7 Petua Untuk Menjaga Privasi Dalam Talian Anda Selamat Semasa Bermain Permainan Multipemain Dalam Talian

Permainan berbilang pemain dalam talian memerlukan sambungan internet yang berterusan, dan ini juga memerlukan anda log masuk ke akaun anda sebelum bermain. Anda mungkin juga berinteraksi dengan banyak jenis orang semasa sesi permainan anda kerana pada dasarnya anda bermain permainan dengan orang di seluruh dunia. Kadang kala, sangat berisiko terhadap privasi dalam talian anda, terutamanya jika maklumat profil anda dapat diakses secara terbuka dan dihubungkan dengan pelbagai maklumat sensitif yang anda miliki, seperti maklumat peribadi dan maklumat kad kredit.


Selalu perlu bagi anda untuk melindungi privasi dalam talian anda semasa anda memainkan permainan berbilang pemain ini. Berikut adalah 7 petua untuk memastikan privasi dalam talian anda selamat semasa bermain permainan berbilang pemain dalam talian:

1. Pastikan Maklumat Profil Anda Peribadi

Maklumat profil berbeza dengan maklumat akaun. Maklumat profil adalah halaman di mana sesiapa sahaja dapat melihat maklumat mengenai profil anda, seperti tahap, piala, lokasi / negara, rakan, dan sebagainya. Sebilangan besar permainan berbilang pemain dalam talian akan menjadikan maklumat profil ini umum secara lalai. Ini bermaksud bahawa orang dapat melihat profil permainan anda sama ada mereka rakan anda atau tidak. Lebih baik merahsiakan maklumat ini kerana dapat menjadi langkah pertama bagi setiap orang yang tidak bertanggungjawab untuk mempelajari lebih lanjut mengenai anda.

2. Jangan sesekali mendedahkan Maklumat Peribadi Anda Semasa Interaksi Dalam Talian Anda

Semasa bermain permainan dalam talian, anda akan berinteraksi dengan pemain dari seluruh dunia, baik melalui mesej sembang atau suara. Oleh kerana anda tidak tahu dengan tepat siapa pemain ini, anda tidak seharusnya terlalu bersemangat untuk berkongsi maklumat peribadi anda ketika berinteraksi dengan mereka. Walaupun anda boleh mengatakan bahawa anda telah lama bermain dengan mereka dan mereka termasuk dalam pasukan anda, masih sebaiknya merahsiakan semua maklumat peribadi anda tanpa mendedahkannya kepada pemain lain.

3. Sentiasa Gunakan VPN Dalam Sesi Permainan Anda

Dengan menggunakan VPN, anda menyulitkan sambungan rangkaian anda dan memastikan bahawa anda dapat menjaga kerahsiaan anda selama permainan dalam talian. Ini kerana penggodam mungkin cuba mencari anda dengan mengetahui terlebih dahulu mengenai alamat IP anda. Setelah menjumpainya, mereka dapat mencari semua maklumat lain yang relevan tentang anda dari ISP anda. Dengan melindungi rangkaian anda dengan VPN, anda tidak memberi peluang kepada penggodam untuk mengetahui maklumat peribadi anda.

4. Jangan Berinteraksi Dengan Pengguna yang Tidak Anda Percayai

Sekiranya anda menemui beberapa pengguna baru yang tiba-tiba mahu berinteraksi dengan anda, dan anda tidak mempercayainya sepenuhnya, anda harus menghentikan interaksi dengan segera. Ini mungkin merupakan cara bagi penggodam untuk cuba menghubungi mangsa mereka. Mereka mungkin bertanya kepada anda mengenai pelbagai perkara yang berkaitan dengan kehidupan peribadi anda dan berusaha untuk bersahabat dengan anda. Walau bagaimanapun, kerana anda berinteraksi dengan seseorang yang anda bahkan tidak tahu dalam kehidupan sebenar, anda harus sedar bahawa mereka mungkin cuba mengambil beberapa maklumat peribadi dari anda.

5. Aktifkan Pengesahan Dua Faktor Untuk Akaun Anda

Ingat bahawa penggodam berpotensi menggodam kata laluan akaun anda jika anda tidak melindunginya dengan betul. Terdapat pelbagai cara yang dapat mereka gunakan untuk mewujudkannya, jadi berhati-hatilah. Satu-satunya cara untuk mengelakkan penggodam mencuri kata laluan anda adalah dengan menyimpannya dengan selamat dan selamat. Anda perlu mengaktifkan sistem pengesahan dua faktor untuk akaun anda dan menukar kata laluan anda secara berkala, sebaiknya seminggu sekali. Dengan cara ini, tidak dapat dijangkau oleh penggodam ini.

6. Jangan Main Permainan Berbilang pemain yang digodam

Permainan berbilang pemain dalam talian perlu dimainkan kerana ia bertujuan untuk dimainkan. Anda perlu memainkannya jika anda mahu bersenang-senang dengannya dan menjaga keselamatan akaun anda. Dengan kata lain, anda tidak boleh menggunakan sistem cheat pada permainan dalam talian anda kerana anda tidak pernah tahu apa yang termasuk dalam perisian cheat tersebut. Mungkin ada perisian hasad yang disertakan semasa anda memasang perisian cheat pada peranti anda. Anda juga mesti menjauhkan diri daripada permainan berbilang pemain yang diretas, terutama yang menggunakan pelayan pihak ketiga yang tidak diketahui. Pertama, aplikasi yang diretas boleh mengandungi perisian hasad, dan kedua, pelayan itu sendiri boleh penuh dengan penggodam. Oleh itu, anda perlu menjauhinya.

7. Sentiasa Perbarui Permainan Anda

Untuk mengelakkan risiko akaun dan maklumat peribadi anda tidak bocor kerana kelemahan sistem, anda perlu memperbarui permainan anda. Setiap tampalan permainan berbilang pemain akan merangkumi peningkatan keselamatan yang membantu menjaga akaun anda selamat dari pelbagai ancaman dalam talian. Juga, dengan menggunakan permainan multiplayer versi terbaru, anda dapat memainkan permainan dengan lebih lancar dan menyenangkan tanpa perlu khawatir akan adanya ancaman yang mungkin mengintai di sudut.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map