Bagaimana VPN Dapat Melindungi Perniagaan Anda Terhadap Serangan DDoS Dan Percubaan Peretasan Lain

Sebagai pemilik perniagaan yang menjalankan syarikat yang mempunyai pelbagai aset dan infrastruktur dalam talian, penting untuk mengetahui bahawa aspek keselamatan dan privasi aset dan infrastruktur dalam talian anda perlu dilindungi setiap masa. Ini kerana kadangkala syarikat besar boleh mengalami kejatuhannya. Syarikat atau syarikat besar yang sudah mempunyai langkah keselamatan hampir sempurna masih boleh diserang oleh beberapa penggodam, dan aset dalam talian penting mereka dicuri oleh mereka.


Anda tidak boleh memandang rendah kemahiran yang dimiliki oleh beberapa penggodam dalam talian pada masa ini. Mereka boleh menyerang pelayan anda dan menyebabkan DDoS (Distied Denial of Service), cuba merampas sistem anda, mencuri kata laluan pengguna dan maklumat kad kredit, dan sebagainya. Inilah cara VPN dapat melindungi perniagaan anda daripada serangan DDoS dan percubaan penggodaman lain:

1. Menyembunyikan Alamat IP Anda Bermakna Mencegah Sistem Anda Tidak Disasarkan

Dengan menggunakan VPN untuk sistem perniagaan anda, anda menyembunyikan alamat IP pelayan fizikal anda, dan sebaliknya, anda menggunakan alamat IP dari pelayan peribadi. Sambungan VPN bertindak sebagai alat untuk menutupi alamat IP sebenar anda dan oleh itu menyembunyikan semua maklumat peribadi yang berkaitan dengan perniagaan anda. Ini akan membantu mengelakkan penggodam mencari pelayan anda dan memulakan serangan mereka yang boleh menyebabkan DDoS atau masalah sistem lain.

Sambungan peribadi maya akan membantu anda melindungi sistem anda daripada menjadi sasaran mudah pihak ketiga yang berniat jahat yang mungkin ingin mengganggu perniagaan anda dengan cara apa pun. Ini benar terutamanya jika anda menggunakan sekurang-kurangnya dua lapisan hubungan peribadi di perniagaan anda.

2. Perlindungan Firewall Menjauhkan Penggodam

Sebilangan besar perkhidmatan VPN pada masa ini akan merangkumi perisian firewall untuk meningkatkan keselamatan dan perlindungan privasi mereka, terutama bagi perniagaan yang memerlukannya dengan lebih mendesak. Fungsi firewall adalah untuk membuat “tembok api” khayalan di sekitar rangkaian sistem anda yang akan mencegah penggodam atau penyerang memasuki sistem anda. Firewall akan mengenali sebarang percubaan yang dilakukan oleh penggodam tersebut untuk mengganggu kestabilan dan keselamatan sistem anda.

Jadi, dengan VPN, anda boleh mendapatkan perlindungan yang kuat terhadap penggodam menggunakan fitur firewall yang disertakan. Tanpa firewall, anda mungkin dapat menyembunyikan perniagaan anda dari penggodam, tetapi dengan firewall, anda akan dapat mempertahankan sistem anda sekiranya berlaku kekerasan atau serangan mendadak yang dilancarkan oleh orang-orang yang tidak bertanggungjawab.

3. Anda Boleh Menukar Pelayan Peribadi Bila-bila masa

Semasa menggunakan sambungan peribadi maya, anda akan dapat menggunakan pelayan persendirian yang ingin anda gunakan. Jadi, sebagai contoh, jika anda menggunakan pelayan peribadi yang terletak di AS, anda boleh beralih ke pelayan yang berada di UK pada bila-bila masa yang anda mahukan. Ini penting kerana sekiranya berlaku serangan DDoS, anda hanya boleh beralih ke pelayan yang lain untuk membuatnya hilang sepenuhnya.

Demi keselamatan, menukar pelayan peribadi secara berkala dapat sangat membantu anda meningkatkan keselamatan pelayan anda. Dengan cara ini, anda dapat menyembunyikan rangkaian perniagaan anda lebih jauh daripada penggodam dengan pertukaran pelayan peribadi biasa ini kerana penggodam tidak akan mengetahui dengan tepat pelayan apa yang akan anda gunakan dalam masa tertentu.

4. Aset dan Infrastruktur Dalam Talian Hanya Boleh Diakses Dengan Sambungan Peribadi

Apabila anda memasang sistem sambungan VPN di seluruh sistem, anda harus memastikan bahawa pekerja anda atau mereka yang memiliki akses ke aset dan infrastruktur dalam talian anda hanya dapat mengaksesnya melalui sambungan peribadi. Dengan cara ini, anda akan dapat menambahkan lapisan perlindungan lain untuk keselamatan perniagaan anda.

Sekiranya anda membenarkan pekerja dan pentadbir anda mengakses infrastruktur perniagaan anda melalui rangkaian awam, penggodam mungkin akan berusaha mengikuti jejak log masuk mereka dan kemudian mencapai sistem perniagaan anda menggunakan alat pekerja sebagai jambatan. Namun, ini tidak dapat dilakukan apabila anda meminta pekerja anda mengakses aset dan infrastruktur dalam talian anda hanya dengan sambungan peribadi kerana kedua-dua peranti pekerja anda dan sistem perniagaan akan disulitkan sepenuhnya..

5. Peretas Tidak Mengetahui Lokasi Sebenar Pelayan Anda

Peretas hanya dapat menyerang rangkaian perniagaan anda atau melancarkan serangan DDoS apabila mereka mengetahui lokasi pelayan anda. Ini diperlukan bagi mereka untuk mencari sasaran yang tepat. Inilah sebabnya mengapa syarikat yang tidak memasang VPN dapat menjadi mangsa mudah bagi penggodam tersebut kerana mereka dapat dengan mudah mencari pelayan mereka dan menyerangnya secara langsung.

Tetapi, dengan VPN, ia tidak dapat dilakukan kerana lokasi sebenar pelayan anda disembunyikan dari orang ramai. Penggodam tidak akan mengetahui lokasinya yang sebenar kerana rangkaian anda dienkripsi dan ada langkah keselamatan lain. Oleh itu, dengan cara ini, VPN benar-benar dapat membantu anda mencegah serangan DDoS dan percubaan penggodaman lain.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map