5 Risiko Privasi Menggunakan Papan Kekunci Maya Pihak Ketiga

Papan kekunci maya adalah papan kekunci di skrin yang boleh anda gunakan sebagai pengganti atau alternatif untuk papan kekunci fizikal. Ia biasanya tersedia pada peranti mudah alih, dan kebanyakannya digunakan untuk telefon pintar dan tablet. Walaupun papan kekunci maya juga tersedia untuk platform desktop, ini sangat jarang digunakan melainkan pengguna mempunyai beberapa jenis masalah kecacatan. Oleh itu, sama ada anda menggunakan peranti Android atau iOS, berhati-hatilah dengan papan kekunci maya yang sedang anda gunakan.


Selalunya, anda boleh menggunakan papan kekunci maya lalai seperti yang disediakan oleh sistem operasi mudah alih. Tetapi, ada banyak alternatif yang anda dapati di App Store atau Play Store, yang akan menggantikan papan kekunci maya semasa yang anda gunakan. Berita buruknya adalah kerana papan kekunci ini biasanya akan mencatat maklumat yang anda taipkan untuk memberikan cadangan perkataan yang lebih baik dan faedah lain, anda harus sedar bahawa ia mungkin membahayakan privasi anda. Berikut adalah 5 risiko privasi menggunakan papan kekunci maya pihak ketiga:

1. Ia Boleh Datang Dengan Keylogger Tersembunyi

Walaupun banyak pembangun pihak ketiga akan mendakwa bahawa mereka tidak akan menyimpan data penekanan kekunci pengguna mereka, ada kes di mana pemaju pihak ketiga benar-benar memasukkan keylogger ke aplikasi papan kekunci mereka. Ini boleh membahayakan anda sebagai pengguna kerana anda menggunakan papan kekunci maya itu setiap kali anda menaip sesuatu pada peranti anda. Pembangun papan kekunci pihak ketiga mungkin melakukan pembalakan kerana mereka ingin memaparkan iklan yang relevan untuk anda, tetapi tidak ada bukti bahawa data anda hanya akan digunakan untuk tujuan ini. Inilah sebabnya mengapa senang menggunakan aplikasi papan kekunci lalai yang disertakan dengan peranti anda.

2. Memerlukan Akses Penuh Ke Sistem Telefon Anda

Beberapa aplikasi papan kekunci yang anda pasang pada peranti anda mungkin memerlukan akses penuh ke sistem telefon anda, yang aneh dan tidak masuk akal. Mengapa aplikasi seperti ini memerlukan akses ke kamera dan mikrofon anda, misalnya? Ini adalah sesuatu yang perlu anda perhatikan sebelum memasang jenis aplikasi ini pada peranti mudah alih anda. Lihat kebenaran yang mereka tuntut dari anda sebelum anda memasangnya dan lihat apakah itu akan memudaratkan privasi anda atau tidak.

3. Mungkin Mengumpulkan Beberapa Data Peribadi dari Peranti Anda

Oleh kerana sebilangan papan kekunci maya pihak ketiga mahukan kebenaran penuh untuk sistem telefon anda, ini bermaksud bahawa ia dapat mengawal sepenuhnya telefon anda apabila mahu. Ini juga berarti dapat mengakses data yang tersimpan di telepon Anda, seperti SMS, e-mel, kontak telepon, foto, dan sejenisnya. Sekiranya aplikasi seperti itu dapat melakukannya, itu bermaksud bahawa ia dapat mengumpulkan data peribadi dari peranti anda secara senyap, yang tidak baik untuk privasi dalam talian anda. Oleh kerana anda adalah orang yang memberikan izin kepada aplikasi ini, anda tidak boleh menghalangnya daripada melakukan aktiviti ini walaupun anda menggunakan sambungan VPN pada peranti mudah alih anda. Satu-satunya cara untuk menghentikannya adalah dengan menyahpasang aplikasi.

4. Kebocoran Dari Aplikasi Papan Kekunci Pihak Ketiga Adalah Biasa

Terdapat insiden di mana aplikasi papan kekunci membocorkan data pengguna kepada pihak ketiga. Aplikasi mengumpulkan data dari pengguna mereka dan menyimpan data di pelayan mereka. Namun, pelayan tidak mempunyai sistem keselamatan yang kuat yang diperlukan untuk keperluan penyimpanan data yang baik, yang mengakibatkan data diretas oleh pihak ketiga yang tidak bertanggungjawab. Data peribadi dari berjuta-juta pengguna dibocorkan kepada pihak ketiga dan privasi berjuta-juta orang berisiko kerana kebocoran ini. Inilah sebabnya mengapa sangat berisiko menggunakan aplikasi papan kekunci maya pihak ketiga pada peranti mudah alih anda.

5. Pembangun Papan Kekunci Mungkin Tidak Mempunyai Pelayan yang Selamat Untuk Menyimpan Data Pengguna

Sebelum memasang sebarang aplikasi papan kekunci alternatif untuk peranti anda, pastikan anda membaca dasar privasi pembangun aplikasi. Bagaimana mereka mengumpulkan data anda? Jenis data apa yang dikumpulkan? Di mana ia disimpan? Dalam beberapa kes, pembangun papan kekunci tidak mempunyai infrastruktur yang diperlukan untuk menyimpan data pengguna dengan selamat. Mereka menggunakan pelayan bersama yang murah yang dapat diretas dengan mudah kerana mempunyai keselamatan tahap rendah. Tidak kira apa keadaannya, selalu lebih baik anda mengelakkan perkara ini berlaku dengan menggunakan papan kekunci maya rasmi seperti yang disediakan oleh platform mudah alih anda.

Itu adalah risiko privasi menggunakan papan kekunci maya pihak ketiga. Apa yang anda taip dapat dipantau oleh aplikasi pihak ketiga ini jika anda tidak berhati-hati. Ini termasuk nama pengguna dan kata laluan anda serta mesej yang anda taipkan kepada rakan anda. Oleh itu, adalah bermanfaat bagi anda sendiri untuk sentiasa mengetahui risiko yang melibatkan penggunaan papan kekunci maya pihak ketiga.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map