Bagaimana Pemilik Perniagaan Harus Menggunakan VPN dalam Lingkungan Perniagaannya

Menggunakan VPN dalam peranti peribadi anda tidak sama dengan menggunakannya di persekitaran perniagaan. Walaupun fungsi sambungan peribadi maya itu sendiri lebih kurang sama, penggunaan sambungan persendirian maya dalam persekitaran perniagaan memerlukan perancangan dan pertimbangan yang teliti. Bukan hanya kos pemasangan dan penyelenggaraan yang cukup tinggi, anda juga perlu mempertimbangkan keseluruhan perubahan yang perlu anda laksanakan di rangkaian anda.


Bergantung pada ukuran syarikat anda, menggunakan VPN boleh menjadi sederhana atau rumit. Walau bagaimanapun, faedah VPN masih sangat penting untuk keselamatan dan privasi syarikat anda. Inilah cara pemilik perniagaan harus menggunakan VPN dalam persekitaran perniagaan mereka:

1. Pilih Penyedia VPN yang Disesuaikan untuk Perniagaan

Tidak semua penyedia VPN dapat menangani pemasangan di seluruh syarikat. Perkara ini berlaku terutamanya dengan syarikat VPN baru atau kecil. Lebih baik anda memilih penyedia yang dapat menangani pemasangan dan penggunaan perniagaan. Biasanya, syarikat VPN yang besar dan bereputasi baik akan menawarkan ciri VPN perniagaan yang dapat digunakan oleh perniagaan kecil atau perusahaan. Memilih jenis penyedia rangkaian peribadi maya ini akan menyelamatkan anda dari banyak sakit kepala dan masalah di kemudian hari apabila anda memerlukan sokongan atau bantuan segera dari mereka. VPN yang disesuaikan khusus untuk perniagaan akan mempunyai sistem sokongan yang sangat baik yang akan siap membantu anda bila-bila masa anda memerlukannya.

2. Aktifkan Sambungan VPN untuk Semua Rangkaian Syarikat

Apabila anda memilih penyedia VPN, anda harus memasang rangkaian peribadi maya di semua rangkaian perniagaan yang anda gunakan. Ini bermaksud rangkaian yang digunakan oleh syarikat anda untuk melakukan pelbagai operasi perniagaan serta rangkaian yang digunakan oleh pekerja anda untuk mengakses sistem syarikat. Sekiranya, kebetulan, perkhidmatan anda menawarkan pelanggan untuk dapat mengakses persekitaran rangkaian anda melalui rangkaian awam, anda harus membuat sambungan yang terpisah hanya untuk pelanggan anda. Operasi perniagaan teras harus kekal dengan hubungan peribadi.

3. Wajibkan Pekerja Anda Berhubung Hanya melalui Rangkaian Peribadi

Ini penting untuk menjaga keselamatan, keselamatan, dan privasi perniagaan anda. Anda harus membuat sistem yang hanya membenarkan pekerja anda menyambung ke sistem anda melalui rangkaian peribadi. Ini penting terutama ketika pekerja anda bekerja di luar pejabat atau bahkan di negara lain. Sekiranya anda tidak berhati-hati, mereka secara tidak sengaja dapat membocorkan data perniagaan anda jika anda membenarkan mereka menyambung ke sistem perniagaan melalui sambungan rangkaian. Mereka mungkin tersambung ke sistem anda melalui rangkaian awam yang tidak selamat yang boleh membahayakan perniagaan anda. Semua pekerja diminta untuk mengakses sistem melalui sambungan peribadi.

4. Pastikan Penyimpanan Fail Dalam Talian Anda Dienkripsi dengan VPN

Sama seperti perniagaan lain, syarikat anda mungkin menggunakan perkhidmatan penyimpanan fail tertentu untuk menjaga keselamatan semua data syarikat. Walaupun semua perkhidmatan penyimpanan fail dalam talian tentunya akan menawarkan sistem penyulitan yang baik untuk memastikan penghantaran data selamat, selalu mungkin bagi penggodam untuk masuk ke dalam penyimpanan fail dalam talian anda. Oleh itu, lebih baik menutup semua sambungan rangkaian anda dengan VPN, termasuk akses ke perkhidmatan penyimpanan fail. Dengan menghantar data syarikat anda dari pelayan tempatan ke perkhidmatan storan dalam talian melalui rangkaian peribadi, anda memberi perniagaan anda peningkatan keselamatan dan privasi yang signifikan, memastikan bahawa semua data peribadi dan sensitif dilindungi sepanjang masa.

5. Mendidik Pekerja Anda mengenai Privasi dan Keselamatan Syarikat

Tidak kira seberapa kuat sistem keselamatan anda, satu kesalahan daripada pekerja boleh menyebabkan pelanggaran ketara dalam sistem keselamatan perniagaan anda. Oleh itu, lebih baik melaburkan sedikit masa dan wang untuk mendidik pekerja anda mengenai amalan terbaik privasi dan keselamatan syarikat yang boleh mereka ikuti dengan segera. Ini termasuk memastikan bahawa perisian peranti mereka terkini, hanya menyambung dari rangkaian peribadi atau disulitkan, menukar kata laluan mereka secara berkala, menggunakan sistem pengesahan dua faktor untuk menyambung ke rangkaian seluruh syarikat, dan sebagainya. Ini akan meminimumkan peluang pekerja membuat kesalahan besar yang berkaitan dengan privasi dan keselamatan perniagaan anda.

Begitulah seharusnya pemilik perniagaan menggunakan VPN dalam persekitaran perniagaan mereka. Sekiranya anda masih bergantung pada sambungan seperti yang disediakan oleh ISP anda tanpa menyulitkannya, lebih baik anda menambahkan enkripsi VPN untuk sambungan perniagaan anda. Ini dapat membantu anda melindungi operasi dan data perniagaan anda dari segala jenis ancaman yang berpotensi.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map