Cara Meningkatkan Kelajuan Sambungan VPN Anda Dan Menghilangkan Buffer Dalam Proses Streaming Anda

Sebab utama banyak orang menggunakan VPN, terutama di negara-negara dengan undang-undang internet yang ketat, sebenarnya bukan demi privasi atau keamanan tambahan dalam hubungan mereka, tetapi demi melewati batasan pemerintah mereka. Mereka menggunakan VPN kerana mereka ingin mengakses laman web atau kandungan pihak ketiga yang biasanya tidak dapat mereka akses menggunakan sambungan internet biasa. Itulah sebabnya mereka menggunakan sambungan peribadi untuk memotong sekatan pemerintah atau penapisan, sehingga mereka dapat mengakses laman web yang mereka inginkan.


Sebilangan besar orang juga menggunakan VPN untuk menstrimkan video yang dibatasi wilayah. Ini bermaksud bahawa video hanya tersedia untuk negara-negara tertentu, dan tidak dapat ditonton atau dialirkan menggunakan sambungan biasa dari negara-negara yang tidak diizinkan untuk menontonnya. Dengan penggunaan VPN yang popular seperti ini, banyak orang memerlukan kelajuan sambungan terbaik dari rangkaian peribadi mereka, kerana sangat penting bagi keselesaan mereka dalam streaming kandungan tersebut. Sekiranya sambungan VPN anda tidak terlalu pantas untuk mengalirkan kandungan anda, berikut adalah beberapa petua untuk meningkatkan kelajuan VPN anda dan menghilangkan penyangga dalam proses penstriman anda:

1. Cuba Ubah Pelayan Yang Anda Gunakan

Sebilangan besar masalah kelajuan sambungan VPN berasal dari pelayan yang anda gunakan. Biasanya, jika pelayan terlalu banyak memuatkan terlalu banyak pengguna yang menggunakan pelayan pada masa yang sama, dengan mudah dapat menyebabkan masalah prestasi, termasuk kelajuan perlahan, gagal membuka laman web tertentu, dan sebagainya. Jadi, langkah pertama yang harus anda lakukan ialah menukar pelayan yang anda gunakan. Katakan bahawa anda sekarang menggunakan pelayan AS. Cuba ubah pelayan ke pelayan Kanada, pelayan Jerman, atau lokasi pelayan lain. Adalah idea yang baik untuk menukar ke pelayan terdekat dengan lokasi anda. Ini akan memberi anda peningkatan laju yang anda perlukan.

2. Pilih Sambungan Rangkaian Berwayar

Masalah dengan sambungan rangkaian tanpa wayar adalah biasanya bergantung pada kekuatan isyarat. Bergantung pada lokasi anda, kekuatan isyarat sambungan WiFi anda akan dipengaruhi oleh pelbagai perkara, seperti keadaan cuaca, gangguan tanpa wayar, jarak dari menara terdekat, dan sebagainya. Inilah sebabnya mengapa lebih baik anda menggunakan sambungan internet yang menggunakan sambungan rangkaian berwayar, seperti sambungan gentian optik. Dengan sambungan berwayar, anda mendapat sambungan yang lebih stabil, dan sebagai hasilnya, anda dapat mengelakkan perlambatan sambungan VPN anda. Semakin sedikit gangguan dalam sambungan rangkaian anda, semakin stabil kelajuan rangkaian peribadi anda.

3. Gunakan Perkhidmatan VPN yang Tidak Mengurangkan Kelajuan Sambungan Anda

Terdapat banyak perkhidmatan VPN yang tidak memberikan anda prestasi penuh, dan anda harus berhati-hati menggunakan perkhidmatan tersebut. Beberapa perkhidmatan VPN akan meningkatkan kecepatan sambungan anda jika anda mencapai had tertentu, atau jika anda menggunakan terlalu banyak lebar jalur. Inilah sebabnya mengapa penting bagi anda untuk menggunakan perkhidmatan VPN yang tidak membatasi penggunaan lebar jalur anda, dan juga memberi anda kecepatan sambungan penuh sepanjang masa. Biasanya, perkhidmatan VPN ini akan mengiklankan ciri-ciri ini di halaman rasmi mereka untuk memberi tahu pengguna bahawa mereka menyediakan kelajuan penuh untuk rangkaian peribadi mereka. Sekiranya penyedia perkhidmatan VPN semasa anda terus memberi anda kelajuan perlahan, maka mungkin adalah idea yang lebih baik bagi anda untuk beralih ke perkhidmatan lain.

4. Mulakan semula Router Atau Rangkaian WiFi Anda

Kadang kala, kelajuan VPN yang perlahan anda dapat diperbaiki dengan mudah dengan memulakan semula rangkaian penghala atau WiFi anda. Perkara ini berlaku terutamanya jika anda sudah lama tidak memulakan semula peranti anda. Adalah idea yang baik untuk memulakan semula penghala atau rangkaian internet anda dari semasa ke semasa untuk memastikan kestabilan sambungan anda. Penghala atau rangkaian WiFi anda akan cuba menyegarkan semula sambungan yang mereka terima setelah anda menghidupkan semula peranti, memberi anda penerimaan isyarat yang lebih baik, dan prestasi internet yang lebih baik. Selepas anda melakukan ini, anda juga harus memulakan semula perisian VPN anda untuk hasil yang terbaik.

5. Pastikan Perisian Antivirus Anda Tidak Bercanggah Dengan VPN Anda

Sebagai perisian keselamatan, antivirus anda mempunyai kaedah tersendiri untuk melindungi peranti anda dari pelbagai ancaman dalam talian. Perisian VPN, walaupun mempunyai tujuan serupa untuk melindungi keamanan dan privasi peranti anda, kadang-kadang bertentangan dengan perisian antivirus. Konflik ini biasanya akan mempengaruhi prestasi sambungan VPN di peranti anda. Cuba gunakan sambungan VPN di peranti lain yang tidak mempunyai perisian antivirus, dan perhatikan apakah ia mempunyai kelajuan yang lebih baik. Sekiranya demikian, adalah baik untuk mematikan perisian antivirus anda sementara semasa menggunakan perisian VPN anda.

Itulah beberapa petua untuk meningkatkan kelajuan sambungan VPN anda dan menghilangkan penyangga dalam proses penstriman anda. Dengan mengikuti petua ini, Anda dapat mengurangi proses penyanggaan dalam kandungan atau streaming media menggunakan VPN, yang seterusnya akan meningkatkan pengalaman Anda dalam menggunakan perkhidmatan.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map