5 Petua Teratas untuk Buka Sekatan YouTube dan Buka Kunci Akses YouTube di China

China terkenal dengan peraturan ketat mereka terhadap penggunaan VPN di negara mereka. Kerajaan tempatan bahkan boleh menangkap warga yang menyediakan sambungan peribadi untuk pengguna di negara ini. Namun, itu tidak bermaksud bahawa VPN dilarang sama sekali dari negara ini. Hanya perkhidmatan VPN yang dibuat di negara ini oleh warga negara ini yang dilarang. Pemerintah masih mewajibkan warga negara untuk mengikuti peraturan untuk tidak menggunakan VPN ketika dalam talian, terutama jika mereka menggunakan sambungan peribadi mereka untuk mengkritik pemerintah atau menimbulkan masalah dalam negara.


Dalam banyak kes, apabila syarikat yang beroperasi dalam bidang kuasa China perlu menggunakan sambungan persendirian maya untuk operasi perniagaan mereka, mereka perlu mendapatkan izin dari pemerintah untuk melakukan itu. Ini kerana kebanyakan syarikat perlu menggunakan perkhidmatan seperti Google Drive, YouTube, media sosial, dan perkhidmatan dalam talian global lain, yang dilarang dari negara ini. Pelancong dibenarkan menggunakan VPN untuk melewati sekatan pemerintah.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mengakses YouTube di China, itu dapat dimengerti kerana YouTube dilarang oleh pemerintah China. Jadi, untuk mendapatkan akses ke YouTube di China, anda perlu menggunakan VPN. Tetapi, seperti yang dikatakan, warga biasa biasanya tidak dibenarkan menggunakan sambungan peribadi. Jadi, berikut adalah 5 petua untuk menyahsekat YouTube dan membuka akses YouTube di China:

1. Pasang VPN Sebelum Anda Datang ke Negara ini

Sekiranya anda seorang pelancong atau pelawat yang ingin tinggal di China untuk jangka masa yang singkat, anda perlu memasang atau sekurang-kurangnya memuat turun perisian sambungan peribadi maya pilihan anda sebelum datang ke negara ini. Ini kerana setelah anda sampai di negara ini, ada kemungkinan besar semua laman web dan aplikasi VPN disekat oleh pemerintah. Oleh itu, jika anda tidak memuat turun atau memasang perisian VPN anda sebelum datang ke sana, anda akan terjebak dengan penggunaan sambungan biasa yang tersedia di negara ini.

Juga, adalah penting bahawa anda tidak boleh menggunakan perkhidmatan sambungan peribadi maya percuma kerana mungkin semuanya tidak dapat digunakan. Pertaruhan terbaik adalah menggunakan VPN berbayar semasa anda tinggal di China.

2. Langgan Perkhidmatan VPN yang Secara Khas Membolehkan Melewatkan Tembok Besar China

Anda harus tahu bahawa pemerintah China sangat tegas dalam menguatkuasakan peraturan sambungan peribadi kepada warganya. Ini bermaksud bahawa penduduk negara ini sama sekali tidak dibenarkan untuk melewati Great Firewall yang telah dibentuk oleh pemerintah. Warganegara berpotensi menghadapi denda atau hukuman penjara ketika mereka mencoba menggunakan VPN untuk melewati Great Firewall. Namun, bagi pengguna luar dan pengguna perniagaan, pemerintah masih mengizinkan mereka menggunakan VPN dalam beberapa cara.

Namun, tidak semua perkhidmatan VPN dilengkapi dengan penyulitan yang cukup kuat untuk memintas Tembok Besar Cina. Anda perlu mencari penyedia perkhidmatan yang baik yang akan memastikan bahawa mungkin untuk melangkau sekatan China.

3. Lakukan Ini Hanya Sekiranya Anda Pelancong atau Pelawat Sementara

Sekiranya anda adalah warganegara yang sah di China, tidak dianjurkan untuk memintas Tembok Besar Cina kerana boleh membahayakan anda. Lebih-lebih lagi, anda perlu memeriksa peraturan tempatan mengenai penggunaan sambungan maya, sama ada mungkin atau adakah ia benar-benar dilarang. Beberapa peraturan tempatan mungkin menganiaya pengguna ketika pihak berkuasa mendapati bahawa mereka menggunakan sambungan peribadi. Oleh itu, gunakan VPN untuk memotong sekatan pemerintah China jika anda adalah pelancong atau pelawat sementara ke negara ini.

4. Gunakan Mod Inkognito

Gunakan VPN hanya bila perlu, terutama ketika anda ingin menonton video YouTube, dan hapus semua jejak sejarah penyemakan imbas anda selepas itu. Adalah idea yang baik untuk menggunakan mod Penyamaran di penyemak imbas anda jika anda ingin memastikan sejarah penyemakan imbas anda jelas. Mod Inkognito akan membantu anda menyimpan segala-galanya ketika menggunakan VPN, jadi walaupun ketika pihak berkuasa memeriksa sejarah penyemakan imbas anda, anda tidak perlu risau untuk meninggalkan jejak penggunaan VPN anda pada peranti anda.

5. Gunakan Pelanjutan Proksi atau Penyemak Imbas VPN

Untuk menjadikan penggunaan VPN anda lebih tidak kelihatan, anda juga harus memasang pelanjutan penyemak imbas VPN sebelum datang ke China. Kemudian, anda boleh menyembunyikan pelanjutan dan hanya menggunakannya apabila anda perlu mengakses YouTube. Pilih penyedia VPN yang membolehkan anda memasang pelanjutan penyemak imbas untuk perkhidmatan mereka. Atau, anda boleh menggunakan laman web proksi dalam talian, walaupun laman web ini mungkin disekat oleh kerajaan. Tetapi, jika anda dapat menjumpai yang berfungsi, anda boleh menggunakan laman web proksi ini untuk mengakses YouTube dari China.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map