Cara Membuat VPN Sendiri Di Perkhidmatan Web Amazon

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda ikuti untuk dapat menyambung ke rangkaian peribadi maya. Sekiranya anda menginginkan kemudahan penggunaan, anda hanya dapat memilih perkhidmatan VPN yang baik dan bereputasi dan menyambung ke perkhidmatan mereka melalui perisian atau aplikasi yang mereka sediakan untuk sistem anda. Anda juga dapat menggunakan perangkat anda sendiri untuk mengkonfigurasi jaringan peribadi anda sekiranya anda mempunyai pelayan peribadi yang dapat menangani permintaan sambungan peribadi. Atau, anda juga boleh menggunakan Amazon Web Services untuk membuat rangkaian peribadi maya anda sendiri, dan pilihan ini biasanya digunakan oleh perniagaan atau syarikat yang ingin memiliki rangkaian peribadi mereka sendiri.


Boleh dikatakan bahawa membuat VPN anda sendiri di Amazon Web Services memerlukan pengetahuan teknikal tentang bagaimana membuat sambungan rangkaian dan juga pengetahuan mengenai IT secara umum. Walaupun menggunakan AWS untuk membuat VPN anda sendiri boleh menjadi proses yang mudah, terutamanya jika anda hanya mengikuti wizard pembuatan Virtual Private Cloud (VPC), ia juga perlu dilakukan secara manual. Berikut adalah beberapa langkah yang perlu anda ikuti untuk membuat VPN anda sendiri di Amazon Web Services:

1. Membuat Gerbang Pelanggan Dengan Konsol VPC

Semasa menggunakan Perkhidmatan Web Amazon untuk membuat sambungan VPN, anda akan banyak menangani konsol VPC. Setelah anda membuat VPC, langkah selanjutnya adalah membuat gateway pelanggan menggunakan konsol VPC. Anda hanya perlu memilih pilihan untuk membuat gerbang pelanggan dan mengisi maklumat yang berkaitan, seperti nama gerbang pelanggan anda, jenis perutean, BGP ASN (Border Gate Protocol Autonomous System Number), dan alamat IP anda.

2. Membuat Gerbang Peribadi dan Menambahnya ke VPC

Langkah seterusnya adalah membuat pintu masuk peribadi. Pada langkah ini, anda boleh membuat ASN anda sendiri, yang mesti berbeza dengan BGP ASN pada langkah sebelumnya, dan terus membuat pintu masuk peribadi. Anda hanya perlu memilih pilihan untuk membuat pintu masuk peribadi maya. Kemudian, anda boleh menaip nama pintu masuk peribadi anda, membuat ASN lalai untuknya, dan terakhir, anda boleh memilih untuk melampirkan pintu masuk peribadi ke VPC.

3. Mengaktifkan Penyebaran Laluan Dengan Konsol VPC

Penyebaran laluan perlu diaktifkan sehingga VPN anda dapat mencapai pintu masuk pelanggan. Untuk membolehkan penyebaran laluan, sangat mudah dilakukan. Anda hanya perlu memilih pilihan untuk menukar jadual laluan. Anda boleh memilih konfigurasi lalai jadual laluan untuk mengkonfigurasinya secara automatik dengan Amazon VPC. Kemudian, langkah seterusnya adalah memilih pilihan untuk mengubah penyebaran laluan, dan kemudian memilih pintu masuk peribadi yang telah anda buat sebelumnya. Simpan konfigurasi anda. Sekarang, anda boleh mengarahkan VPC ke pintu masuk peribadi dengan betul.

4. Mengemas kini Kumpulan Keselamatan Anda

Untuk mengakses konfigurasi VPC yang telah Anda buat dari rangkaian yang anda gunakan, anda harus menyesuaikan keamanan VPC untuk memungkinkan akses tersebut. Oleh itu, anda harus mengemas kini konfigurasi kumpulan keselamatan anda supaya anda dapat mengakses VPC melalui SSH, ICMP, dan RDP. Untuk melakukan ini, anda hanya memilih pilihan untuk menukar kumpulan keselamatan, dan memilih pilihan konfigurasi lalai. Kemudian, anda harus mengklik tab yang mengatakan Inbound, dan di sana, anda harus menambahkan peraturan untuk membolehkan SSH, ICMP, dan RDP mengakses VPC anda. Seterusnya, anda harus menyimpan konfigurasi anda.

5. Membuat Sambungan VPN Sebenar Dan Melakukan Beberapa Konfigurasi

Langkah terakhir melibatkan penciptaan sambungan VPN sebenar. Setelah anda mengkonfigurasi VPC dengan betul, anda boleh meneruskan langkah terakhir ini. Anda dapat melakukannya dengan mengakses pilihan untuk membuat sambungan VPN dan mengisi maklumat seperti nama, gerbang peribadi maya, gerbang pelanggan, pilihan perutean, dan pilihan terowong. Setelah selesai, anda boleh memuat turun fail konfigurasi untuk peranti anda. Fail konfigurasi kemudian diserahkan kepada pentadbir rangkaian untuk konfigurasi lebih lanjut sehingga anda dapat menggunakannya seperti layanan VPN biasa. Panduan selanjutnya untuk pentadbir rangkaian untuk mengkonfigurasi sambungan VPN boleh didapati di panduan AWS.

Itulah langkah-langkah yang diperlukan untuk anda membuat VPN sendiri di Amazon Web Services. Walaupun kelihatan rumit, langkah-langkahnya mudah dan mudah. Setelah mengikuti langkah-langkah ini, anda boleh menyambung ke sambungan AWS VPN anda sendiri melalui desktop atau peranti mudah alih anda seperti ketika anda menggunakan perkhidmatan VPN biasa.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map