5 Petua Untuk Memilih Perkhidmatan VPN Terbaik Untuk Aktiviti Berkongsi Fail P2P

Perkongsian atau penyaluran fail P2P biasanya merupakan salah satu perkara yang cuba dielakkan oleh banyak penyedia perkhidmatan VPN. Ini kerana bukan sahaja aktiviti ini termasuk dalam kawasan kelabu internet, tetapi juga dapat menguras sumber yang mereka ada. Semasa anda melakukan aktiviti perkongsian fail P2P, anda perlu mengaktifkan sambungan sepanjang masa, dan penghantaran data akan terus berjalan, memuat naik dan memuat turun data secara berterusan. Inilah sebabnya mengapa tidak semua penyedia VPN menawarkan ciri torrenting dalam perkhidmatan mereka.


Sebenarnya, hanya perkhidmatan VPN kelas atas yang mempunyai keberanian untuk menawarkan pengguna kemampuan untuk melakukan aktiviti mengalir kerana ia adalah sebahagian daripada hak pengguna untuk menggunakan internet seperti yang mereka mahukan. Oleh kerana tidak ada banyak perkhidmatan yang menyediakan ciri torrent untuk sambungan peribadi mereka, anda perlu memilih antara mereka dengan sangat berhati-hati. Berikut adalah 5 petua untuk memilih perkhidmatan VPN terbaik untuk aktiviti perkongsian fail P2P:

1. Pastikan Tidak Memantau Data Anda

Ini penting kerana tidak semua negara akan membenarkan anda melakukan aktiviti perkongsian fail P2P kerana beberapa negara menganggapnya tidak sah. Inilah sebabnya mengapa anda harus memilih sambungan peribadi yang tidak memantau data anda. Anda tidak mahu dipantau oleh penyedia perkhidmatan VPN anda hanya kerana hak anda untuk tetap tanpa nama dan peribadi dalam talian, dan menjadi tanggungjawab anda untuk menggunakan lalu lintas dalam talian anda mengikut keperluan anda. Pilih perkhidmatan VPN yang tidak menawarkan dasar pembalakan untuk membolehkan aktiviti penyaluran tanpa nama sepenuhnya.

2. Harus Mempunyai Alamat IP Peribadi yang Dikongsi

Alamat IP peribadi yang dikongsi sukar dilacak kerana anda menggunakan alamat IP seperti yang digunakan oleh pengguna VPN yang lain. Dengan cara ini, walaupun seseorang berjaya melacak alamat IP anda, mereka akan membuat kesimpulan bahawa alamat IP tersebut sedang digunakan oleh beberapa pengguna pada masa yang sama. Semasa anda melakukan aktiviti torrent, alamat IP yang dikongsi berguna untuk mengaburkan jejak dalam talian anda dan menjadikan pihak ketiga tidak dapat mengesan kembali alamat IP peribadi anda ke dalam peranti anda.

3. Perlu Mempunyai Pelayan Khas Untuk Torrenting

Oleh kerana aktiviti perkongsian fail P2P perlu menggunakan banyak sumber rangkaian dari pelayan peribadi, penyedia perkhidmatan VPN anda perlu mempunyai beberapa pelayan khas yang dikhaskan untuk torrent. Hal ini biasa terjadi pada pelbagai penyedia perkhidmatan yang bereputasi baik kerana mereka tidak mahu mencampuradukkan lalu lintas biasa dengan lalu lintas yang mengalir untuk pengguna mereka. Biasanya, dengan menggunakan pelayan torrenting, anda akan dapat memperoleh prestasi keseluruhan yang lebih baik kerana pelayan ini telah dioptimumkan untuk perkongsian fail P2P.

4. Pastikan Ia Menawarkan Kelajuan Lebar Dan Lebar Jalur Tanpa Had

Dengan torrenting, anda perlu mempunyai sambungan peribadi yang dapat memberikan kelajuan terbaik yang anda dapat. Ini kerana kepantasan penting ketika memuat turun dan memuat naik melalui rangkaian perkongsian fail P2P. Anda tidak mahu menghabiskan banyak masa menunggu hanya untuk memuat turun fail tertentu dengan ukuran fail yang kecil. Anda juga perlu menggunakan perkhidmatan sambungan peribadi yang menawarkan lebar jalur tanpa had kerana anda akan mengaktifkan penghantaran data anda sepanjang masa, terutamanya jika anda melakukan banyak pembenihan untuk pelbagai torrents. Gabungan kelajuan pantas dan lebar jalur yang tidak terhad akan memberi anda keselesaan terbaik dalam aktiviti perkongsian fail P2P anda.

5. Harus Mempunyai Ciri Suis Bunuh Automatik

Semasa anda melakukan aktiviti torrenting, penting bagi anda untuk menyembunyikan alamat IP anda sepanjang masa kerana anda tidak mahu pihak ketiga mendedahkan identiti sebenar anda. Anda tidak mahu dipantau dan dilacak oleh ISP atau pemerintah anda dan didapati menggunakan rangkaian perkongsian fail P2P dalam hubungan anda. Oleh itu, ciri suis membunuh automatik adalah penting bagi anda untuk menyembunyikan alamat IP anda daripada pihak ketiga. Apabila anda mengalami gangguan pada sambungan peribadi anda, fitur kill switch akan membolehkan anda mengelakkan sebarang alamat IP atau kebocoran DNS yang boleh terjadi kerana sambungan ini terputus. Dengan cara ini, anda akan tetap tidak dikenali dalam aktiviti penyaliran anda.

Itulah petua untuk memilih perkhidmatan VPN terbaik untuk aktiviti perkongsian fail P2P. Sama ada torrenting dibenarkan atau tidak di negara anda, selalu lebih baik bagi anda untuk menyembunyikan aktiviti torrenting anda daripada pihak ketiga. Dengan menggunakan perkhidmatan VPN terkemuka yang membolehkan aktiviti perkongsian fail P2P, anda boleh memuat turun dan memuat naik fail melalui rangkaian P2P tanpa perlu risau tentang aktiviti pelacakan dan pemantauan pihak ketiga.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map