5 Petua Menggunakan Sambungan VPN Sebagai Pelancong Di China

Perjalanan ke China mungkin agak membimbangkan bagi sesetengah orang. Ini kerana ada berita yang mengatakan bahawa pemerintah China tidak membenarkan orang menggunakan rangkaian peribadi maya di China. Jadi, apa kesepakatan dengan itu? Sekiranya berita itu benar, maka anda mungkin tidak dapat menggunakan mana-mana laman web popular anda semasa anda berada di China, dan itu bermakna perjalanan anda berpotensi membosankan. Oleh kerana tidak ada platform media sosial arus perdana di negara ini, anda tidak boleh memuat naik foto atau video semasa anda berada di sana. Tetapi, adakah ia benar?


Yang benar adalah sebahagiannya benar. Ya, pemerintah China mungkin melarang kebanyakan perkhidmatan rangkaian swasta maya di China, tetapi hanya untuk mereka yang menjualnya. Penggunaan VPN masih mungkin untuk setiap warga negara China, dan untuk perniagaan yang ingin menggunakan perkhidmatan VPN apa pun, mereka harus mendaftarkannya ke pemerintah terlebih dahulu. Hal ini berlaku terutama bagi pelancong, kerana pemerintah biasanya tidak akan menerapkan larangan VPN untuk pelancong, yang bermaksud bahawa anda selalu dapat menggunakan sambungan VPN semasa anda berada di negara ini. Walau bagaimanapun, masih ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui. Berikut adalah 5 petua untuk menggunakan sambungan VPN sebagai pengembara di China:

1. Gunakan Hanya VPN Yang Boleh Digunakan Di China

Dengan penggunaan VPN yang umumnya dilarang di China, terdapat banyak perkhidmatan proksi yang berpusat di China terjejas atau ditutup oleh pemerintah. Juga, pemerintah China tidak membenarkan Apple atau Google memaparkan aplikasi VPN di gedung aplikasinya, yang menyukarkan anda memuat turun dan memasang aplikasi VPN ketika anda berada di China. Walau bagaimanapun, menggunakan perkhidmatan rangkaian persendirian maya yang berpusat di negara-negara selain China masih dapat dilakukan, tetapi walaupun begitu, pemerintah China adalah semacam membatasi penggunaannya di dalam negara. Oleh itu, penting bagi anda untuk menggunakan hanya VPN yang dijamin berfungsi di negara ini. Lakukan penyelidikan dan pilih VPN premium yang memberitahu anda bahawa ia dapat digunakan untuk memintas Tembok Besar Cina.

2. Pasang VPN Anda Sebelum Ke China

Memasang perisian atau aplikasi rangkaian peribadi maya harus dilakukan ketika anda masih berada di negara asal anda, atau sebelum anda benar-benar mendarat di China. Ini kerana sukar untuk memuat turun dan memasang aplikasi atau perisian VPN dari dalam negara. Oleh itu, penting untuk memasang rangkaian peribadi maya anda sebelum anda berlepas. Pastikan program berfungsi dengan baik di setiap peranti anda dan pastikan bahawa langganan anda masih aktif semasa perjalanan anda di China. Sekali lagi, jika langganan anda tidak aktif semasa perjalanan anda dan anda perlu memperbaharui langganan pada waktu itu, agak sukar untuk melakukannya melainkan anda mengaktifkan pilihan pembaharuan automatik.

3. Firewall yang hebat terus diperbaiki

Ingatlah bahawa pemerintah China melindungi “tanah internet” mereka dengan firewall yang disebut Great Firewall. Warganegara Cina biasa hanya dapat mengakses laman web yang diluluskan di dalam negara, dan mereka umumnya tidak dapat mengakses laman web yang berada di luar firewall ini. Sayangnya, kebanyakan laman web VPN dan perkhidmatan proksi diklasifikasikan sebagai laman web yang disekat oleh firewall, dan senarai laman web yang disekat terus meningkat sejak Firewall Besar terus diperbaiki. Ini bermaksud bahawa semakin banyak perkhidmatan proksi disekat dan sebilangan besar perkhidmatan akan terhad dalam penggunaannya. Oleh itu, pilih perkhidmatan VPN anda dengan teliti.

4. Pilih Pelayan Prestasi Terbaik

Semasa anda berada di China dan anda boleh menyambung ke internet menggunakan perkhidmatan VPN, pastikan untuk memilih pelayan dengan prestasi terbaik. Sekiranya rangkaian peribadi maya anda mempunyai ciri yang membolehkan anda memilih pelayan dengan prestasi terbaik secara automatik, pastikan untuk menghidupkan pilihan tersebut. Ini kerana banyak perkhidmatan VPN yang masih berfungsi di China mungkin diperlahankan oleh ISP untuk membatasi sambungan anda ke “dunia luar”. Sekiranya anda boleh, selalu disarankan untuk menggunakan pelayan AS kerana akan memberi anda pengalaman terbaik dalam mengakses pelbagai laman web yang disekat.

5. Pilih VPN yang Tidak Membolehkan Pendarahan atau Kelambatan ISP

Petua tambahan dalam memilih perkhidmatan proksi terbaik semasa anda melancong di China ialah anda harus memilih perkhidmatan VPN yang tidak membenarkan sebarang jenis pendinginan atau perlambatan ISP. Apabila anda memilih jenis VPN ini, anda akan dapat menikmati sambungan peribadi dengan kelajuan penuh. Namun, perlu diingat bahawa jumlah perkhidmatan VPN yang menawarkan ciri ini masih sedikit. Oleh itu, pastikan bahawa anda mengetahui tentang ciri-ciri perkhidmatan VPN pilihan anda sebelum anda tiba di destinasi anda.

Itulah 5 petua untuk menggunakan sambungan VPN sebagai pengembara di China. Melancong di China boleh menjadi sangat menyeronokkan kerana terdapat banyak tempat hebat yang boleh anda lawati di negara ini. Sama ada anda akan ke negara ini untuk belajar, bekerja, atau hanya menikmati percutian percutian, anda selalu perlu menggunakan sambungan VPN supaya anda dapat berkongsi pengalaman anda di negara ini dengan rakan anda di rumah.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map