5 Petua Untuk memuat turun dan memasang perisian dengan selamat tanpa membahayakan keselamatan dalam talian anda

Apabila berkaitan dengan keselamatan dan privasi dalam talian, anda harus memahami bahawa kebanyakan ancaman yang mungkin membawa risiko bahaya pada peranti anda biasanya berasal dari aktiviti menyemak imbas dalam talian anda. Ya, kebanyakan ancaman seperti virus dan perisian hasad yang mungkin menjangkiti sistem anda biasanya berasal dari program yang anda pasang dalam talian. Inilah sebabnya mengapa disarankan agar anda memahami sepenuhnya tentang program yang akan anda pasangkan sebelum menyebabkan anda menghadapi masalah kelak. Juga, kebanyakan program berniat jahat dipasang di sistem anda tanpa pengetahuan anda, dan mereka mungkin berasal dari pelbagai laman web berbahaya dalam talian.


Untuk menjaga privasi dan keselamatan dalam talian anda, anda harus berwaspada dalam apa sahaja yang anda lakukan dalam talian. Ini termasuk mengetahui pautan yang anda klik dalam talian, aplikasi yang anda muat turun, laman web yang anda lawati, status keselamatan setiap laman web yang anda lawati, dan sebagainya. Tanpa mengetahui aktiviti dalam talian anda sendiri, anda mungkin menghadapi beberapa ancaman yang berbahaya bagi privasi dalam talian anda tanpa anda sedari, yang boleh membawa akibat buruk bagi anda. Berikut adalah 5 petua untuk memuat turun dan memasang perisian tanpa membahayakan keselamatan dalam talian anda:

1. Hanya Muat turun Perisian Dari Laman Web Rasmi Penjual / Penerbit

Terdapat banyak laman web pihak ketiga yang menyediakan anda dengan pemasang perisian. Cara laman web ini beroperasi ialah mereka menyenaraikan semua perisian yang tersedia di setiap platform dari pelbagai kategori. Mereka akan memberi anda pautan muat turun ke pemasang aplikasi melalui pelbagai cermin. Laman web ini, walaupun anda dapat menggunakannya sebagai jenis jalan pintas untuk mencari program yang anda perlukan, tidak digalakkan untuk anda gunakan. Ini kerana kebanyakan pemasang telah disertakan dengan pelbagai jenis iklan yang memasang program tambahan ke sistem anda jika anda tidak mengikuti langkah pemasangan dengan teliti. Inilah sebabnya mengapa anda selalu disyorkan untuk memuat turun perisian yang anda perlukan hanya dari laman web rasmi vendor atau penerbit.

2. Sentiasa Padamkan Segala Perisian yang Dimuat turun ke Peranti Anda Secara Automatik

Perkara ini sering berlaku semasa anda melayari laman web berniat jahat di internet. Laman web ini biasanya akan menghantar program jahat mereka terus ke mesin anda semasa anda melayari laman web. Anda akan melihatnya di halaman muat turun penyemak imbas. Setiap kali anda melayari laman web seperti itu, ia memuat turun perisian secara automatik tanpa kebenaran anda, dan program ini hampir selalu merupakan jenis yang berniat jahat. Anda mungkin secara tidak sengaja menjumpai laman web berniat jahat ini apabila anda mengklik pautan rawak dalam talian, yang juga membawa anda beberapa iklan pop timbul. Apabila ini berlaku, hapus selalu aplikasi yang dimuat secara automatik ke peranti anda tanpa memberi peluang untuk dipasang pada peranti anda.

3. Jangan Muat Turun Sebarang Jenis Program Yang Retak Atau Diretas

Anda mungkin memerlukan program yang berharga ratusan dolar, tetapi bukannya membayar harga perisian, anda mungkin mahu memuat turunnya secara haram. Oleh itu, anda akan berusaha mencari beberapa laman web yang menyediakan muat turun haram untuk perisian tersebut bersama dengan retak atau peretasan untuk memintas lesen perisian. Inilah perkara. Pertama sekali, ia disebut cetak rompak, dan ia adalah haram. Kedua, program yang merangkumi semua jenis retak atau peretasan hampir pasti merupakan program yang berniat jahat. Semasa anda menjalankannya, anda mempertaruhkan peranti anda untuk memasang kod jahat ke dalam sistem anda. Sebaliknya, kod-kod ini boleh membahayakan keselamatan dan privasi dalam talian anda, kerana cenderung mengganggu sistem anda dan mengirimkan perintah jahat kepadanya. Oleh itu, lebih baik anda menjauhkan diri daripada jenis perisian seperti ini.

4. Ikuti Langkah-Langkah Pemasangan Dengan Sangat berhati-hati

Apabila anda memuat turun pemasang perisian walaupun dari laman web rasmi, jangan hanya klik seterusnya, seterusnya dan seterusnya. Anda harus mengikuti langkah-langkah pemasangan dengan sangat berhati-hati kerana vendor perisian yang buruk mungkin memasukkan perisian hasad atau perisian iklan ke dalam pemasang mereka. Sekiranya anda hanya dengan tidak sengaja klik seterusnya, seterusnya, dan seterusnya, ini bermakna anda bersetuju untuk memasang perisian hasad tersebut bersama dengan program tersebut. Oleh itu, berhati-hatilah dengan apa yang anda lakukan semasa memasang aplikasi anda. Pastikan anda memilih sebarang pilihan yang membolehkan anda memasang program tambahan yang tidak anda perlukan atau mahukan.

5. Jangan Pasang Perisian Tambahan Yang Disertakan Dalam Pemasangan Perisian

Sebarang program tambahan yang dipasang bersama dengan pemasangan perisian anda mungkin adware atau jenis malware lain. Aplikasi tambahan ini mungkin termasuk alat tambah, bar alat, atau bahkan perisian antivirus. Sekiranya bukan perisian utama yang anda pasang, maka anda harus mematikan pilihan pemasangan untuk perisian tambahan. Ini kerana terdapat banyak kes di mana keselamatan dan privasi pengguna terganggu kerana memasang program yang tidak diketahui ini yang digabungkan dengan perisian utama yang telah mereka muat turun ke peranti mereka.

Itulah 5 petua untuk memuat turun dan memasang perisian tanpa membahayakan keselamatan dalam talian anda. Lebih baik melakukan penyelidikan sebelum anda memutuskan untuk menggunakan perisian tertentu kerana kemungkinan besar akan ada cadangan yang disarankan oleh pengguna untuk jenis perisian tersebut. Sekiranya anda memasang perisian yang tidak diketahui, anda mempertaruhkan keselamatan dan privasi dalam talian anda sendiri jika anda tidak berhati-hati mengenainya.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map