Cara Memindahkan Data Anda dengan Selamat dan Bersendirian Antara Peranti

Terdapat banyak kaedah yang boleh anda ikuti untuk memindahkan fail antara satu peranti ke peranti lain. Katakanlah bahawa anda boleh memindahkannya dengan menggunakan thumb drive atau USB stick, atau anda boleh menggunakan kad microSD untuk memindahkan data antara peranti mudah alih. Kaedah lain adalah memindahkan fail melalui Bluetooth atau kaedah tanpa wayar lain. Selain itu, ada metode untuk memindahkan fail anda melalui internet, seperti dengan menggunakan penyimpanan awan atau perkhidmatan berbagi fail.


Setiap kaedah mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Sebagai contoh, ketika memindahkan fail anda melalui internet, anda mempertaruhkan proses pemindahan data yang dipintas oleh penggodam dan orang lain yang tidak bertanggungjawab. Akibatnya, fail anda mungkin dicuri, yang boleh menjadi risiko besar bagi privasi anda. Jadi, bagaimana anda boleh memastikan bahawa anda dapat memindahkan fail antara peranti dengan cara yang selamat dan peribadi? Berikut adalah beberapa petua untuk memindahkan data anda dengan selamat dan peribadi antara peranti:

1. Hanya Menerima Pemindahan Data dari Sumber Yang Dipercayai

Ketika memindahkan data antara peranti, anda harus menetapkan peraturan. Peraturan pertama adalah tidak menerima data dari sumber yang tidak anda percayai. Ini dapat digunakan untuk pemindahan data dengan media fizikal seperti stik USB dan pemindahan data melalui sambungan rangkaian anda. Ini kerana apabila anda bebas menerima data dari sumber apa pun tanpa menjelaskan keselamatan dan kepercayaan sumber anda, anda akan mempertaruhkan peranti anda dengan kemungkinan ancaman, seperti virus, perisian hasad, perisian intip, dan potensi ancaman lain.

2. Gunakan OS Sumber Terbuka untuk Memindahkan Data dengan Selamat Menggunakan Media Fizikal

Semasa memindahkan data penting dan sensitif dari satu peranti ke peranti lain, seperti menggunakan tongkat USB atau media fizikal lain, menggunakan OS sumber terbuka, seperti Linux, sangat berguna untuk meminimumkan risiko memindahkan perisian hasad ke dalam peranti anda. Ini kerana kebanyakan virus dan malware tidak dapat dijalankan pada OS sumber terbuka dan oleh itu tidak dapat dijalankan di sistem anda. Fail jahat tersebut akan menjadi tidak aktif dan anda boleh membuangnya dengan mudah sebelum proses pemindahan.

3. Aktifkan Sambungan VPN Anda Semasa Memindahkan Data Secara Dalam Talian

Sekiranya anda memindahkan data anda melalui saluran dalam talian seperti penyimpanan awan atau perkhidmatan perkongsian fail, pastikan sambungan anda selamat dan disulitkan. Dengan menyulitkan sambungan anda menggunakan VPN, anda akan dapat memastikan proses pemindahan data tetap aman dan peribadi. Juga, mana-mana penggodam atau penyerang siber tidak dapat masuk ke sistem anda melalui sambungan rangkaian anda, dan mustahil bagi mereka untuk memintas proses pemindahan.

4. Gunakan Perkhidmatan Penyimpanan Awan dan Perkongsian Fail yang Dipercayai

Perkhidmatan penyimpanan awan dan perkongsian fail sering digunakan untuk memindahkan fail antara peranti jika secara fizikal tidak mungkin memindahkannya secara langsung. Oleh kerana perkhidmatan ini akan menyimpan sebahagian besar fail penting anda, anda harus memastikan bahawa perkhidmatan yang anda gunakan dipercayai dan boleh dipercayai. Juga, memilih perkhidmatan penyimpanan awan dan perkongsian fail yang disulitkan atau peribadi dengan ciri keselamatan dan privasi canggih, yang sering memerlukan anda membayar yuran bulanan atau tahunan, tidak disarankan untuk menggunakan perkhidmatan percuma yang hanya menawarkan ciri keselamatan asas.

5. Enkripsi Fail Anda Sebelum Memindahkannya ke Peranti Lain

Dengan menyulitkan fail anda sebelum menghantarnya ke peranti lain, anda meningkatkan keselamatan dan privasi fail anda dengan ketara. Menyulitkan fail anda bermaksud menambahkan kata laluan dan kaedah penguncian lain untuk fail sehingga anda tidak dapat membukanya melainkan anda mengetahui kata laluan atau mempunyai kunci untuk membuka kunci fail. Terdapat beberapa perisian atau aplikasi penyulitan fail yang baik yang boleh anda gunakan untuk tujuan ini, seperti AxCrypt.

6. Matikan Sambungan Tanpa Wayar Segera Setelah Pemindahan Selesai

Sekiranya anda memindahkan data melalui Bluetooth atau sambungan tanpa wayar tempatan, pastikan untuk membuka sambungan ini hanya semasa anda melakukan pemindahan data. Jangan biarkan sambungan Bluetooth anda terbuka lama. Matikan sambungan tanpa wayar sebaik sahaja pemindahan selesai. Ini untuk mengelakkan orang yang tidak bertanggungjawab menggunakan sambungan terbuka anda untuk mengakses fail anda.

7. Pasang Program Firewall, Antivirus, dan Anti-Malware

Terakhir, lebih baik memasang perisian atau aplikasi keselamatan penting di semua peranti anda untuk mengelakkan kemungkinan ancaman memasuki sistem anda semasa proses pemindahan. Program firewall, antivirus, dan anti-malware adalah alat keselamatan penting yang anda perlukan untuk mencegah sebarang percubaan serangan siber dan memastikan sistem anda selamat dan dilindungi. Mereka juga mempunyai pilihan privasi canggih untuk memastikan semua peranti anda tetap pribadi dan aman sepenuhnya.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map