5 Sebab Untuk Memilih VPN Premium Dengan Ciri Anti Blok VPN

Seperti yang mungkin sudah anda ketahui, ada beberapa negara di dunia yang melarang penggunaan VPN, yang bermaksud bahawa jika anda tinggal di salah satu negara tersebut, Anda tidak dapat menggunakan perisian VPN di sana. Ini disebabkan oleh sekatan yang diberlakukan oleh pemerintah negara-negara tersebut, yang seringkali menghendaki pengguna mematuhi sepenuhnya undang-undang internet mereka. Kerajaan-pemerintah tersebut ingin mengawal tingkah laku warganya dalam talian, sehingga mereka hanya dapat mengunjungi laman web yang disetujui oleh pemerintah. Sudah tentu, bagi banyak pengguna, ini adalah pelanggaran hak privasi dan keselamatan asas dalam talian mereka.


Sebagai tambahan kepada undang-undang mereka yang melarang penggunaan rangkaian persendirian maya, pemerintah negara-negara tersebut memantau kegiatan warganya secara dalam talian. Dengan teknologi Deep Packet Inspection, pemerintah akan mengetahui apa yang dilakukan oleh warganegara mereka ketika mereka menggunakan sambungan dalam talian mereka. Tetapi, syukurlah, sebilangan penyedia VPN mula menawarkan ciri pemblokiran anti VPN dalam perkhidmatan mereka. Inilah sebabnya mengapa penting bagi anda untuk memilih VPN premium dengan ciri anti VPN blocking, terutama jika anda merancang untuk mengunjungi salah satu negara tersebut dalam waktu dekat. Berikut adalah 5 sebab untuk memilih VPN premium dengan ciri penyekat anti VPN:

1. Anda Masih Boleh Menggunakan Perisian VPN Walaupun Dilarang Di Negara Ini

Salah satu kelebihan menggunakan perkhidmatan VPN dengan ciri anti penyekat VPN adalah bahawa anda tidak perlu risau untuk menyambung ke internet dari dalam negara yang telah melarang penggunaan VPN. Banyak perkhidmatan rangkaian peribadi maya lain mungkin dilarang di negara ini. Tetapi, jika anda menggunakan layanan VPN dengan fitur anti VPN blocking, pemerintah tidak dapat menyekat penggunaan perisian sambungan peribadi. Sebenarnya, pemerintah tidak akan mengetahui bahawa anda menggunakan sambungan peribadi semasa anda menyambung ke internet. Oleh itu, apabila anda menggunakan penyedia rangkaian peribadi maya ini, anda masih boleh menggunakan perisian tersebut walaupun secara rasmi disekat oleh kerajaan.

2. Anda Menyembunyikan Lalu Lintas VPN Anda Dari Kerajaan

Rangkaian peribadi maya yang menggunakan ciri penyekat anti VPN sebenarnya menggunakan lalu lintas peribadi yang senyap, yang tidak dapat dikesan oleh pemerintah. Biasanya, pemerintah akan menggunakan sistem Pemeriksaan Paket Dalam untuk memantau lalu lintas internet anda, dan jika anda menggunakan rangkaian peribadi untuk menyambung ke internet, sistem DPI dapat mengesannya. Setelah dikesan, sistem ini secara automatik menolak sambungan anda, dan oleh itu, anda tidak dapat mengakses laman web mana pun dengan rangkaian peribadi anda. Tetapi, jika VPN anda mempunyai fitur untuk mencegah halangan ini, anda dapat menyembunyikan lalu lintas internet anda, dan sistem DPI tidak dapat mengesan rangkaian peribadi anda, dan dengan demikian, anda akan dapat mengakses laman web mana pun secara normal.

3. Ini Menjaga Keselamatan Sambungan Peribadi Anda

Hanya ada beberapa penyedia perkhidmatan VPN yang telah mengembangkan teknologi untuk menyembunyikan lalu lintas peribadi mereka di bawah sistem Pemeriksaan Paket Dalam. Dan untuk menjalankan teknologi ini, terdapat banyak proses yang perlu dilakukan. Nasib baik untuk pengguna, proses ini tidak mempengaruhi keselamatan sambungan rangkaian peribadi anda. Dengan kata lain, walaupun anda dapat menikmati kebebasan internet walaupun di negara yang paling ketat, anda tidak perlu risau tentang keselamatan dan privasi dalam talian anda. Data anda dienkripsi dan pemerintah tidak dapat memantau apa yang anda lakukan dalam talian.

4. Anda Boleh Mengabaikan Prosedur Throttling ISP Anda

Kerajaan biasanya akan bekerjasama dengan ISP untuk mencegah orang mengakses internet menggunakan sambungan VPN. Salah satu caranya adalah dengan melakukan prosedur pendikit, yang pada dasarnya adalah memperlahankan sambungan internet anda. Apabila anda menyambung ke internet menggunakan rangkaian peribadi, ISP dapat menentukan sama ada anda menyambung menggunakan sambungan biasa atau sambungan peribadi. Setelah mengesan bahawa anda menyambung dengan sambungan peribadi, ISP akan melambatkan kelajuan sambungan anda secara automatik, jadi anda mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan sambungan internet biasa. Sekiranya anda memilih VPN dengan ciri anti VPN blocking, prosedur ISP throttling semacam ini tidak dapat diterapkan pada sambungan anda, kerana ISP anda tidak dapat mengesan jenis sambungan yang anda gunakan, dan dengan itu, memberikan anda kelajuan internet yang sama dengan sambungan biasa.

5. Anda Bebas Dari Pemantauan Kerajaan Semasa Menggunakan Perkhidmatan ini

Oleh kerana pemerintah negara-negara ini ingin mengawasi warganegara mereka sepenuhnya ketika mereka berada dalam talian, sehingga mereka dapat mengontrol mereka, maka mereka harus menyekat penggunaan sambungan rangkaian swasta, sehingga warganegara mereka dapat terus menggunakan sambungan internet biasa mereka. Apa yang baik apabila anda memilih rangkaian peribadi yang menawarkan ciri anti VPN blocking adalah anda dapat membebaskan diri dari pemantauan pemerintah, kerana sambungan peribadi anda benar-benar senyap dan tidak dapat dikesan oleh pemerintah, walaupun mereka melarang sambungan rangkaian maya.

Itulah 5 sebab untuk memilih VPN premium dengan ciri penyekat anti VPN. Dengan jenis perkhidmatan rangkaian peribadi maya ini, anda tidak perlu risau untuk menjelajah internet secara bebas dari dalam negara yang melarang penggunaan perisian VPN. Oleh itu, pilih pembekal perkhidmatan anda dengan bijak.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me