5 Petua Untuk Membuat Penghala Anda Hilang Dari Radar Peretas

Ketika anda menyambung ke internet melalui penghala yang ada di rumah, ketahuilah bahawa penghala dapat menjadi pintu masuk bagi penggodam menyusup ke sistem anda. Ia mungkin disambungkan dengan beberapa peranti yang anda miliki, seperti komputer desktop, komputer riba, telefon pintar, tablet, TV pintar, dan sebagainya. Oleh itu, apabila penggodam berjaya menyusup ke sistem rangkaian anda melalui penghala anda, mereka dapat mengawal peranti anda dengan cara yang mereka mahukan. Sekiranya terdapat kerentanan kecil dalam sambungan rangkaian anda, itu boleh menjadi titik masuk bagi penggodam untuk menggodam seluruh rangkaian peranti anda.


Inilah sebabnya mengapa penting bagi anda untuk menjaga sambungan rangkaian anda di bawah radar. Sekiranya anda dapat menyembunyikan penghala anda dari penggodam, tidak akan ada pintu masuk di mana penggodam dapat memasuki sistem anda tanpa izin anda. Dengan kata lain, anda akan dapat melindungi peranti anda dari kemungkinan serangan penggodam. Juga, bagus untuk privasi dan keselamatan dalam talian anda. Berikut adalah 5 petua untuk membuat penghala anda hilang dari radar penggodam:

1. Aktifkan Mod Stealth

Sebilangan besar penghala pada masa kini dilengkapi dengan ciri firewall dalam firmware, dan dengan ciri itu juga terdapat pilihan untuk mengaktifkan mod stealth. Mod siluman ini akan membolehkan peranti rangkaian anda hanya dapat dilihat oleh anda, yang bermaksud bahawa tidak ada yang dapat melihat sambungan rangkaian anda atau cuba menyambungnya. Sementara itu, sistem firewall akan membantu melindungi peranti rangkaian dari percubaan penggodaman yang dilakukan dari mana-mana tempat terpencil. Sekiranya anda belum melakukannya, anda harus mengaktifkan mod siluman di penghala anda untuk menyembunyikan sambungan rangkaian anda dari mana-mana penggodam. Ini adalah kaedah paling mudah untuk membuat rangkaian anda hilang dari radar mereka.

2. Lindungi Rangkaian Tanpa Wayar Anda Dengan Kata Laluan Yang Kuat

Ramai orang, terutama mereka yang tahu sedikit tentang keselamatan internet, tidak akan bersusah payah menetapkan kata laluan untuk penghala mereka. Mereka hanya menggunakan penghala mereka tanpa penyesuaian sama sekali. Akibatnya, ada banyak sambungan rangkaian yang tidak dienkripsi, yang bermaksud bahawa siapa pun dapat menggunakan sambungan rangkaian itu dan mencuri lebar jalur anda. Beberapa pengguna lain tidak peduli mengubah SSID dan kata laluan lalai untuk peranti rangkaian mereka, yang juga dapat menarik beberapa penggodam untuk menyusup ke rangkaian mereka. Sekiranya anda ingin benar-benar selamat dari penggodam, pastikan untuk mengamankan peranti rangkaian anda dengan kata laluan yang kuat, dan juga, anda harus menukar SSID atau nama rangkaian anda daripada menggunakan nama lalai yang diberikan oleh pengeluar.

3. Jangan Aktifkan Ciri Kawalan Tanpa Wayar

Untuk menambahkan kemudahan kepada pelanggan, pengeluar biasanya membenarkan pelanggan mereka mengatur atau menyesuaikan penghala mereka melalui pusat kawalan tanpa wayar. Ini bermaksud bahawa pengguna hanya boleh menyambung ke penghala tanpa wayar dan mengubah tetapan yang mereka inginkan. Walaupun fitur ini dapat memberi anda kemudahan dalam menggunakan perangkat, ia juga dapat memberi kemudahan kepada para peretas untuk mengendalikan peranti anda dari jauh. Inilah sebabnya mengapa anda disyorkan untuk mematikan ciri kawalan wayarles pada peranti rangkaian anda. Dengan cara ini, anda hanya dapat mengubah pengaturan penghala anda jika penghala disambungkan ke peranti anda melalui kabel. Ini akan mengurangkan ancaman serangan penggodam dengan ketara.

4. Gunakan Perkhidmatan VPN yang Menyokong Penghala Anda

Cara lain untuk meningkatkan keselamatan penghala anda dan menjadikannya lebih mustahil bagi penggodam untuk menembusi rangkaian penghala anda adalah dengan memasang perisian VPN yang menyokong penghala anda. Sekarang, tidak semua perisian VPN membolehkan anda menyulitkan lalu lintas internet penghala anda. Inilah sebabnya mengapa penting untuk memilih perkhidmatan VPN yang membolehkan pemasangan perisian VPN mereka pada peranti rangkaian anda. Dengan menyulitkan rangkaian tanpa wayar, anda boleh menjadikannya tidak kelihatan di mata penggodam. Ini juga akan melindungi rangkaian untuk peranti yang disambungkan ke penghala anda, yang sangat mudah.

5. Pasang Perisian Firewall yang Baik Untuk Melindungi Sistem Anda Dari Peretas

Sekiranya peranti rangkaian anda tidak mempunyai fitur firewall bawaan, disarankan agar anda memasang perisian firewall yang baik untuk melindungi sistem anda dari kemungkinan serangan penggodam. Walaupun anda sudah mengaktifkan firewall penghala, tidak ada salahnya jika anda menambahkan perlindungan firewall untuk sistem anda. Dengan cara ini, jika firewall penghala anda tidak berfungsi, firewall sistem anda dapat mengatasi masalahnya. Juga, kebanyakan program firewall khusus menawarkan ciri keselamatan lanjutan yang tidak terdapat di firewall penghala anda. Oleh itu, anda boleh menggandakan perlindungan keselamatan anda dengannya.

Itulah 5 petua untuk menjadikan peranti rangkaian anda hilang dari radar penggodam. Peretasan yang paling biasa adalah peretasan rangkaian, yang mana peretas berusaha untuk mencuri sambungan WiFi dari rangkaian anda, dan juga mencuri data peribadi anda semasa mereka berada. Semakin sedikit perlindungan keselamatan yang dimiliki oleh sambungan rangkaian tersebut, semakin besar kemungkinan penggodam akan berjaya memecahkan rangkaian tersebut. Oleh itu, sentiasa berjaga-jaga dan lindungi penghala anda dari percubaan serangan penggodam dengan mengikuti petua ini.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map