Cara Membuat Sandaran Data Anda Dengan Selamat Menggunakan Sambungan VPN Selamat

Membuat sandaran data anda harus dilakukan secara berkala, terutamanya jika anda mempunyai data penting di komputer tempatan anda. Adalah baik untuk membuat sandaran data anda, kerana anda akan dapat mengaksesnya kapanpun anda mahu, walaupun anda mempunyai masalah dengan komputer tempatan atau peranti lain. Namun, membuat sandaran ke awan bermaksud mempertaruhkan data anda diakses atau dilanggar oleh orang yang tidak bertanggungjawab, seperti penggodam. Anda mungkin risau, kerana penggodam dapat memintas penghantaran data anda semasa proses sandaran dan menyalin data ke pelayan mereka sendiri. Terdapat juga masalah dengan orang kehilangan data sensitif atau peribadi mereka kerana penyimpanan awan mereka diretas.


Itulah sebabnya sangat penting bagi anda untuk memastikan sambungan anda selamat semasa proses sandaran untuk mengelakkan pihak ketiga daripada mengakses data anda. Berikut adalah beberapa petua untuk membuat sandaran data anda dengan selamat menggunakan sambungan VPN yang selamat:

1. Pastikan VPN Anda Sentiasa Aktif Semasa Menyegerakkan Data Anda

Banyak perkhidmatan penyimpanan awan akan menyediakan perisian atau aplikasi yang boleh anda pasang pada peranti anda. Fungsi perisian adalah untuk membolehkan anda menyegerakkan data ke penyimpanan awan seperti penyimpanan tempatan. Jadi, anda hanya perlu menyalin data ke folder penyimpanan awan pada peranti anda, dan ia akan dimuat secara automatik ke storan awan. Selain itu, data dalam folder ini diselaraskan secara automatik dengan penyimpanan awan, jadi anda sentiasa menghantar data dari peranti anda ke penyimpanan awan. Apa yang perlu anda lakukan ialah memastikan VPN anda sentiasa aktif ketika proses penyegerakan ini berlaku.

2. Gunakan Hanya Penyedia Awan Penyimpanan Reputasi

Terdapat banyak penyedia storan awan yang boleh anda temui dalam talian, seperti Dropbox, Google Drive, Microsoft One Drive, dan sebagainya. Sebilangan besar dari mereka menawarkan ruang penyimpanan awan percuma untuk had tertentu, dengan bayaran tertentu untuk penyimpanan tambahan. Apa yang harus anda lakukan ialah memilih penyedia penyimpanan awan yang mempunyai reputasi baik. Penyedia penyimpanan awan yang kurang bereputasi, semakin besar kemungkinan ia akan diretas. Dengan penyedia penyimpanan awan yang baik dan bereputasi, penghantaran data anda akan sentiasa aman, terutama dengan penambahan sambungan VPN.

3. Log Masuk ke Laman Web Penyedia Awan Penyimpanan Anda Dengan Menggunakan VPN Sahaja

Sekiranya anda ingin log masuk ke akaun penyimpanan awan anda melalui laman web rasmi, maka anda harus memastikan bahawa sambungan VPN anda aktif ketika melakukan itu. Sebenarnya, anda hanya perlu log masuk ke akaun penyedia storan anda menggunakan VPN untuk memastikan penghantaran data anda sentiasa selamat. Ingatlah bahawa anda menyimpan data penting di storan awan anda, jadi anda harus memastikan bahawa anda mengakses data menggunakan sambungan peribadi untuk mengelakkan orang lain mengintip lalu lintas internet anda.

4. Sentiasa Gunakan Kata Laluan yang kuat dan Pengesahan Dua Langkah

Apabila anda membuat akaun dengan penyedia penyimpanan awan, pastikan anda membuat kata laluan yang kuat untuk akaun tersebut. Ini kerana kata laluan anda adalah satu-satunya perkara yang diperlukan oleh penggodam untuk masuk ke dalam akaun anda. Sekiranya kata laluan anda tidak kuat, penggodam yang mahir dapat mengetahui kata laluan anda hanya dalam beberapa minit atau beberapa jam. Tetapi, jika kata laluan anda kuat, penggodam akan mengambil masa bertahun-tahun untuk mengetahui kata laluan anda. Juga, jangan lupa untuk menetapkan proses pengesahan dua langkah untuk akaun anda, sehingga anda perlu mengesahkan maklumat log masuk anda setiap kali anda cuba mengakses akaun anda. Ini akan membantu menambahkan lebih banyak lapisan keselamatan pada data penting anda.

5. Terapkan VPN Ke Semua Perangkat yang Disambungkan ke Penyimpanan Awan

Terakhir, anda harus memasang perisian atau aplikasi rangkaian peribadi maya anda di semua peranti yang disambungkan ke storan awan. Salah satu fungsi penyimpanan awan adalah untuk membolehkan anda menyegerakkan data antara beberapa peranti. Oleh itu, anda mesti sentiasa memastikan penghantaran data anda selamat di semua peranti dengan memasang VPN di semua peranti anda. Dengan cara ini, data akan kekal peribadi dan selamat untuk anda, tanpa mengira peranti yang anda gunakan.

Itulah petua untuk membuat sandaran data anda dengan selamat menggunakan sambungan VPN yang selamat. Semakin banyak data yang anda simpan di penyimpanan awan, semakin penting bagi anda untuk mengenkripsi penghantaran data menggunakan sambungan VPN. Ini untuk memastikan bahawa data anda akan disegerakkan di seluruh peranti dengan selamat dan peribadi, dan juga untuk mengelakkan penggodam mencuri data penting anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map