Apa Artinya Mempunyai Privasi Dalam Talian yang Lengkap? Perkara Yang Perlu Anda Ketahui

Privasi dalam talian telah menjadi perhatian banyak pengguna internet kerana banyak kerajaan di dunia tidak begitu peduli dengannya lagi. Terdapat banyak pengintipan, penjejakan, dan pemantauan pengguna internet dalam aktiviti dalam talian mereka, sehingga semakin mustahil bagi pelayar internet biasa untuk menikmati internet secara bebas dan tertutup. Ini kerana tidak kira laman web yang mereka akses, terdapat banyak pihak ketiga yang memantau dan mengesan aktiviti penyemakan imbas mereka.


VPN dikatakan dapat melindungi privasi pengguna dan menghormati hak privasi pengguna di internet, sementara pemerintah dan pihak ketiga lainnya sepertinya tidak mengendahkannya. Tetapi, apa maksudnya memiliki privasi dalam talian yang lengkap? Adakah anda fikir VPN dapat membantu anda mengembalikan privasi dalam talian anda dan mengembalikan kebebasan internet yang telah hilang dalam pelbagai undang-undang dan peraturan pemerintah? Berikut adalah perkara yang perlu anda ketahui mengenai privasi dalam talian yang lengkap:

1. Melindungi Maklumat Peribadi dan Peribadi Anda

Semasa anda melayari internet dan mengunjungi banyak laman web, anda pasti akan berkongsi data peribadi atau peribadi anda dengan pelbagai pihak ketiga, terutamanya dengan perkhidmatan dalam talian yang anda gunakan. Dengan berbuat demikian, data peribadi atau peribadi anda, seperti maklumat alamat penuh anda, dokumen peribadi, maklumat kewangan dan sebagainya, disimpan oleh laman web tersebut di pelayan mereka. Mempunyai privasi dalam talian yang lengkap bermaksud bahawa anda dapat memastikan bahawa data apa pun yang anda kirimkan selalu dilindungi dari sebarang kebocoran dan tidak digunakan oleh pihak ketiga dengan cara selain daripada yang anda setujui.

2. Tidak Membimbangkan Adakah Sebilangan Pihak Ketiga Memantau Kegiatan Penyemakan Imbas Anda

Semasa anda melayari laman web tertentu, akan ada banyak pelacak dan pihak ketiga yang cuba memantau aktiviti anda. Ini termasuk kerajaan dan ISP kerana mereka ingin mengetahui dengan tepat apa yang anda lakukan dalam talian. Mereka akan memantau dan mengesan laman web yang anda lawati dan menjadikan anda mustahil untuk mengelakkan sistem pemantauan ini melainkan anda menggunakan sambungan peribadi. Privasi dalam talian yang lengkap bermaksud anda boleh melayari laman web yang anda mahukan tanpa dipantau atau dijejaki oleh sesiapa pun. Anda menyimpan data, aktiviti, dan tingkah laku penyemak imbas anda kepada diri anda sendiri.

3. Memiliki Kebebasan Peribadi untuk Menjelajah Internet

Dengan banyak undang-undang dan peraturan mengenai cara menggunakan internet sebagaimana ditentukan oleh pemerintah Anda, ada banyak batasan dan penapisan yang harus ditangani pengguna setiap hari. Pada masa kini, kerajaan membataskan pengguna dalam aktiviti dalam talian mereka terutama demi keselamatan negara dan kestabilan pemerintah itu sendiri. Namun, dengan kos kebebasan individu untuk mengakses internet, banyak orang memberontak terhadap peraturan ketat ini. Privasi dalam talian yang lengkap bermaksud bahawa anda mempunyai kebebasan untuk meneroka internet yang diperlukan selagi anda tidak melakukan aktiviti haram dan melanggar peraturan. Pada masa kini, bahkan laman web biasa semakin disekat dan disekat oleh pemerintah, yang dengan cara melanggar hak privasi pengguna.

4. Ia Berkongsi Data Peribadi Anda di bawah Persetujuan Anda

Oleh kerana berkongsi data peribadi anda tidak dapat dielakkan, dan ia telah menjadi sebahagian daripada aktiviti dalam talian itu sendiri, anda berhak untuk mengawal bagaimana data tersebut digunakan. Terdapat banyak syarikat yang tidak menghormati privasi pengguna hanya kerana mereka menganggap data peribadi anda sebagai komoditi mereka untuk menjana lebih banyak wang daripada perkhidmatan dalam talian mereka. Sekiranya anda tidak mahu mematuhi, anda bebas berhenti menggunakan perkhidmatan tersebut. Privasi dalam talian yang lengkap bermaksud dapat mengawal data peribadi anda sepenuhnya dan menghalang mana-mana pihak ketiga menggunakan data peribadi anda tanpa kebenaran anda.

5. Ia Melayari Internet Tanpa Risiko Ancaman Dalam Talian

Terdapat banyak ancaman yang bersembunyi dalam talian sekarang, dan ancaman ini boleh membahayakan privasi dalam talian anda. Tidak semua laman web yang anda lawati di internet adalah laman web yang baik, yang bermaksud bahawa laman web tersebut mungkin mengandungi ancaman berbahaya yang dapat digunakan untuk mencuri maklumat peribadi anda, merosakkan peranti anda, menghapus data penting anda, mengintip aktiviti anda, dan sebagainya. Privasi dalam talian yang lengkap bermaksud bahawa anda boleh melayari internet tanpa perlu menghadapi ancaman dalam talian yang berisiko ini. Sambungan anda selalu dilindungi dari ancaman ini yang mungkin membahayakan privasi dan kebebasan dalam talian anda.

Itulah perkara yang perlu anda ketahui mengenai memiliki privasi dalam talian yang lengkap. Nasib baik, VPN dapat memberikan anda begitu sahaja. Walaupun pihak pemerintah dan pihak ketiga mungkin cuba melanggar hak privasi anda, VPN dapat melindungi hak privasi dalam talian anda dan memastikan keselamatan anda semasa melakukan aktiviti dalam talian anda. Sekiranya anda belum melakukannya, anda harus memasang sambungan VPN yang bereputasi pada peranti anda sekarang.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map