Apa itu Facebook Onavo VPN dan Mengapa Ia Tidak Disarankan Untuk Anda

Onavo adalah syarikat VPN Israel sebelum ia diambil alih oleh Facebook pada tahun 2013. Walaupun dalam tempoh 5 tahun, Facebook nampaknya tidak menggunakan syarikat ini untuk platform media sosial mereka, nampaknya mulai tahun 2018, syarikat gergasi media sosial akan bermula untuk melaksanakan VPN Onavo di platformnya. Ia dijuluki sebagai Facebook Protect, dan mungkin masih tersedia di negara-negara tertentu mulai hari ini. Walaupun dikatakan bahawa Facebook Protect dirancang untuk membantu melindungi maklumat dan data peribadi pengguna, nampaknya tujuan sebenar perkhidmatan VPN ini tidak sebaik yang sepertinya.


Apabila pengguna mengklik pautan yang bertuliskan “Lindungi” di laman utama Facebook mereka, mereka akan diarahkan ke halaman gedung aplikasi untuk VPN Onavo. Di sinilah pengguna dapat memasang perkhidmatan VPN pada peranti mereka dan mula melindungi data mereka. Namun, setelah meneliti dasar privasi VPN Onavo, perkhidmatan VPN percuma nampaknya tidak melindungi privasi pengguna. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu anda ketahui mengenai Facebook Onavo VPN dan mengapa tidak digalakkan untuk anda gunakan:

1. Sama seperti Perkhidmatan VPN Percuma Lain, Ini adalah Perkhidmatan VPN yang Buruk

Apabila produk ditawarkan secara dalam talian secara percuma, biasanya ini bermaksud bahawa pengguna adalah produk sebenar. Apa yang cuba dilakukan oleh Onavo VPN ialah berusaha menambang data pengguna dan mengesan aktiviti dalam talian mereka sebagai pertukaran untuk memberi mereka sambungan VPN percuma. Inilah sebabnya mengapa anda tidak mempercayai perkhidmatan rangkaian persendirian maya percuma kerana sebahagian besar dari mereka hadir dengan daya tarikan yang besar bagi pengguna. Apabila anda menggunakan ciri Facebook Protect, pastikan untuk memahami bahawa anda hanya memberi lebih banyak cara di platform media sosial ini untuk mengakses maklumat peribadi dan peribadi anda dan menggunakannya untuk faedah mereka sendiri.

2. Ia Mengumpulkan Data dan Maklumat Peribadi Anda

Sebelum memuat turun atau memasang VPN Protect Facebook pada peranti mudah alih anda, anda harus membaca dan memahami mengenai dasar privasi yang ada di halaman rasmi mereka. Dengan menggunakan perkhidmatan sambungan peribadi ini, anda memberi kebenaran kepada penyedia perkhidmatan untuk mengumpulkan data dan maklumat di peranti anda. Oleh itu, ia tidak benar-benar melindungi data anda. Tidak seperti perkhidmatan VPN sebenar yang didedikasikan untuk melindungi maklumat peribadi pengguna dan memastikan mereka selamat dan tanpa nama dalam talian, Facebook Onavo VPN melakukan kebalikannya.

3. Ini Memantau dan Mengesan Penggunaan Mudah Alih Anda

Facebook menggunakan ciri VPN Onavo baru mereka untuk membolehkan mereka mengintip perilaku dalam talian pengguna mereka. Walaupun hanya boleh dipasang pada peranti mudah alih mereka, platform media sosial lebih memadai untuk mengumpulkan data mengenai penggunaan aplikasi anda pada peranti anda. Dasar privasi secara khusus mengatakan bahawa perkhidmatan rangkaian persendirian maya ini berfungsi untuk memantau semua aktiviti dalam talian anda, termasuk laman web yang anda lawati, aplikasi yang anda gunakan, seberapa kerap anda menggunakan aplikasi tersebut, dan sebagainya.

4. Ia Berfungsi Lebih Seperti Perisian Perisik Daripada Perkhidmatan VPN

Banyak penganalisis teknologi cuba memberi amaran kepada pengguna bahawa Facebook Protect, sebuah fitur baru yang masih tersedia di wilayah tertentu, mungkin menyebabkan anda memasang perisian intip yang muncul sebagai perkhidmatan VPN percuma. Ini kerana dengan memasang Onavo VPN pada peranti anda, anda pada dasarnya memberi tahu Facebook tentang setiap pergerakan anda dalam talian, dan dengan demikian, ia sama sekali tidak melindungi privasi anda. Sebenarnya, ia terus mengintip anda dan mengumpulkan semua data penting anda di pelayan mereka. Akibatnya, anda selalu terdedah.

5. Ini Mengkhianati Semua Tujuan Rangkaian Peribadi Maya

Di dunia di mana sekatan internet menjadi lebih umum, VPN hadir sebagai penyelamat yang membantu orang untuk melewati sekatan tersebut dan mengembalikan kebebasan dalam talian mereka. Juga, rangkaian peribadi maya berusaha untuk memastikan aktiviti dalam talian pengguna tetap peribadi dan selamat tanpa mempunyai niat untuk mengintip tingkah laku mereka dalam talian. Ini kerana kebanyakan perkhidmatan rangkaian swasta menjadikan privasi pengguna sebagai keutamaan tertinggi, dan mereka berusaha sebaik mungkin untuk menghormati hak semua orang untuk menggunakan internet secara bebas dan terbuka. VPN Onavo Facebook tidak mempunyai pandangan yang sama seperti kebanyakan perkhidmatan rangkaian swasta di luar sana, dan oleh itu, ia tidak boleh disebut sebagai perkhidmatan VPN sejak awal.

Ketika memilih perkhidmatan rangkaian persendirian maya yang tepat untuk anda, pastikan bahawa perkhidmatan sambungan peribadi pilihan anda benar-benar dapat melindungi privasi dan keselamatan dalam talian anda. Anda juga harus memastikan bahawa aktiviti dalam talian anda tidak dipantau oleh penyedia perkhidmatan itu sendiri, serta pihak ketiga yang lain. Anda tidak digalakkan menggunakan perkhidmatan VPN percuma seperti Facebook Protect atau Onavo, dan sebagai gantinya, anda harus mencari penyedia perkhidmatan terkemuka yang benar-benar menghormati hak privasi anda sebagai pengguna internet.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map