7 Tanda Penyedia VPN Yang Serius Dengan Komitmennya Terhadap Kebebasan Internet

Apabila anda memilih penyedia VPN, anda harus sedar bahawa tidak semua penyedia VPN benar-benar berkomitmen terhadap kebebasan internet pengguna mereka. Sebilangan penyedia hanya menjalankan perniagaan rangkaian persendirian maya demi memperoleh keuntungan, kerana populariti perkhidmatan serupa yang lain. Namun, masih ada sejumlah penyedia VPN yang sangat serius dalam menjaga kebebasan internet pengguna mereka, kerana falsafah atau ideologi mereka mengenai keselamatan dalam talian, tanpa nama, dan privasi.


Sekiranya ini pertama kalinya anda menggunakan rangkaian peribadi, pastikan untuk memilih penyedia yang benar-benar peduli terhadap privasi anda, dan juga komited sepenuhnya terhadapnya. Berikut adalah 7 tanda penyedia VPN yang serius dengan komitmen mereka terhadap kebebasan internet:

1. Mereka Meningkatkan Perkhidmatan Berdasarkan Maklumbalas Pengguna

Terdapat banyak penyedia rangkaian VPN yang tidak peduli dengan pendapat pengguna mereka. Apabila pengguna mereka mengadu tentang perkhidmatan VPN yang mencatat aktiviti mereka, penyedia perkhidmatan sama sekali tidak peduli. Mereka hanya mahukan keuntungan daripada pengguna mereka, dan menerapkan pelbagai kaedah lain agar pengguna mereka sesuai dengan rancangan keuntungan mereka. Ini bukan tanda penyedia perkhidmatan yang komited terhadap privasi pengguna. Syarikat VPN yang baik akan selalu mendengar pengguna mereka, dan meningkatkan perkhidmatan mereka berdasarkan maklum balas yang mereka terima dari pengguna mereka.

2. Mereka Mempunyai Pelbagai Kaedah Penyulitan Data

Perkhidmatan VPN murah yang hanya menggunakan satu protokol keselamatan atau menggunakan satu lapisan penyulitan tidak betul-betul peduli dengan anonim dan privasi pengguna. Ini kerana cukup mudah bagi penggodam dan beberapa orang yang tidak bertanggungjawab untuk memasuki enkripsi satu lapisan ini, terutamanya jika ia mempunyai protokol keselamatan yang sangat lemah, seperti PPTP. Penyedia VPN yang baik yang menjaga privasi pengguna mereka harus melaksanakan pelbagai protokol keselamatan, terutama protokol yang menjadi standard keselamatan untuk hari ini. Kaedah penyulitan juga harus dilakukan dalam beberapa lapisan, bukan hanya pada satu lapisan.

3. Mereka Mempunyai Dasar Yang Ketat Tidak Mencatat Pengguna Mereka

Sekiranya penyedia VPN benar-benar mengambil berat tentang privasi dan kebebasan internet pengguna anda, mereka tidak akan mempunyai polisi untuk memantau atau mencatat aktiviti pengguna mereka. Ini sangat menyusahkan dengan beberapa perkhidmatan VPN yang cuba menggunakan data pengguna mereka dan menjualnya kepada pihak ketiga untuk mendapatkan keuntungan. Ini telah menjadi perhatian besar bagi banyak pengguna, dan praktik ini agak tidak dapat diterima, tetapi pengguna tidak dapat banyak mengeluh, kerana mereka perlu menggunakan perkhidmatan VPN atau mempercayai penyedia VPN. Walau bagaimanapun, penyedia VPN yang baik yang benar-benar mengambil berat tentang kebebasan internet tidak akan mempunyai niat untuk menjual data pengguna mereka dan mencatat aktiviti mereka.

4. Mereka Menyediakan Ciri Suis Bunuh Automatik Sekiranya VPN Sambungan Turun

Apabila anda menyemak imbas dengan sambungan VPN aktif, menjadi berisiko apabila anda tidak menyedari bahawa sambungan VPN anda entah bagaimana merosot. Apabila sambungan VPN dimatikan dengan alasan apa pun, seperti sambungan pelayan yang buruk, kegagalan pelayan, dan sebagainya, anda tidak akan dapat melindungi sambungan anda dalam tempoh ini. Lebih-lebih lagi, anda tidak menyedari tentang putusnya sambungan, jadi anda mempunyai risiko sambungan anda tidak selamat semasa sesi penyemakan imbas anda. Penyedia perkhidmatan yang baik akan menawarkan ciri seperti suis bunuh automatik untuk mematikan sambungan anda secara automatik semasa penurunan sambungan VPN ini, sehingga anda tidak mengirimkan data menggunakan sambungan biasa anda.

5. Mereka Mempunyai Pelbagai Pelayan Dengan Kelajuan Pelayan Maksimum

Semakin banyak pelayan yang dimiliki oleh penyedia perkhidmatan anda, semakin baik untuk anda. Kenapa? Ini kerana apabila satu pelayan menghadapi masalah, anda boleh beralih ke pelayan lain dengan mudah. Lebih baik jika syarikat itu menawarkan anda beberapa pelayan walaupun di satu lokasi, sehingga anda dapat memilih antara pelayan yang berlainan dari lokasi yang sama jika anda lebih suka menggunakan lokasi tertentu untuk sambungan VPN anda. Juga, ia harus menawarkan kelajuan maksimum pelayan, kerana penting untuk digunakan terutama ketika Anda mengalirkan kandungan video menggunakan sambungan VPN, sehingga Anda dapat memperoleh streaming video berkualitas tinggi terbaik untuk kesenangan anda.

6. Mereka Menerima Pembayaran Bitcoin

Tanda lain bahawa penyedia perkhidmatan mengambil berat tentang privasi pengguna adalah cara mereka menerima pembayaran untuk perkhidmatan VPN mereka. Pembayaran Bitcoin semakin popular di kalangan pelbagai penyedia perkhidmatan, kerana ciri privasi yang dimilikinya. Apabila anda menggunakan Bitcoin, anda tidak perlu peduli untuk memberikan maklumat kad kredit anda kepada penyedia perkhidmatan, sehingga anda akan menggunakan perkhidmatan ini secara peribadi. Malah perkhidmatan VPN tidak mengetahui mengenai identiti anda.

7. Mereka merangkumi Teknologi Onion-Over-VPN

Teknologi Onion-Over-VPN adalah teknologi yang membolehkan anda mengenkripsi sambungan internet anda melalui beberapa lapisan sambungan yang selamat. Kaedah ini membolehkan anda menjadikan internet anda lebih selamat dengan terlebih dahulu mengenkripsi rangkaian anda dengan VPN, dan kemudian mengenkripsi sambungan VPN ke rangkaian Tor. Dengan cara ini, alamat IP anda disamarkan berkali-kali, yang menjadikan hampir mustahil bagi sesiapa untuk melanggar sambungan anda. Teknologi ini adalah bukti bahawa penyedia perkhidmatan sangat mementingkan privasi pengguna, kerana banyak penyedia lain mungkin tidak bersedia menerapkan lapisan penyulitan tambahan ini di rangkaian peribadi mereka.

Itulah 7 tanda penyedia VPN yang serius dengan komitmen mereka terhadap kebebasan internet. Penting bagi anda untuk menggunakan perkhidmatan syarikat VPN ini, kerana mereka akan selalu menjaga keselamatan data pengguna mereka, dan melindungi penggunanya dari pihak ketiga yang ingin memperoleh data penting mereka. Mereka selalu berwaspada dalam menjaga perkhidmatan mereka dengan selamat, aman, dan menyenangkan bagi pengguna mereka.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map