5 Sebab Keselamatan Mengapa Anda Perlu Melakukan Perbankan Dalam Talian Dengan Sambungan VPN

Sebilangan besar orang menggunakan sambungan VPN untuk hiburan, seperti membuka blokir laman web yang biasanya tidak dapat mereka akses menggunakan sambungan biasa, atau menonton beberapa filem atau video asing yang tidak tersedia di negara mereka. Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak VPN daripada itu. Rangkaian sambungan peribadi ini pada mulanya dibuat untuk memastikan keselamatan, keselamatan, dan privasi pengguna ketika mereka melayari dalam talian. Alat ini pada asalnya dibuat untuk membolehkan kebebasan internet untuk semua orang, sambil tetap selamat dan dilindungi sepanjang hayat digital mereka.


Namun, semakin banyak pengguna telah menyedari pentingnya VPN dalam transaksi dalam talian mereka juga, seperti perbankan dalam talian dan membeli-belah. Sekiranya anda saat ini menggunakan VPN hanya untuk mengakses kandungan pihak ketiga, streaming filem, atau mendengarkan muzik, anda juga harus mempertimbangkan untuk menggunakan VPN untuk aktiviti perbankan dalam talian anda. Berikut adalah 5 sebab keselamatan mengapa anda perlu melakukan perbankan dalam talian dengan sambungan VPN:

1. Lindungi Maklumat Perbankan Anda Ke Mana sahaja Anda Pergi

Menggunakan sambungan VPN untuk perbankan dalam talian sedikit berbeza dengan menggunakan VPN hanya untuk streaming video atau aktiviti penyemakan imbas ringan yang lain. Apabila anda melakukan aktiviti perbankan dalam talian dengan VPN, anda akan dapat melindungi semua aspek aktiviti perbankan anda, termasuk melindungi maklumat perbankan sensitif anda ke mana sahaja anda pergi. Anda boleh menggunakan sebarang sambungan WiFi untuk memeriksa akaun bank anda atau melakukan transaksi perbankan dalam talian tanpa perlu khawatir akan adanya ancaman. Sama ada anda berada di hotel, kafe, lapangan terbang, atau tempat lain, anda hanya perlu menyambung ke VPN anda sebelum memulakan aktiviti perbankan dalam talian anda.

2. Mencegah Peretas Mencuba Mencuri Data Perbankan Anda

Anda harus sedar bahawa penggodam mengintai di mana sahaja terdapat kemungkinan pelanggaran data yang dapat mereka atasi. Itulah sebabnya, tidak jarang jika anda mendapati ada penggodam yang bersedia mencuri data pengguna di titik akses tanpa wayar percuma, kerana lebih mudah bagi mereka untuk melanggar sambungan dan mengintip aktiviti internet pengguna di sana. Semasa melakukan perbankan dalam talian di tempat awam, berhati-hatilah bahawa akan ada orang jahat yang cuba mengintip lalu lintas internet anda dan mencuri data perbankan anda. Dengan VPN, ini dapat dicegah, kerana penggodam tidak dapat membaca lalu lintas yang dienkripsi anda, dan dengan itu, mereka tidak dapat mencuri data perbankan penting anda.

3. Ini Penambahan Keselamatan Yang Baik Untuk Proses Pengesahan Dua Faktor

Untuk meningkatkan keselamatan aktiviti perbankan dalam talian anda, sangat disarankan agar anda mengaktifkan proses pengesahan dua faktor dalam akaun bank anda. Walaupun mungkin memerlukan anda melakukan proses pengesahan tambahan setiap kali anda masuk ke akaun bank anda, itu adalah perlu untuk keselamatan data perbankan anda. VPN, dengan cara ini, akan bertindak sebagai keselamatan tambahan untuk proses pengesahan dua faktor anda, yang akan menjadikannya lebih sukar bagi orang yang tidak bertanggungjawab untuk memantau perbankan dalam talian anda, dan dengan itu, anda boleh melakukan sebarang transaksi dalam talian dengan cara yang benar-benar selamat.

4. Lindungi Kata Laluan Perbankan Anda

Cara penggodam menggodam banyak akaun media sosial biasanya dengan mencuri nama pengguna dan kata laluan, yang boleh mereka lakukan dengan pelbagai cara. Dengan sambungan yang tidak dilindungi, lebih mudah bagi penggodam untuk mencuri kata laluan anda, kerana mereka hanya boleh melanggar sambungan anda dan memasang penebang kunci atau perisian intip lain ke peranti anda untuk memantau apa yang anda taipkan. Namun, dengan VPN yang selamat, anda tidak akan memberi peluang kepada penggodam untuk mencuri kata laluan perbankan anda, atau kata laluan lain yang anda ada dalam akaun dalam talian anda. VPN dapat menyulitkan lalu lintas anda, dan penggodam tidak dapat memasuki enkripsi ini dan memantau apa yang anda lakukan. Akibatnya, kata laluan perbankan anda sentiasa selamat.

5. Jauhkan Peribadi Aktiviti Perbankan Anda

Anda tidak mahu ada yang mengetahui kebiasaan perbankan dalam talian anda, dan anda tidak mahu sesiapa tahu mengenai sejarah transaksi anda dan maklumat sensitif lain. Namun, jika anda tidak berhati-hati, orang yang tidak bertanggungjawab mungkin berpeluang memantau kebiasaan perbankan anda dan bahkan melihat sejarah transaksi anda jika anda menggunakan rangkaian awam untuk aktiviti perbankan anda. Inilah sebabnya mengapa VPN menjadi sangat penting, kerana selalu dapat menjadikan aktiviti perbankan anda bersifat peribadi untuk anda. Walaupun dengan rangkaian awam, VPN dapat berfungsi untuk menutup trek dalam talian anda, sehingga mereka yang tidak bertanggungjawab bahkan tidak tahu apa yang anda lakukan dalam talian, apalagi memantau aktiviti perbankan anda.

Itulah 5 sebab keselamatan mengapa anda perlu melakukan perbankan dalam talian dengan sambungan VPN. Ketahuilah bahawa walaupun VPN membantu anda menjaga keselamatan aktiviti perbankan dalam talian anda, pastikan anda hanya menggunakan perkhidmatan VPN yang ternama untuk perbankan dalam talian anda. Ini kerana menggunakan VPN percuma tidak akan membantu anda mengamankan aktiviti perbankan anda, tetapi ia akan menjadikan hubungan anda lebih berisiko. Anda hanya harus menggunakan sambungan VPN yang bereputasi dari syarikat ternama yang berdedikasi untuk menjaga keselamatan data pengguna mereka dan dalam talian.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map