Fungsi Firewall Dalam Sambungan VPN Anda – Apa yang Perlu Anda Ketahui

Apabila anda meneliti pelbagai perkhidmatan VPN yang tersedia di pasaran hari ini, anda akan dapat melihat perbezaan yang mereka miliki. Perkhidmatan VPN ini menawarkan pelbagai ciri yang dapat anda manfaatkan untuk meningkatkan keselamatan dan privasi dalam talian anda. Beberapa perkhidmatan ini juga akan menawarkan alat keselamatan tambahan yang membantu meningkatkan privasi dan keselamatan keseluruhan peranti anda. Salah satu alat keselamatan umum yang termasuk dalam pakej VPN adalah firewall.


Apa itu firewall? Firewall adalah alat keselamatan umum yang boleh anda gunakan untuk melindungi peranti anda daripada penggodam, terutama serangan penggodam langsung. Oleh itu, dengan firewall ini dihidupkan, anda akan memastikan bahawa tidak ada penggodam atau program yang tidak diingini dapat menyusup ke sistem anda dan melakukan aktiviti yang boleh membahayakan peranti anda. Dalam sambungan VPN, kewujudan firewall lebih penting lagi. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu anda ketahui mengenai fungsi firewall dalam sambungan VPN anda:

1. