7 Perbezaan Utama Antara VPN Peribadi dan VPN Perniagaan

Terdapat dua jenis perkhidmatan VPN yang harus anda ketahui, iaitu VPN peribadi dan VPN perniagaan. Kedua-duanya mempunyai fungsi masing-masing. Perkhidmatan VPN peribadi adalah perkhidmatan rangkaian peribadi yang digunakan oleh individu, sementara perkhidmatan VPN perniagaan adalah perkhidmatan rangkaian pribadi yang digunakan oleh perniagaan atau perusahaan. Oleh itu, pastikan bahawa anda memilih perkhidmatan rangkaian maya mengikut keperluan anda.


Apabila anda melihat VPN peribadi dan perniagaan, terdapat beberapa perbezaan yang menjadikannya berbeza antara satu sama lain. Berikut adalah 7 perbezaan utama antara VPN peribadi dan VPN perniagaan:

1. Satu Pengguna Vs. Pelbagai Pengguna

Sudah tentu, salah satu perbezaan yang paling jelas adalah bahawa perkhidmatan peribadi dirancang untuk satu pengguna, sementara perkhidmatan perniagaan dirancang untuk beberapa pengguna. Biasanya, perkhidmatan perniagaan mempunyai satu akaun global, yang dapat digunakan oleh banyak pengguna, yang biasanya merupakan pekerja. Setiap pekerja diberi nama pengguna dan kata laluan untuk sambungan rangkaian peribadi maya, dan mereka masing-masing akan menyambung ke pelayan pilihan mereka. Dalam perkhidmatan VPN peribadi, pengguna mempunyai kawalan penuh terhadap akaun mereka, sementara dalam perkhidmatan perniagaan, pengurus akaun adalah orang yang memiliki kawalan penuh terhadap akaun perniagaan tersebut.

2. Fungsi Pengurusan Akaun

Dalam perkhidmatan VPN peribadi, anda dapat mengawal sepenuhnya rangkaian peribadi maya yang anda gunakan. Anda juga dapat mengawal setiap peranti yang menghubungkan ke pelayan peribadi, bergantung pada keperluan anda. Dalam perkhidmatan perniagaan, ada satu pengurus akun yang memiliki tugas untuk mengendalikan semua pengguna, atau karyawan yang menggunakan sambungan VPN. Pengurus akaun dapat menambah atau menghapus setiap pengguna sesuai keinginan mereka, dan mereka juga dapat mengubah pengaturan global untuk jaringan VPN dan menerapkan pengaturan baru di seluruh perusahaan.

3. Pelayan Biasa Vs. Pelayan Perniagaan

Akaun VPN peribadi akan bersambung ke pelayan yang selalu tersedia untuk semua pengguna rangkaian peribadi maya. Anda berkongsi penggunaan setiap pelayan dengan pengguna lain, jadi ada risiko kelebihan pelayan jika terlalu banyak pengguna yang menggunakan pelayan yang sama pada waktu yang sama. Dengan perkhidmatan perniagaan, biasanya penyedia VPN mempunyai pelayan mereka sendiri, yang dirancang khusus untuk pengguna perniagaan. Oleh itu, pengguna perniagaan dapat menyambung ke pelayan perniagaan, dengan prestasi dan kualiti yang lebih baik berbanding dengan pelayan biasa.

4. Alamat IP Dedicated Dengan Pelayan Dedicated

Untuk perkhidmatan VPN peribadi, alamat IP yang anda peroleh ketika menyambung ke pelayan peribadi dibagikan, yang bermaksud bahawa satu alamat IP mungkin digunakan oleh beberapa pengguna sekaligus. Juga, alamat IP anda diubah secara tetap walaupun anda menyambung ke pelayan yang sama setiap hari. Pada perkhidmatan perniagaan, alamat IP yang diberikan adalah alamat IP khusus, yang bermaksud bahawa hanya syarikat anda yang menggunakan alamat IP tersebut dalam satu pelayan. Jadi, ia tidak dikongsi dengan pengguna perniagaan lain. Walau bagaimanapun, setiap pekerja yang menggunakan rangkaian peribadi akan berkongsi alamat IP perniagaan anda.

5. Pemasangan Perisian

Penyedia VPN biasanya memberikan perisian yang berbeza untuk pengguna peribadi dan perniagaan. Bagi pengguna peribadi, perisian yang digunakan adalah perisian yang sama yang digunakan oleh pengguna lain, dengan prosedur pemasangan yang sama dan beberapa versi perisian bergantung pada platform. Bagi pengguna perniagaan, perisian biasanya disesuaikan bergantung pada keperluan perniagaan, dan pemasangan biasanya dilakukan oleh pakar keselamatan dari penyedia VPN.

6. Penggunaan Peribadi Vs. Penggunaan Perniagaan

Perkhidmatan VPN peribadi biasanya digunakan untuk tujuan peribadi, seperti mengakses laman web yang disekat, menonton filem dari wilayah lain, melanggan perkhidmatan dari negara lain, dan sebagainya. Perkhidmatan peribadi juga menawarkan perlindungan keselamatan dan privasi bagi individu dalam aktiviti dalam talian mereka, seperti perbankan dalam talian dan membeli-belah. Perkhidmatan VPN perniagaan, sebaliknya, biasanya digunakan untuk aktiviti perniagaan dalam talian, keselamatan dan perlindungan data perniagaan, komunikasi perniagaan yang aman, dan tujuan lain yang berkaitan dengan perniagaan.

7. Privasi Individu Vs. Privasi Seluruh Perniagaan

Perkhidmatan VPN peribadi direka untuk melindungi privasi individu dan menjaga kerahsiaan individu dalam aktiviti dalam talian mereka. Ia juga melindungi maklumat sensitif dan peribadi individu, sehingga pihak ketiga tidak dapat memantau kegiatan mereka. Untuk perniagaan VPN, ia dirancang untuk melindungi privasi seluruh perniagaan, termasuk semua pekerjanya. Pekerja dapat menjaga privasi mereka dalam talian ketika mereka melakukan aktiviti perniagaan mereka, dan seluruh perniagaan dapat melindungi aset dan data penting mereka dalam talian.

Itulah 7 perbezaan utama antara VPN peribadi dan VPN perniagaan. Oleh kerana VPN perniagaan selalu lebih rumit daripada perkhidmatan VPN peribadi, terutama semasa proses pemasangan dan penyelenggaraan, biasanya memerlukan pelanggan perniagaan untuk berunding dengan pakar dari penyedia perkhidmatan VPN sebelum mereka dapat menggunakan perkhidmatan VPN mereka.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map