DNS Pintar – 5 Perkara Yang Membezakannya Dari Rangkaian Peribadi Maya

Smart DNS adalah salah satu daripada beberapa alat untuk menyekat sekatan internet. Fungsi DNS Pintar mirip dengan VPN, tetapi ada banyak perbezaan yang menjadikan Smart DNS menjadi kurang disukai untuk digunakan. Alat buka blokir ini berfungsi dengan membenarkan anda mengakses pelayan DNS khas di mana lalu lintas dalam talian anda akan diarahkan semula sebelum sampai ke laman web yang ingin anda lawati. Jadi, misalnya, jika anda tinggal di Asia dan anda ingin mengakses pelayan DNS Pintar di AS, lalu lintas dalam talian anda akan diarahkan semula ke pelayan AS sebelum anda benar-benar mengunjungi laman web yang ditentukan. Akibatnya, lalu lintas anda akan kelihatan seperti lalu lintas AS biasa untuk laman web yang anda akses, yang membolehkan anda mengakses banyak laman web yang disekat dalam perjalanan.


Walaupun cara kerjanya mirip dengan VPN, Smart DNS mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Tidak seperti VPN, ia hanya mengubah alamat DNS anda sambil menjaga alamat IP anda tetap utuh, dan ia tidak mempunyai jenis perlindungan privasi untuk aktiviti dalam talian anda. Berikut adalah 5 perkara yang menjadikan DNS Pintar berbeza dari rangkaian peribadi maya:

1. Ini Menyediakan Kelajuan Lebih Cepat Daripada Sebilangan besar Perkhidmatan VPN

Kemuncak utama Smart DNS ialah kelajuan. Dengan menggunakan pelayan DNS yang berbeza, anda dapat meningkatkan kelajuan sambungan anda dengan berkesan kerana dapat menyediakan sambungan yang lebih stabil untuk anda. Namun, dalam hal Smart DNS, ini sudah disesuaikan untuk kelajuan dan prestasi terbaik, sehingga Anda dapat dengan mudah mengalirkan kandungan apa pun dengan lebar jalur dengan alat buka blok ini tanpa perlu risau tentang penurunan prestasi. Ia juga sangat dapat dipercayai dari segi prestasi yang diberikannya, menjadikannya pilihan terbaik jika anda ingin mengalirkan kandungan dari pelbagai kawasan dengan kelajuan penuh, tidak seperti sambungan VPN yang mungkin memberi anda sedikit kelambatan semasa proses streaming.

2. Tidak Menyembunyikan Alamat IP Sebenar Anda

Walaupun VPN adalah cara terbaik bagi anda untuk melindungi privasi dan keselamatan anda dalam talian, Smart DNS tidak dirancang untuk melindungi privasi dalam talian anda. Dengan perkhidmatan ini, anda hanya dapat mengubah alamat DNS anda, tetapi bukan alamat IP anda. Akibatnya, anda akan selalu memaparkan alamat IP sebenar anda di laman web yang anda lawati. Ini bermaksud bahawa anda tidak dapat menggunakan perkhidmatan buka kunci ini untuk menyembunyikan privasi dalam talian anda, kerana tidak dilengkapi dengan fitur perlindungan privasi. Ia hanya mengalihkan lalu lintas awal anda ke pelayan DNS dan kemudian mengarahkannya semula ke laman web destinasi anda.

3. Ia Dapat Membebaskan Sekatan Laman Web Seperti VPN

Berita baik mengenai Smart DNS adalah bahawa ia boleh digunakan untuk membuka sekatan jenis sekatan rantau untuk sebarang kandungan dalam talian. Sebagai contoh, jika anda ingin mengakses Netflix US dari negara tempat anda tinggal, perkhidmatan ini cukup mantap dan boleh dipercayai untuk membolehkan anda mengakses Netflix US hanya dengan menukar pelayan DNS. Sebenarnya, penyediaan untuk perkhidmatan ini lebih mudah daripada penyediaan perisian atau aplikasi VPN kerana anda hanya perlu menukar alamat DNS dan anda dapat dengan segera membebaskan sekatan laman web tanpa langkah rumit.

4. Anda Masih Terkena Serangan Siber Dan Pemantauan Pihak Ketiga Dengan DNS Pintar

Oleh kerana perkhidmatan penyekat sekatan ini tidak memberi anda ciri penyamaran alamat IP, ini bermaksud bahawa anda akan selalu mendedahkan alamat IP anda ke laman web yang anda lawati. Juga, ini bermaksud bahawa anda tidak mempunyai perlindungan privasi dan keselamatan yang mantap seperti sambungan VPN, yang memungkinkan penggodam atau pihak ketiga yang tidak bertanggungjawab memantau lalu lintas anda dan mencuri data penting anda. Semasa menggunakan perkhidmatan ini, privasi dalam talian anda adalah tanggungjawab anda sendiri, dan anda harus menggunakan sambungan rangkaian anda dengan hati-hati mungkin.

5. Tidak Mempunyai Ciri Keselamatan Tambahan

Sekali lagi, tujuan Smart DNS adalah untuk mengarahkan semula lalu lintas anda dan membebaskan sekatan wilayah yang menghalang anda mengakses laman web tertentu. Lebih-lebih lagi, ia memberikan kelajuan dioptimumkan yang terbaik untuk anda mengakses kandungan yang dilindungi wilayah sehingga anda tidak menghadapi masalah prestasi dalam prosesnya. Tetapi, ia tidak menawarkan ciri keselamatan tambahan seperti sambungan VPN. Ini bererti bahawa dengan menggunakan perkhidmatan buka blokir ini, anda mungkin akan melayari laman web yang berniat jahat dan tidak akan ada langkah perlindungan keselamatan yang menghalangi anda untuk mengakses laman web berbahaya seperti itu. Dengan kata lain, keselamatan dalam talian anda akan berisiko.

Itulah perbezaan antara Smart DNS dan VPN. Ringkasnya, Smart DNS direka untuk kelajuan, prestasi, dan kebolehpercayaan, yang membolehkan anda mengakses laman web mana pun yang disekat oleh kerajaan anda. Sebaliknya, VPN menawarkan perlindungan privasi dan keselamatan dalam talian yang lengkap sambil membolehkan anda menyekat atau memotong sekatan internet yang anda miliki, memberikan anda kebebasan dalam aktiviti dalam talian anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map