Adakah Anda Melindungi Privasi Dalam Talian? 5 Soalan Yang Perlu Anda Tanyakan Tentang Privasi Dalam Talian Anda

Kenyataan bahawa banyak orang tidak begitu mementingkan privasi dalam talian mereka. Mereka hanya menggunakan peranti mereka untuk tujuan apa sahaja yang mereka mahukan tanpa memikirkan keselamatan dalam talian mereka sama sekali. Mereka menggunakan mesin pencari, mengunjungi beberapa laman web, memuat turun fail, berkongsi fail, menyiarkan gambar mereka di media sosial, dan melakukan semua aktiviti dalam talian lain tanpa menyedari bahawa mereka dipantau oleh pemerintah mereka, ISP, laman web yang mereka kunjungi, syarikat, dan juga penggodam. Adakah anda mempunyai masalah yang sama seperti banyak orang?


Sekiranya anda mengambil berat tentang privasi anda sendiri dalam talian, penting bagi anda untuk lebih sedar tentang melindungi identiti sebenar anda dalam talian. Melindungi privasi dalam talian anda bukanlah tugas pemerintah atau pihak ketiga yang lain. Ini adalah tanggungjawab anda sendiri. Sebenarnya, itu adalah tanggungjawab semua orang, walaupun banyak orang masih tidak menyedari tanggungjawab mereka. Oleh itu, adakah anda melindungi privasi anda dalam talian? Berikut adalah 5 soalan yang harus anda tanyakan mengenai privasi dalam talian anda:

1. Adakah Anda Selalu Menggunakan Sambungan Rangkaian yang Selamat Untuk Mengakses Internet?

Apa jenis sambungan rangkaian yang anda gunakan untuk mengakses internet? Sekiranya anda sering mengakses internet dari rangkaian WiFi awam, anda harus sedar bahawa keselamatan rangkaian tersebut dipersoalkan pada tahap terbaik. Apabila anda menggunakan sambungan rangkaian yang tidak dienkripsi untuk mengakses internet, anda mempertaruhkan aktiviti penyemakan imbas anda daripada dipantau oleh pihak ketiga. Ini bermaksud bahawa anda tidak mempunyai privasi semasa anda melayari internet menggunakan rangkaian yang tidak disulitkan. Sebaliknya, jika anda selalu mengetahui hanya menggunakan sambungan rangkaian yang selamat untuk mengakses internet, maka privasi anda selamat, dan orang umumnya tidak dapat memantau aktiviti dalam talian anda.

2. Adakah Anda Mengemas kini Aplikasi Dan Sistem Operasi Anda?

Aplikasi dan sistem operasi anda adalah sempadan keselamatan dalam talian anda. Mengemas kini aplikasi dan sistem operasi anda akan memastikan bahawa anda mempunyai sistem yang dilindungi dan selamat. Penggodam dapat menembusi sistem anda dengan mudah sekiranya anda tidak mengikuti perkembangan terkini. Ini kerana kemas kini yang dilakukan oleh OS dan pembangun aplikasi biasanya akan membawa perbaikan kepada pelbagai kelemahan keselamatan. Apabila anda mempertaruhkan keselamatan dalam talian anda dengan tidak memperbarui aplikasi dan sistem operasi anda, ini bermakna anda juga mempertaruhkan privasi anda.

3. Adakah Anda Melindungi Dan Menyulitkan Sambungan Rangkaian Anda?

Walaupun anda selalu menggunakan sambungan rangkaian selamat anda sendiri untuk mengakses internet, itu tidak bermakna tidak ada yang dapat memantau aktiviti penyemakan imbas anda. Ya, penggodam atau pihak ketiga yang tidak bertanggungjawab mungkin mengalami kesukaran untuk menembusi sambungan rangkaian anda dan mencuri data anda. Tetapi, aktiviti penyemakan imbas anda kemungkinan masih akan dipantau oleh ISP dan kerajaan anda. Oleh itu, untuk memastikan bahawa privasi anda benar-benar aman dari semua jenis sistem pengawasan dalam talian, anda harus menyulitkan dan melindungi sambungan rangkaian anda dengan menggunakan rangkaian peribadi maya atau VPN. Ini akan memastikan bahawa anda melayari internet tanpa nama sepanjang masa.

4. Adakah Anda Mengikuti Amalan Terbaik Keselamatan Dalam Talian?

Oleh kerana banyak orang masih tidak peduli terhadap keselamatan dalam talian mereka, tidak hairanlah bahawa masih banyak kes akaun media sosial diretas. Ini kerana kebanyakan orang tidak mengikuti amalan terbaik keselamatan dalam talian. Sebagai contoh, masih banyak orang yang menyediakan kata laluan yang sangat mudah untuk akaun mereka. Ada juga orang yang masih membuka e-mel SPAM dan mengikuti pautan yang terdapat dalam mesej e-mel sampah itu. Agar anda dapat melindungi privasi dalam talian anda, anda harus mengikuti amalan terbaik keselamatan, seperti dengan menetapkan kata laluan yang kuat untuk akaun anda, mengaktifkan pengesahan dua faktor, segera menghapus e-mel SPAM, mengetahui laman web phishing, dan sebagainya pada.

5. Adakah Anda Terus Mendapatkan Maklumat Peribadi Anda Secara Dalam Talian?

Berapa kali anda melihat rakan anda mendedahkan maklumat peribadi mereka di media sosial hari ini? Mereka tidak begitu mementingkan privasi mereka sendiri, dan masih banyak orang di luar sana yang melakukannya setiap hari. Mereka mendedahkan di mana mereka berada sekarang, kapan mereka akan bercuti, masalah peribadi mereka, berkongsi gambar atau maklumat peribadi mereka, dan sebagainya. Ini adalah jenis kebiasaan yang boleh membocorkan privasi anda sendiri dalam talian, walaupun tanpa ada penggodam yang cuba meretas peranti anda. Untuk melindungi privasi anda sendiri dalam talian, cubalah untuk tidak mendedahkan atau berkongsi maklumat peribadi anda dalam talian, kerana ini bukan tempat yang sesuai untuk anda melakukannya.

Itulah 5 soalan yang harus anda tanyakan mengenai privasi dalam talian anda. Oleh itu, adakah anda telah melakukan cukup untuk melindungi keselamatan dan privasi dalam talian anda sendiri? Sekiranya jawapannya belum, maka anda harus mula menjaga privasi dalam talian anda sekarang. Tidak pernah terlambat untuk anda melakukan perkara yang diperlukan untuk menjaga keselamatan identiti anda semasa melayari internet.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map