Cara Menyembunyikan Alamat IP Anda Dengan VPN Semasa Menggunakan Rangkaian WiFi Awam

Pada masa kini, tidak terlalu sukar bagi sesiapa untuk mencari rangkaian WiFi awam di mana mereka dapat menyambungkan peranti mudah alih mereka secara percuma. Anda boleh menemui kawasan panas ini di taman awam, sekolah, universiti, kafe, restoran, hotel, lapangan terbang, dan banyak tempat lain. Sebilangan rangkaiannya selamat, sementara yang lain tidak selamat. Rangkaian WiFi yang terjamin bermaksud bahawa jaringan hanya dapat diakses jika Anda mengetahui kata sandi untuk jaringan tersebut, sedangkan jaringan yang tidak aman berarti dapat diakses tanpa kata sandi.


Oleh kerana banyak rangkaian WiFi awam tidak selamat, ini bermaksud bahawa sesiapa sahaja boleh memiliki akses ke rangkaian tersebut tanpa harus memasukkan kata laluan untuknya. Sambungan yang tidak selamat juga tidak dienkripsi, yang bermaksud bahawa penghantaran data anda mungkin dipantau oleh pihak ketiga, seperti pemilik rangkaian WiFi, ISP, pemerintah, dan juga penggodam. Inilah sebabnya mengapa selalu disarankan untuk anda mengamankan sambungan anda menggunakan VPN setiap kali anda menggunakan rangkaian awam, terutama jika tidak terjamin. Ini untuk menutupi alamat IP sebenar anda, supaya anda dapat melihat dengan selamat dan secara peribadi menggunakan sambungan tersebut. Berikut adalah beberapa petua untuk menyembunyikan alamat IP anda dengan VPN ketika menggunakan rangkaian WiFi awam:

1. Langgan Perkhidmatan VPN Premium

Ini adalah perkara pertama yang perlu anda lakukan, kerana anda tidak dapat menggunakan sambungan peribadi tanpa terlebih dahulu melanggan perkhidmatan VPN premium yang anda sukai. Mengapa anda harus menggunakan perkhidmatan premium, sementara terdapat banyak perkhidmatan VPN percuma di luar sana? Ini kerana perkhidmatan premium menawarkan anda lebih banyak ciri keselamatan dan privasi, dan mereka lebih dipercayai dalam keseluruhan prestasi mereka. Perkhidmatan VPN percuma, sebaliknya, cenderung mempunyai perlindungan keselamatan dan privasi yang lebih lemah, dan mereka dapat dengan mudah dilanggar oleh penggodam yang mahir. Oleh itu, anda perlu menggunakan pelaburan premium daripada perkhidmatan percuma.

2. Pasang Aplikasi VPN Pada Peranti Mudah Alih Anda

Setelah anda memilih perkhidmatan VPN premium pilihan anda dan melanggan perkhidmatan mereka, inilah masanya anda memasang aplikasi VPN ke peranti mudah alih anda. Pastikan anda memasang aplikasi dari pautan rasmi yang disediakan oleh penyedia perkhidmatan. Setelah proses pemasangan selesai, anda dapat memeriksa sama ada aplikasi berfungsi dengan betul atau tidak. Anda juga boleh mengetahui tentang aplikasi dan membiasakan diri dengan antara muka pengguna aplikasi. Ingat bahawa ini adalah aplikasi yang akan anda gunakan dengan kerap, jadi anda harus mengetahui mengenainya.

3. Sambungkan ke Rangkaian WiFi Awam

Sekarang, sudah tiba masanya anda menguji aplikasi VPN secara nyata. Apabila anda pergi ke mana-mana rangkaian awam, seperti di kafe atau restoran, anda boleh mula menyambungkan peranti anda ke rangkaian WiFi seperti biasa. Pertama, ketik ikon WiFi pada peranti mudah alih anda untuk melihat rangkaian WiFi yang tersedia. Kemudian, sambungkan ke lokasi yang berada di lokasi semasa anda, seperti rangkaian awam kafe. Setelah anda berhubung, jangan buat aktiviti menyemak imbas lagi. Anda harus membuka aplikasi VPN anda sebelum memulakan aktiviti dalam talian.

4. Buka Aplikasi VPN

Sebelum anda memulakan aktiviti menyemak imbas menggunakan WiFi awam, anda harus membuka aplikasi VPN anda terlebih dahulu. Setelah aplikasi dibuka, anda boleh mula menyambung ke perkhidmatan VPN dengan mengklik butang ‘Start’ atau ‘Connect’. Anda akan diminta untuk menulis nama pengguna dan kata laluan ke akaun VPN anda sebelum anda mula menyambung. Setelah selesai, anda akan dapat menyambung ke perkhidmatan VPN dengan segera. Setelah VPN menunjukkan ikon kunci kepada anda di kawasan pemberitahuan, ini bermaksud bahawa sambungan anda kini bersifat peribadi, dan anda disambungkan ke pelayan maya.

5. Mula Melayari

Anda kini boleh mula menyemak imbas dengan menggunakan peranti mudah alih anda. Anda tidak perlu risau kerana sambungan anda kini disulitkan. Ini bermaksud bahawa anda dapat menyambung ke akaun bank anda dengan selamat, melakukan beberapa transaksi kewangan, dan mengunjungi laman web yang disekat menggunakan sambungan anda. Tidak ada yang dapat memantau aktiviti dalam talian anda pada masa ini. Anda boleh beralih antara lokasi pelayan yang berbeza melalui aplikasi VPN sekiranya anda ingin menyembunyikan alamat IP anda dengan alamat IP negara tertentu.

Itulah petua untuk menyembunyikan alamat IP anda dengan VPN ketika menggunakan rangkaian WiFi awam. Ingatlah bahawa sangat disarankan untuk anda menyambung ke rangkaian peribadi anda setiap kali anda menggunakan WiFi awam yang tidak terjamin. Ini adalah untuk memastikan bahawa lalu lintas internet anda disulitkan, dan anda boleh tetap tidak dikenali dalam talian dengan menyembunyikan alamat IP sebenar anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map