5 Sebab Mengapa Akaun E-mel Boleh Digunakan Dapat Melindungi Privasi Anda Secara Dalam Talian

Sebilangan besar orang mungkin tidak biasa dengan perkara yang disebut akaun e-mel sekali pakai. Walau bagaimanapun, jenis akaun e-mel ini ada, dan mungkin memberikan privasi yang lebih baik jika anda tahu menggunakannya. Berbanding dengan akaun e-mel biasa, akaun e-mel sekali pakai adalah jenis alamat e-mel yang hanya dapat digunakan sekali, dan anda boleh membuangnya setelah digunakan. Jadi, ini adalah alamat e-mel sementara yang boleh anda gunakan jika anda ingin menghantar sebarang mesej peribadi kepada orang lain tanpa perlu mendedahkan maklumat peribadi anda.


Dalam aktiviti dalam talian anda, terdapat banyak kesempatan apabila anda diminta untuk memberikan maklumat e-mel anda kepada pihak ketiga untuk pelbagai tujuan. Ini boleh untuk tujuan memuat turun perisian, berlangganan buletin, membuat perbualan dengan orang asing, membeli dan menjual, dan sebagainya. Dalam kes sedemikian, anda tidak perlu memberikan alamat e-mel utama anda, terutamanya jika anda hanya perlu berkomunikasi dengan pihak ketiga tersebut sekali sahaja. Alamat e-mel sekali pakai lebih sesuai dalam situasi seperti itu. Lebih-lebih lagi, ada sebab yang sah mengapa anda harus mula menggunakan jenis akaun e-mel ini jika anda begitu mementingkan privasi dalam talian anda. Berikut adalah 5 sebab mengapa akaun e-mel sekali pakai dapat melindungi privasi anda dalam talian:

1. Lindungi Maklumat Identiti Anda Secara Dalam Talian

Pertama sekali, apabila anda menggunakan akaun e-mel sekali pakai, anda dapat menyembunyikan identiti anda dengan mudah dan senang dalam talian. Sekiranya anda tidak mahu orang lain mengetahui tentang anda, anda boleh menggunakan jenis akaun ini kerana anda dapat melindungi identiti anda dan menjadikan perbualan anda peribadi. Ini berguna terutamanya jika anda berurusan dengan syarikat yang meminta alamat e-mel anda untuk tujuan pemasaran. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan alamat sekali pakai dan mengelakkan sebarang pesanan pemasaran yang mungkin akan dikirim ke alamat anda kemudian. Ia juga bermanfaat apabila anda menggunakan alamat ini untuk berkomunikasi dengan orang asing dalam talian.

2. Elakkan Berurusan Dengan Mesej Spam

Mesej spam boleh dikecewakan kerana mesej ini terus mengisi peti masuk anda dengan pautan sampah dan sering berbahaya. Untuk mengelakkan daripada menerima mesej spam, anda harus berhenti berkongsi alamat e-mel utama anda dengan pihak ketiga yang lain, terutama yang tidak anda ketahui. Sekiranya anda dengan mudah memberikan mesej anda kepada pihak ketiga yang lain, terutama kepada orang atau syarikat yang tidak anda kenali, pihak ketiga ini mungkin menjual alamat anda kepada pihak ketiga yang lain sehingga mereka dapat memasukkan anda ke dalam senarai spam mereka. Dengan alamat sekali pakai, adalah mungkin untuk mengelakkan mesej spam sama sekali.

3. Tidak Mencatat Alamat IP Anda

Hampir semua penyedia akaun e-mel sekali pakai membolehkan anda menyimpan mesej sementara tanpa mencatat alamat IP anda. Ingat bahawa alamat IP anda mengandungi maklumat yang sangat sensitif mengenai lokasi dan peranti anda. Sekiranya anda memberi tahu siapa pun alamat IP anda, anda berpotensi memberikan maklumat peribadi anda kepada mereka secara percuma. Dengan akaun sekali pakai, yang tidak mencatatkan alamat IP anda, anda tidak perlu risau jika ada yang mengetahui alamat IP anda dalam talian. Lebih baik jika anda menggunakan jenis akaun sementara ini dengan aktif VPN untuk menjadikannya lebih peribadi untuk anda.

4. Semua Mesej Dihapus Selepas Tempoh Tertentu

Tujuan peti masuk sekali pakai adalah untuk membolehkan anda menggunakannya dalam jangka masa tertentu sebelum membuangnya. Semua mesej yang masuk ke akaun sementara anda akan dihapus dalam jangka waktu tertentu, biasanya dalam seminggu. Inilah sebabnya mengapa ia dipanggil akaun e-mel sementara. Dengan cara ini, anda tidak perlu risau tentang pihak ketiga yang cuba mengimbas peti masuk anda untuk mendapatkan mesej atau perbualan yang telah anda lakukan pada masa lalu. Ia direka untuk digunakan untuk komunikasi peribadi anda.

5. Cegah Sebarang Laman Web Menjual Maklumat Peribadi Anda

Pada masa kini, terdapat banyak laman web yang berusaha mendapatkan lebih banyak wang daripada pelanggan atau pelawat mereka dengan menjual maklumat peribadi mereka. Ini bermaksud bahawa setiap maklumat yang anda berikan untuk laman web tersebut akan digunakan sebagai komoditi bagi laman web tersebut untuk menghasilkan lebih banyak wang. Apabila anda memberi mereka alamat e-mel utama anda bersama dengan maklumat peribadi anda, dan laman web memutuskan untuk menjual maklumat alamat e-mel anda kepada pihak ketiga yang lain, itu akan merugikan anda. Dengan menggunakan akaun pakai buang, kemungkinan pelanggaran privasi ini dapat dicegah sebelum ia berlaku.

Itulah sebab mengapa akaun e-mel sekali pakai dapat melindungi privasi anda dalam talian. Melindungi privasi dalam talian anda boleh dilakukan dengan pelbagai cara. Kaedah yang disyorkan pertama adalah dengan menggunakan rangkaian peribadi maya. Kaedah kedua yang disyorkan adalah dengan mula menggunakan jenis akaun e-mel sementara ini untuk memastikan komunikasi dalam talian anda tetap peribadi dan selamat.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map