaupun anda boleh menggunakan rangkaian WiFi awam untuk aktiviti menyemak imbas secara berkala, seperti membaca beberapa blog, streaming video, dan sebagainya, anda perlu menggunakan rangkaian peribadi maya ketika anda berniat melakukan beberapa transaksi kewangan dengan menggunakan internet awam. Ini untuk memastikan bahawa maklumat peribadi anda dilindungi dan dilindungi sepenuhnya, dan ini juga memastikan bahawa tidak ada pihak ketiga yang dapat mengintip penghantaran data anda. VPN adalah cara untuk anda memastikan sambungan anda selamat dan dilindungi.

5. Putus Dari Rangkaian Segera Apabila Anda Selesai

Setelah selesai dengan aktiviti penyemakan imbas, adalah penting untuk segera memutuskan sambungan peranti anda dari rangkaian. Anda tidak mahu terus menyambung ke internet awam kerana anda mempertaruhkan keselamatan peranti anda sekiranya anda melakukannya. Seseorang mungkin secara diam-diam menghantar fail berbahaya ke peranti anda atau menjangkiti peranti anda dengan virus. Oleh itu, apabila anda selesai, anda harus kembali menggunakan sambungan data mudah alih biasa anda dan memutuskan sambungan peranti anda secara manual dari rangkaian WiFi.

Itulah 5 perkara yang perlu dilakukan dan tidak boleh dilakukan semasa anda berada di rangkaian WiFi awam. Internet awam adalah tempat paling digemari penggodam untuk mencuri data dari pengguna, dan terdapat banyak kes di mana penggodam dapat menjangkiti seluruh rangkaian awam dengan perisian hasad. Oleh itu, sesiapa yang menyambung ke rangkaian, peranti akan dijangkiti secara automatik, dan peranti itu akan berada di bawah kawalan penggodam. Itulah sebabnya mengapa anda perlu melindungi peranti anda dengan VPN, agar anda tetap selamat ketika menyambungkan peranti anda menggunakan internet awam.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map