5 Sebab Mengapa DuckDuckGo Adalah Enjin Carian Terbaik Yang Digunakan Pada Tahun 2018

Pada zaman di mana Google menguasai hampir semua perkara dalam kehidupan digital setiap orang, adalah perkara biasa bagi orang untuk merasakan keperluan kesegaran. Bukan kerana Google membosankan, tetapi kerana semua syarikat teknologi yang mengumpulkan data dari pengguna, Google mungkin adalah syarikat yang mengumpulkan paling banyak data. Oleh itu, mungkin mengetahui lebih banyak tentang diri anda daripada anda mengetahui semua perkara mengenai diri anda.


Google bermula sebagai platform mesin pencari, dan ketika orang menggunakan platform ini, semuanya masuk ke pelayan Google. Ini bermaksud bahawa semua data carian anda, serta semua produk yang anda gunakan dengan logo Google di atasnya, semuanya dicatat di bawah nama atau akaun anda. Ini mungkin kaedah yang baik untuk menjadikan semuanya mudah dan praktikal bagi pengguna. Walau bagaimanapun, itu bukan cara yang baik untuk menjaga keselamatan dalam talian anda dengan selamat. Itulah sebabnya DuckDuckGo mungkin menjadi enjin carian terbaik untuk digunakan pada tahun 2018. Berikut adalah 5 sebab mengapa DuckDuckGo adalah enjin carian terbaik untuk digunakan pada tahun 2018:

1. Sangat Digunakan untuk Digunakan

Salah satu sebab DuckDuckGo menjadi alternatif Google yang baik adalah kerana komitmennya terhadap privasi pengguna. Ini adalah mesin pencari yang dibuat sebagai penyelesaian untuk pengguna yang merasakan bahawa Google telah menyusup privasi dalam talian mereka secara besar-besaran. Oleh itu, alternatif mesin pencari ini menawarkan kepada orang ramai cara mencari dan meneroka internet tanpa dijejaki.

Walaupun Google menjejaki semua yang anda lakukan di platform enjin carian mereka, DuckDuckGo sama sekali tidak menjejaki apa-apa. Ia benar-benar peribadi, dan benar-benar selamat dan selamat digunakan.

2. Tidak Mencatat Data Anda Sama sekali

Selain mesin pencari, Google menawarkan banyak produk digital berkaitan yang boleh digunakan pengguna secara percuma hanya dengan satu akaun. Ia juga memiliki sistem operasi Android, yang merupakan OS mudah alih yang menggerakkan kebanyakan telefon pintar hari ini.

Berita buruknya ialah syarikat ini mengesan semua yang anda lakukan dengan produk mereka, dan ia selalu mencatat data anda. Ia mengumpulkan banyak data dari pengguna dan menggunakannya terutamanya untuk menjalankan perniagaan pengiklanannya. Dengan DuckDuckGo, sebaliknya. Enjin carian alternatif ini sama sekali tidak mencatat data anda.

3. Anda Mengawal sepenuhnya Data Anda

DuckDuckGo memberikan pengguna kemampuan untuk mengawal data mereka sepenuhnya. Ini bermaksud bahawa tidak perlu risau data anda dicuri oleh platform mesin pencari ini kerana anda tahu dengan tepat data apa yang dikumpulkan, dan anda dapat mengawal bagaimana data tersebut dikumpulkan.

Syarikat di sebalik enjin carian alternatif ini memberi pengguna kawalan penuh terhadap data mereka. Sebenarnya, kerana ia tidak mengumpulkan data peribadi dari pengguna, anda tidak perlu risau untuk mengubah tetapan privasi platform ini, kerana tidak ada yang dapat di-tweak. Anda hanya menggunakan platform enjin carian tanpa nama tanpa bimbang anda dikesan oleh “kakak”.

4. Ini Tidak Menjual Data Anda Kepada Pihak Ketiga

Salah satu sebab mengapa DuckDuckGo tidak mengumpulkan jenis data dari pengguna adalah kerana ia tidak mempunyai platform iklan untuk menjana wang. Dalam hal Google, mereka mengumpulkan data pengguna kerana ingin memperibadikan iklan untuk pengguna mereka, dan perusahaan tersebut menawarkan data tersebut kepada pengiklan mereka.

DuckDuckGo tidak melakukannya, yang bermaksud bahawa data anda sentiasa selamat dengan platform enjin carian alternatif ini. Data anda tidak akan dijual kepada pihak ketiga mana pun, dan bahkan tidak menampilkan iklan yang diperibadikan kepada pengguna.

5. Tidak Menunjukkan Iklan Peribadi

Platform enjin carian ini masih menghasilkan wang melalui iklan dan pendapatan gabungan, tetapi tanpa menjejaki dan mencatat data pengguna. Oleh itu, jika anda mencari produk tertentu melalui DuckDuckGo, syarikat itu mungkin menjana wang dari hasil gabungan, tetapi tidak perlu mengesan anda untuk melakukannya.

Tidak seperti Google yang berusaha menampilkan iklan dan cadangan yang diperibadikan untuk setiap pengguna, DuckDuckGo hanya menghasilkan wang dari iklan tersebut secara berbeza. Enjin carian alternatif hanya menggunakan lalu lintas yang datang dari pengguna dan mengarahkan mereka ke pengiklan yang sesuai tanpa perlu mengetahui tentang identiti dan pilihan setiap pengguna.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map