Cara Menghidupkan Internet Terhad – 5 Petua Untuk Menyembunyikan Alamat IP Anda

Terdapat banyak orang yang mengeluh bahawa internet menjadi semakin terbuka dan percuma untuk pengguna meneroka. Perlahan-lahan semakin terhad, terutama dengan pelbagai undang-undang pemerintah yang berusaha untuk membatasi pengguna daripada menjelajah internet seperti dulu. Sekarang ini adalah tempat di mana pengawasan oleh pemerintah dan perusahaan menjadi lebih umum dan banyak pengguna terpengaruh oleh undang-undang internet yang baru ini. Apabila privasi dalam talian anda semakin terhakis dari hari ke hari, adalah perkara biasa bagi anda untuk merasa bimbang dan takut membocorkan maklumat peribadi anda dalam talian.


Selain itu, dengan pemerintah AS menghapus peraturan netraliti, aktiviti internet anda dikendalikan sepenuhnya oleh ISP anda. Oleh itu, bagaimana anda dapat bertahan dari landskap internet yang lebih ketat? Syukurlah, ada perkhidmatan VPN yang menawarkan kebebasan dan keterbukaan internet kepada anda tanpa pengawasan pemerintah atau korporat. Ini membantu anda menyembunyikan alamat IP anda dan menjadikan penyemakan imbas anda tidak dikenali sehingga tidak ada yang dapat memantau aktiviti dalam talian anda. Berikut adalah 5 petua untuk menyembunyikan alamat IP anda dan mengekalkan undang-undang internet yang lebih ketat:

1. Aktifkan VPN Premium Anda Sepanjang Masa

VPN adalah suatu keharusan jika anda ingin menjelajah internet tanpa dapat dikesan oleh pemerintah atau pihak ketiga yang berminat untuk mengintip anda. Apa yang perlu anda lakukan adalah melanggan pelan VPN premium kerana ia menawarkan banyak ciri yang diperlukan untuk privasi dan keselamatan dalam talian anda dan kemudian mengaktifkan sambungan VPN sepanjang masa. Anda harus melindungi peranti anda setiap kali anda menyambung ke internet dengan menyembunyikan alamat IP sebenar anda sehingga tidak ada yang dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian. Di antara semua petua yang diperlukan yang dijelaskan di sini, inilah yang mesti anda ikuti kerana sangat penting bagi anda untuk bertahan dari sekatan internet hari ini.

2. Sentiasa Layari Dengan Mod Inkognito

Setiap penyemak imbas yang tersedia di pasaran hari ini mempunyai ciri yang disebut mod penyamaran. Mod penyamaran, apabila digunakan, akan membolehkan anda menyemak imbas tanpa meninggalkan jejak pada peranti anda. Apa sahaja laman web yang anda layari menggunakan mod penyamaran, atau juga biasa disebut mod peribadi, tidak akan muncul dalam sejarah penyemak imbas anda setelah anda berhenti dari sesi penyemakan imbas. Mod penyamaran, apabila digunakan sendiri, tidak akan memberi anda peningkatan privasi yang ketara. Tetapi, apabila digabungkan dengan VPN, anda akan menganggapnya sebagai alat hebat yang membolehkan anda menyemak imbas tanpa nama kerana tidak ada orang, malah orang lain yang menggunakan komputer yang sama dengan anda, dapat menjejaki aktiviti penyemakan imbas anda.

3. Pasang Tambahan Privasi Berguna Pada Penyemak Imbas Anda

Untuk penyemak imbas arus perdana di luar sana, seperti Firefox, Chrome, dan Opera, anda boleh menemui banyak sambungan yang akan menambahkan lebih banyak fungsi pada penyemak imbas anda. Terdapat beribu-ribu sambungan yang tersedia untuk penyemak imbas tersebut, dan anda boleh memuat turunnya secara percuma. Perkara yang baik mengenai add-on atau peluasan ialah terdapat juga banyak add-on privasi berguna yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan keselamatan dan privasi dalam talian anda. Alat tambah seperti penyekat iklan, penyulitan HTTPS berterusan, penyahaktifan pelacak, pengurus kata laluan, dan sejenisnya, dapat membantu anda menjaga privasi dalam talian anda tetap teratur walaupun terdapat banyak pihak ketiga yang berusaha menjejaki aktiviti anda.

4. Sentiasa Log Keluar Dari Akaun Dalam Talian Anda Selepas Digunakan

Demi kemudahan, semuanya kini dihubungkan ke akaun anda, yang bermaksud bahawa dengan satu akaun, anda boleh melakukan pelbagai perkara dan menggunakan pelbagai perkhidmatan dalam talian. Misalnya, dengan satu akaun Google, Anda dapat menggunakan carian Google, Gmail, Google Plus, Google Drive, dan perkhidmatan lain yang berkaitan dengan Google dengan mudah. Walau bagaimanapun, akaun ini juga dapat digunakan untuk memantau aktiviti anda semasa anda menggunakan perkhidmatan ini. Pihak ketiga dapat memantau pertanyaan carian anda, topik e-mel, jenis fail yang anda muat naik, dan sebagainya. Itulah sebabnya untuk meningkatkan privasi anda, sangat penting bagi anda untuk log keluar dari akaun dalam talian anda sebaik sahaja digunakan. Dengan cara ini, anda tidak memberikan cara mudah kepada pihak ketiga untuk mengesan anda.

5. Lakukan Perkara yang Sama Dengan Peranti Mudah Alih Anda

Petua di atas boleh digunakan untuk komputer desktop anda. Namun, penting juga bagi anda untuk menggunakan petua di atas untuk peranti mudah alih anda. Oleh itu, semasa anda menggunakan peranti mudah alih anda, anda harus mengaktifkan VPN premium anda sepanjang masa, serta menggunakan mod penyamaran penyemak imbas, memasang add-on privasi untuk penyemak imbas anda, dan log keluar dari akaun dalam talian anda setelah digunakan. Dengan cara ini, apa sahaja peranti yang anda gunakan, anda akan sentiasa selamat dari penjejakan dan pengawasan tanpa izin yang dilakukan oleh pemerintah dan pihak ketiga yang lain.

Itulah petua untuk menyembunyikan alamat IP anda dan bertahan dari internet yang ketat. Sekiranya anda berfikir bahawa menggunakan internet tidak lagi selamat dan peribadi untuk anda, anda harus mengikuti petua ini untuk memastikan bahawa aktiviti dalam talian anda akan tetap selamat, selamat, dan peribadi. Terdapat banyak cara pihak ketiga dapat memantau aktiviti penyemakan imbas anda, tetapi anda juga mempunyai alat yang tersedia untuk melindungi peranti anda dari jenis sistem pemantauan dan pengawasan. Anda hanya perlu menyembunyikan alamat IP anda dan mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk melindungi keselamatan dan hak privasi dalam talian anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map