9 Kekurangan VPN Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Menggunakannya

VPN telah dikenali sebagai penyelesaian untuk pelbagai masalah privasi di internet hari ini. Walaupun kerajaan dan ISP anda mungkin mengawasi semua aktiviti dalam talian anda setiap hari, dan mereka mungkin menyekat laman web yang boleh anda lawati dalam talian, rangkaian peribadi maya dapat memberikan penyelesaian keselamatan yang mengembalikan privasi dan kebebasan dalam talian anda. Dengan rangkaian peribadi maya, anda boleh melayari internet dengan mudah tanpa perlu risau tentang jenis pemantauan, penjejakan, dan sekatan yang dilakukan oleh pemerintah, ISP anda, atau pihak ketiga yang lain.


Namun, di antara banyak faedah yang dapat diberikan oleh VPN untuk privasi dalam talian anda, terdapat pelbagai kelemahan yang harus anda perhatikan sebelum menggunakan perkhidmatan VPN apa pun. Ini benar terutamanya jika anda pertama kali pengguna VPN. Berikut adalah 5 kelemahan VPN yang harus anda ketahui sebelum menggunakannya:

Jangan ragu untuk menggunakan semula grafik di atas di blog anda atau artikel yang akan datang. Cukup salin kod di bawah.

1. Menggunakan VPN Mungkin Sebenarnya Tidak Sah Di Negara Anda

Terdapat beberapa negara yang tidak membenarkan warganya menggunakan jenis perkhidmatan VPN apa pun. Sebenarnya, kebanyakan perkhidmatan VPN akan disekat di negara-negara yang menganggap rangkaian peribadi tidak sah. Ini adalah kelemahan pertama yang perlu anda atasi. Sekiranya anda berpendapat bahawa negara anda termasuk dalam senarai negara yang menganggap sambungan peribadi tidak sah, maka anda tidak seharusnya menggunakan perkhidmatan VPN terlebih dahulu. Ini kerana anda mungkin akan membayar denda besar atau masuk penjara ketika anda melakukan itu.

2. Anda Mungkin Mempunyai Masalah Prestasi Semasa Menggunakan Rangkaian Peribadi

Oleh kerana sambungan rangkaian peribadi berfungsi dengan menghubungkan rangkaian anda ke pelayan peribadi sebelum anda benar-benar dapat mengakses laman web yang ingin anda lawati, ini mungkin menimbulkan masalah prestasi dalam prosesnya. Beberapa rangkaian peribadi maya mungkin memerlukan waktu lebih lama untuk menghubungi pelayan peribadi, yang mungkin mengakibatkan waktu yang lebih lama bagi anda untuk memuatkan laman web yang anda akses.

Ini sebenarnya adalah kelemahan biasa yang akan anda lihat ketika anda menggunakan perkhidmatan VPN percuma. Anda juga dapat melihat bahawa kecepatan sambungan ketika menggunakan sambungan peribadi mungkin lebih lambat daripada ketika Anda menggunakan sambungan biasa.

3. Perkhidmatan VPN Mungkin Memantau Kegiatan Anda dan Menggunakan Data Anda

Beberapa perkhidmatan rangkaian peribadi akan membolehkan anda menggunakan pelayan peribadi mereka sebagai pertukaran data anda. Sudah tentu, mereka mungkin tidak menyatakan niat mereka terlebih dahulu. Namun, ada kes di mana syarikat VPN memantau data dari pengguna mereka untuk keuntungan mereka sendiri. Ya, mereka mungkin membantu melewati sekatan internet anda dan menyembunyikan alamat IP anda, tetapi syarikat rangkaian swasta sebenarnya mungkin melakukan penjejakan.

Anda harus menyedari perkhidmatan VPN yang menawarkan sambungan peribadi mereka secara percuma atau dengan harga yang sangat rendah kerana mereka mungkin mencatat aktiviti anda.

4. Mungkin Sukar Menyiapkan Untuk Pengguna Perniagaan

Untuk pengguna individu, VPN mungkin mudah disiapkan kerana anda hanya perlu memuat turun aplikasi atau perisian VPN dan memasangnya di peranti anda. Namun, bagi pengguna perniagaan, kes itu mungkin tidak seperti itu. Untuk pengguna perniagaan, VPN jauh lebih rumit untuk disiapkan, terutamanya jika anda perlu menyiapkan rangkaian peribadi di premis perniagaan anda.

Ini akan menambahkan lebih banyak kerumitan pada keseluruhan sambungan rangkaian anda, dan ini akan mempengaruhi setiap peranti yang anda gunakan pada perniagaan anda. Walaupun banyak syarikat VPN dapat mempermudahnya untuk anda, anda mungkin masih memerlukan pasukan pengurusan rangkaian khusus untuk mengawasi rangkaian sambungan peribadi di perniagaan anda.

