5 Petua untuk Memaksimumkan Anonim Sambungan VPN Anda

Walaupun anda mungkin berpendapat bahawa satu-satunya tujuan VPN adalah untuk membantu melindungi privasi dalam talian anda, terdapat banyak orang yang menggunakan perkhidmatan rangkaian peribadi maya tanpa mengetahui dengan tepat apa yang dilakukannya. Apa yang mereka ketahui mengenai VPN adalah dapat membantu mereka mengakses laman web yang disekat oleh pemerintah atau ISP. Mereka tidak tahu bahawa rangkaian peribadi maya juga mampu melindungi sambungan rangkaian mereka dari pelbagai ancaman dalam talian dan juga memastikan sesi penyemakan imbas mereka tanpa nama.


Oleh kerana kurangnya pengetahuan ini, banyak orang menggunakan VPN tanpa pemikiran kedua, dan mereka menggunakan perkhidmatan tersebut tanpa benar-benar memeriksa dasar privasi penyedia perkhidmatan. Hasilnya, mereka tidak sepenuhnya memanfaatkan fitur tanpa nama yang disediakan oleh perkhidmatan VPN. Sekiranya anda adalah salah satu pengguna ini, anda harus mempertimbangkan untuk memanfaatkan sepenuhnya ciri anonim dalam talian VPN anda. Berikut adalah 5 petua untuk memaksimumkan anonimiti sambungan VPN anda:

1. Jangan Pasang Aplikasi VPN Di Penyemak Imbas Anda

Banyak perkhidmatan VPN menyediakan pengguna dengan pelanjutan penyemak imbas untuk aplikasi VPN mereka walaupun jumlah penyemak imbas yang disokong mungkin berbeza. Namun, kebanyakan perkhidmatan sekurang-kurangnya akan menyediakan satu pelanjutan penyemak imbas yang dapat dipasang oleh pengguna pada penyemak imbas mereka, sehingga pengiriman data yang dilakukan melalui penyemak imbas itu akan dienkripsi. Malangnya, kebanyakan pengguna hanya akan memasang VPN pada penyemak imbas mereka, yang bermaksud bahawa mereka hanya akan mendapat keuntungan dari perlindungan privasi selama mereka menggunakan penyemak imbas tersebut. Sekiranya anda ingin memaksimumkan anonimiti, anda bukan sahaja harus memasang aplikasi VPN pada penyemak imbas anda, tetapi juga pada platform OS anda..

2. Pasang VPN Anda Pada Semua Peranti Yang Anda Miliki

Sekiranya anda ingin mendapatkan sepenuhnya manfaat perlindungan dalam talian dari perkhidmatan rangkaian peribadi maya yang anda gunakan, lebih baik memasang aplikasi VPN pada semua peranti yang anda miliki. Anda tidak hanya perlu memasangnya pada peranti mudah alih anda, seperti kebanyakan orang, tetapi anda juga harus memasangnya di komputer desktop, mesin Linux, TV pintar, atau bahkan konsol permainan. Sudah tentu, anda mungkin tidak dapat memasang aplikasi VPN secara langsung pada peranti tertentu seperti konsol permainan dan TV pintar, tetapi anda selalu dapat memasangnya di penghala anda.

3. Periksa Sambungan Peribadi Anda Untuk Alamat IP Dan Kebocoran DNS

Menggunakan sambungan VPN tidak bermaksud bahawa sambungan anda tidak dikenali sepenuhnya melainkan anda memeriksa sama ada terdapat alamat IP atau kebocoran DNS. Terdapat laman web tertentu yang boleh anda gunakan untuk memeriksa sama ada sambungan peribadi anda membocorkan alamat IP atau maklumat DNS anda. Anda boleh menggunakan laman web tersebut untuk memeriksa sama ada sambungan rangkaian anda sepenuhnya peribadi sebelum anda menggunakan sambungan tersebut untuk melakukan aktiviti dalam talian secara berkala. Kebocoran alamat IP dan alamat DNS mungkin tidak langsung kelihatan kecuali anda menyemaknya dengan alamat IP dan laman web penyemak kebocoran DNS.

4. Pastikan Suis Bunuh Dan Ciri Firewall dihidupkan

Aktiviti dalam talian anda tidak akan menjadi masalah jika tiba-tiba sambungan peribadi anda dimatikan kerana sebab-sebab tertentu. Sebenarnya, untuk perkhidmatan VPN, penurunan sambungan adalah perkara biasa. Oleh itu, untuk mengelakkan sambungan VPN anda tidak membocorkan maklumat sebenar anda dalam talian semasa mengalami gangguan sambungan, anda harus menghidupkan ciri kill switch untuk mengelakkannya daripada berlaku. Ciri ini akan membantu anda mematikan keseluruhan sambungan rangkaian sekiranya anda mengalami gangguan sambungan pada sambungan peribadi anda. Juga, pastikan untuk menghidupkan fitur firewall untuk melindungi peranti anda daripada penggodam dan ancaman dalam talian yang lain.

5. Gunakan Alamat IP Peribadi yang Dedikasi

Beberapa perkhidmatan VPN akan menawarkan anda untuk menggunakan alamat IP peribadi khusus dan bukannya menggunakan alamat IP peribadi bersama. Mereka akan menawarkan perkhidmatan ini kepada anda dengan harga tambahan. Namun, sebagai balasannya, anda akan mendapat faedah penuh dari namanya tidak dikenali dalam aktiviti dalam talian anda kerana alamat IP peribadi anda adalah alamat IP yang hanya digunakan oleh anda. Itu tidak digunakan oleh pengguna VPN lain, jadi Anda menggunakan alamat IP khusus dari penyedia perkhidmatan VPN seperti anda menggunakan alamat IP khusus dari ISP anda. Ini akan memberi anda lebih banyak faedah perlindungan privasi dalam aktiviti dalam talian anda.

Itulah petua untuk memaksimumkan anonimiti sambungan VPN anda. Jangan hanya menggunakan sambungan VPN anda untuk mengakses laman web yang disekat. Gunakan untuk memaksimumkan anonimiti dalam talian anda dengan mengikuti petua ini.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map