Cara Menyekat Pendikit VPN dan Meningkatkan Kelajuan VPN Anda

Terdapat masalah tertentu yang hampir dialami oleh pengguna VPN secara universal, dan masalahnya adalah kelambatan kecepatan VPN, yang sering disebut sebagai pendikit. Jadi, apa sebenarnya masalah ini? Mari mulakan dengan ini. Walaupun penyedia perkhidmatan rangkaian maya anda telah mengiklankan di laman web rasmi mereka bahawa mereka memberi pengguna kelajuan maksimum dan lebar jalur yang tidak terhad dalam sambungan peribadi maya mereka, anda mungkin masih mengalami beberapa kelambatan sambungan. Bagaimana ia boleh berlaku? Inilah berita besar. Masalahnya bukan disebabkan oleh penyedia VPN anda, tetapi disebabkan oleh ISP anda.


Sebilangan penyedia perkhidmatan internet mempunyai peraturan bahawa mereka harus membatasi penggunaan sambungan rangkaian peribadi maya. Apabila mereka mengesan bahawa sambungan anda menggunakan sambungan peribadi, ISP akan mengaktifkan proses pendikit secara automatik, menghasilkan prestasi VPN yang lambat untuk anda. Apabila VPN dimatikan, kelajuan anda kembali normal. Ini sebenarnya strategi mereka untuk memastikan pengguna mereka terkawal, dan dapat memantau aktiviti dalam talian anda secara berterusan. Jadi, bagaimana anda boleh mengatasi ini? Berikut adalah beberapa petua untuk menyekat pendikit VPN dan menambahkan kelajuan VPN anda:

1. Gunakan Perkhidmatan VPN yang Melumpuhkan Pendikit secara Automatik

Perkara pertama yang harus anda ketahui mengenai pendikit VPN adalah bahawa jika anda menggunakan perkhidmatan VPN yang tidak menghalang atau menyekat pendikit ISP, maka anda akan mengalami nasib buruk. Tidak ada yang dapat anda lakukan untuk menyelesaikan masalah ini, selain menukar penyedia perkhidmatan rangkaian peribadi maya anda. Selagi ISP anda dapat mengesan sambungan peribadi anda, prosedur pendikit akan diterapkan pada sambungan anda. Tetapi, apabila anda menggunakan penyedia perkhidmatan VPN yang secara automatik menonaktifkan throttling, ISP anda tidak dapat menerapkan prosedur throttling, kerana prosedur tersebut akan disekat oleh penyedia rangkaian peribadi maya anda. Hasilnya, anda mendapat kelajuan penuh yang konsisten untuk sambungan peribadi anda.

2. Beralih ke ISP yang berbeza

Sekiranya kebetulan anda tidak mahu beralih ke penyedia VPN lain yang menyekat ISP, cara lain untuk mengatasi masalah ini adalah dengan beralih ke ISP yang lain. Tidak semua ISP mempunyai polisi untuk menyekat atau melambatkan kelajuan sambungan peribadi anda. Jadi, satu-satunya cara untuk mengelakkan masalah ini adalah dengan melanggan penyedia perkhidmatan internet yang tidak mempunyai polisi ini. Sudah tentu, di banyak negara dengan undang-undang netraliti bersih, pendikit ISP tidak biasa. Walau bagaimanapun, di banyak negara lain dengan undang-undang internet yang ketat, pendikit ISP sangat biasa, dan anda hanya perlu mencari yang di negara anda yang tidak mematuhi dasar untuk memperlahankan sebarang sambungan peribadi.

3. Elakkan Menggunakan VPN Percuma atau Proksi Percuma

Jenis sambungan peribadi yang biasanya disekat oleh penyedia perkhidmatan internet adalah VPN percuma dan perkhidmatan proksi percuma. Perkhidmatan ini telah menjadi sasaran mudah bagi ISP untuk menerapkan prosedur perlambatannya, kerana perkhidmatan sambungan peribadi ini tidak mempunyai cara untuk menghalangnya. Sangat mudah bagi ISP anda untuk memantau aktiviti penyemakan imbas anda semasa anda menggunakan rangkaian peribadi maya percuma atau perkhidmatan proksi percuma, dan terdapat banyak kebocoran data atau alamat IP yang tidak dilakukan oleh pengguna perkhidmatan sambungan peribadi tersebut menyedari. Oleh itu, jika boleh, anda harus mengelakkan penggunaan VPN percuma atau perkhidmatan proksi percuma.

4. Segarkan Penghala Anda Dan Gunakan Sambungan Berwayar

Sekiranya anda mengalami perlambatan sambungan peribadi anda hanya dalam beberapa kesempatan, maka ia mungkin tidak disebabkan oleh ISP anda yang memburukkan kelajuan sambungan anda. Ini mungkin disebabkan oleh masalah prestasi sementara yang sedang dialami oleh penyedia VPN atau penyedia perkhidmatan internet anda. Untuk mempercepat sambungan peribadi anda selama ini, menyegarkan penghala anda adalah cara yang baik untuk melakukannya. Anda mungkin perlu memuat semula penghala anda beberapa kali sebelum anda dapat mencari alamat IP yang menawarkan kelajuan terbaik kepada anda. Juga, untuk memastikan kecepatan tetap konsisten dalam jangka panjang, anda harus menyambungkan peranti anda ke penghala melalui sambungan berwayar dan bukannya sambungan tanpa wayar.

5. Cari Pelayan Terpantas Dan Hidupkan Ciri Sambungkan Semula Automatik

Untuk meningkatkan kelajuan VPN anda lebih banyak lagi, anda harus berusaha menguji pelayan VPN untuk mencari kelajuan terbaik yang dapat mereka capai. Setelah membandingkan beberapa pelayan pada masa yang sama, anda akan mengetahui pelayan mana yang mempunyai prestasi terbaik, dan pelayan mana yang mempunyai prestasi terendah. Anda hanya perlu beralih ke pelayan dengan prestasi terbaik untuk meningkatkan kelajuan sambungan peribadi anda. Jangan lupa untuk menghidupkan ciri sambung semula automatik untuk memastikan anda sentiasa berhubung dengan pelayan peribadi dan mengelakkan berlakunya kebocoran data atau alamat IP dalam sambungan peribadi anda.

Itulah beberapa petua yang boleh anda ikuti untuk menyekat pembatasan VPN dan menambahkan kelajuan VPN anda. Pilih hanya penyedia VPN yang menawarkan kelajuan penuh dan lebar jalur tanpa had, dengan ciri untuk menyekat sebarang prosedur pendikit ISP. Dengan cara ini, anda tidak akan mengalami perlambatan dalam sesi penyemakan imbas peribadi anda, dan anda boleh menstrim atau menonton video yang dilindungi Geo tanpa gangguan.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map