Bagaimana Mencegah ISP Anda Memantau Aktiviti Dalam Talian Anda

Apa sahaja ISP atau penyedia perkhidmatan internet yang anda langgani sekarang, anda harus mengetahui satu perkara mudah mengenainya. ISP akan sentiasa merakam atau memantau aktiviti penyemakan imbas anda secara lalai. Itu ada dalam sistem mereka, dan begitulah teknologi dibina. Dengan pemantauan aktiviti penyemak imbas ini, mereka dapat mengetahui laman web apa pun yang anda akses pada jangka waktu apa pun, dan mereka mengumpulkan data ini sebagai sebahagian daripada dasar privasi mereka. Kemudian, di masa depan, mereka juga dapat menjual data tersebut kepada pihak ketiga yang berminat, atau mereka dapat mendedahkan data tersebut kepada pemerintah bila perlu. Ini benar terutamanya apabila peraturan netraliti bersih dikeluarkan oleh pemerintah. Lebih banyak kuasa kepada ISP.


Perkara yang membimbangkan mengenai amalan ISP standard ini ialah anda perlu memberi makan ISP anda dengan data aktiviti dalam talian anda walaupun anda tidak mahu. Maksudnya, kecuali, anda menggunakan sambungan VPN di mana anda mengenkripsi semua penghantaran data, menjadikan ISP anda tidak dapat membaca aktiviti penyemakan imbas anda. Berikut adalah beberapa petua untuk mengelakkan ISP memantau aktiviti dalam talian anda:

1. Gunakan Nama Tanpa Nama Lengkap Dalam Talian

Sekiranya anda tidak menggunakan alat apa pun untuk menyembunyikan identiti anda dalam talian, bukan sahaja ISP anda, pihak ketiga yang berminat juga akan dapat merakam setiap pergerakan anda semasa anda berada dalam talian. Contohnya, pengiklan dapat memanfaatkan data yang mereka kumpulkan dari Anda dan menggunakannya untuk memaparkan berbagai jenis iklan yang mungkin anda minati. Sudah tentu, anda tidak meminta ini, tetapi mereka melakukannya. Itulah sebabnya penting bagi anda untuk menjadi tanpa nama sepenuhnya dalam talian dan menyulitkan lalu lintas internet anda sepanjang masa. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan rangkaian peribadi maya. Dengan melakukan ini, ISP anda tidak dapat melihat lalu lintas yang disulitkan anda. Oleh itu, ISP tidak dapat memantau aktiviti anda.

2. Simpan Setiap Laman Web yang Anda Kunjungi untuk Menggunakan Protokol HTTPS

Terdapat beberapa pelanjutan penyemak imbas yang berguna yang akan mengubah laman web yang anda lawati menjadi laman web yang selamat. Dengan kata lain, setiap halaman HTTP yang anda lawati di internet secara automatik akan ditukar menjadi HTTPS semasa anda menyemak imbasnya. Oleh itu, anda akan selalu menggunakan protokol HTTPS semasa mengakses laman web dalam talian. Terdapat dua faedah utama apabila anda melakukan ini. Yang pertama adalah dengan menggunakan protokol HTTPS, lalu lintas secara automatik disulitkan tanpa mengira sama ada anda menggunakan VPN atau tidak. Yang kedua adalah kerana trafik dienkripsi, ISP atau laman web pihak ketiga anda sama sekali tidak dapat menjejaki kebiasaan melayari anda.

3. Pastikan Menggunakan VPN Tanpa Dasar Pembalakan

VPN yang anda gunakan juga paling penting. Sudah tentu, ada banyak kebaikan yang dapat diberikan oleh VPN kepada anda dari segi privasi dan keselamatan. Namun, peningkatan jumlah perkhidmatan percuma menunjukkan bahawa anda harus lebih selektif dalam memilih perkhidmatan VPN anda. Sebagai contoh, terdapat banyak penyedia VPN yang mencatat log pengguna tanpa izin mereka. Sama seperti ISP yang memantau aktiviti dalam talian anda. Ini bermaksud bahawa apabila anda menggunakan perkhidmatan penyedia VPN yang buruk, anda mungkin dapat menyembunyikan aktiviti penyemakan imbas anda dari ISP, tetapi anda tidak dapat menyembunyikannya dari penyedia VPN. Oleh itu, anda harus memilih penyedia VPN yang sama sekali tidak mencatat aktiviti dalam talian anda. Berikut adalah beberapa cadangan yang mungkin anda ingin lihat.

ProdukUntukHarga DariLaman webBaca Lagi

Sokongan Paling Responsif$ 2.99 / bulanMelawat laman webBaca Ulasan

Keseluruhan Terbaik$ 6.67 / bulanMelawat laman webBaca Ulasan

Untuk Keselamatan Terbaik$ 4.65 / bulanMelawat laman webBaca Ulasan

Untuk Privasi Tertinggi€ 8.95 / BulanMelawat laman webBaca Ulasan

Rangkaian Pelayan Terbaik$ 2.88 / bulanMelawat laman webBaca Ulasan

4. Gunakan Penyemak Imbas Tor Atau Privasi Lain

Terdapat beberapa penyemak imbas privasi yang boleh anda gunakan, dengan yang paling popular ialah penyemak imbas Tor. Penyemak imbas Tor menggunakan banyak pelayan peribadi untuk mengenkripsi lalu lintas anda, yang disebut relay, sehingga setiap laman web yang anda kunjungi tidak dapat dilacak oleh siapa pun. Terdapat juga beberapa penyemak imbas privasi lain yang dapat anda temukan dalam talian, yang boleh digunakan sama ada untuk desktop atau peranti mudah alih anda. Dengan menggunakan penyemak imbas ini, dijamin penghantaran data web anda selamat dan peribadi, dan ISP anda sama sekali tidak dapat memonitornya.

5. Pastikan VPN Anda Aktif Di Semua Peranti

Sekiranya anda ingin memastikan aktiviti penyemakan imbas atau aktiviti internet anda yang lain sentiasa terjamin dan terjaga sepanjang masa, tanpa dipantau oleh ISP anda, maka anda harus memastikan VPN anda tetap aktif pada semua peranti yang anda miliki. Ini mungkin termasuk penghala anda juga. Juga, pastikan untuk mengatur VPN agar diaktifkan secara automatik setiap kali anda menghidupkan peranti anda. Tanpa melakukan ini, anda mungkin membocorkan maklumat penyemakan imbas peribadi anda ke ISP anda dari semasa ke semasa. Oleh itu, lebih baik kita ingat perkara ini.

Itulah beberapa petua untuk mengelakkan ISP anda memantau aktiviti dalam talian anda. Dengan mengikuti petua ini, anda akan dapat terus tersembunyi setiap kali anda menyambung ke internet, tanpa ada yang dapat mengesan atau memantau anda dengan cara apa pun. Bukan hanya untuk ISP anda, tetapi juga untuk pemerintah, penggodam, pengiklan, dan perusahaan juga.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me