5. Ini Mungkin Menambah Lebih Banyak Kos Untuk Sambungan Rangkaian Anda

Secara lalai, rangkaian peribadi maya adalah perkhidmatan sambungan peribadi premium yang perlu anda bayar secara berasingan dari sambungan rangkaian biasa atau ISP anda. Juga, jika anda ingin menggunakan penghala VPN, Anda harus membeli perkakasan penghala tambahan agar dapat digunakan bersama dengan sambungan VPN Anda. Oleh itu, ia mungkin tidak sampai kepada anda secara percuma. Sudah tentu, terdapat banyak sambungan peribadi percuma yang boleh anda gunakan, tetapi umumnya tidak boleh dipercayai dan mereka mempunyai banyak batasan. Oleh itu, satu lagi kelemahan sambungan peribadi adalah bahawa ia boleh menjadi sangat mahal untuk jangka masa panjang.

6. Ini Dapat Memperlambat Kelajuan Internet Anda

Apabila anda menambahkan sambungan VPN, anda menambahkan lapisan privasi melalui pelayan VPN. Daripada mengakses laman web secara langsung, anda mengaksesnya melalui penyedia VPN anda. Walaupun ini membolehkan anda menyembunyikan alamat IP dan menyulitkan data anda, ini juga bermaksud, data harus berjalan lebih banyak dan dengan kerumitan tambahan.

Sekiranya penyedia VPN yang anda gunakan tidak cukup kuat, internet anda menjadi sangat perlahan. Ini mempengaruhi terutamanya apabila anda memerlukan internet berkelajuan tinggi untuk streaming atau memuat turun dll. Tetapi ini tidak selalu berlaku. Sebelumnya, kami telah mengkaji banyak penyedia VPN untuk kelajuan mereka dan sering kali pengurangan kelajuan minimum dalam beberapa keadaan. NordVPN, misalnya, memberi kita kelajuan dengan pengurangan minimum. Kami dapat memperoleh hampir 95% kelajuan asal. Bukan hanya mereka, banyak penyedia lain dioptimumkan untuk tidak melambatkan internet anda.

7. Menggunakannya Tidak Dapat Menjamin 100% Tanpa Nama

Terdapat pelbagai cara anda masih boleh mendedahkan identiti anda walaupun anda menggunakan VPN. Bagaimana jika anda melayari laman web menggunakan sambungan VPN dan anda tiba-tiba menyedari bahawa pelanggan VPN anda terputus dengan perlahan? Atau DNS anda bocor? Lebih teruk lagi, penyedia yang anda gunakan bersetuju untuk memberikan beberapa maklumat penting mengenai diri anda kepada kerajaan anda?

Walaupun pembekal perkhidmatan pada masa ini menawarkan banyak ciri seperti Double VPN atau Kill Switch untuk menjadikan sambungan anda sekerap mungkin dan selamat. Masih banyak cara data dapat dibocorkan melalui perkakasan, perisian, atau cara lain.

8. Tidak Mungkin Melewati Semua Sekatan

Salah satu sebab utama orang menggunakan VPN adalah untuk membuka blokir laman web atau kandungan tertentu (dengan kata lain, sekatan pintasan.) Walaupun agak mudah untuk membuka blokir kebanyakan laman web atau kandungan, beberapa kandungan mungkin masih sukar diakses. Netflix, misalnya, dapat diakses dari mana saja tetapi syarikat membenarkan akses ke beberapa filem atau rancangan TV ke negara tertentu sahaja.

Oleh kerana mereka mempunyai pelbagai perjanjian dengan pengeluar kandungan, mereka tidak diizinkan secara sah untuk menunjukkan kandungan tertentu di wilayah tertentu. Dan kebanyakan mereka pandai melaksanakan ini. Banyak penyedia VPN TIDAK dapat melewati sekatan ini. Begitu juga dengan banyak laman web atau kandungan lain.

9. Masalah Keserasian Platform Sekiranya Anda Menggunakan Platform yang Tidak Popular

Sekiranya anda menggunakan sistem operasi yang digunakan oleh berjuta-juta pengguna di seluruh dunia, anda baik-baik saja. Namun, jika anda menggunakan OS yang kurang popular, OS usang, atau perkakasan yang tidak serasi, mungkin tidak ada banyak cara untuk menggunakan atau mengkonfigurasi VPN pada perangkat anda. Sebilangan besar VPN tersedia untuk empat sistem operasi yang paling popular, seperti Windows, macOS, Android, dan iOS. Sekiranya anda menggunakan perkara lain, kemungkinannya adalah; anda mungkin menghadapi kesukaran untuk mengkonfigurasi perkhidmatan dan bahkan mendapat sokongan daripada syarikat. Ini berlaku bukan hanya untuk VPN tetapi untuk perisian apa pun. Beberapa penyedia VPN menawarkan cara untuk mengkonfigurasi penghala anda untuk melindungi seluruh rangkaian internet anda juga, yang dapat berfungsi sebagai penyelesaian untuk masalah ini.

Itulah kelemahan VPN yang harus anda ketahui sebelum menggunakannya. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan perkhidmatan VPN apa pun, anda perlu memastikan bahawa anda menggunakan perkhidmatan yang bereputasi baik.

Penyedia perkhidmatan yang bereputasi baik tidak akan memberikan kekurangan ini kepada anda, atau sekurang-kurangnya, mereka dapat meminimumkan kekurangan tersebut untuk anda. Lebih-lebih lagi, jika anda benar-benar mementingkan privasi dan keselamatan dalam talian anda, VPN adalah alat terbaik yang boleh anda gunakan untuk melindungi privasi dan keselamatan dalam talian anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map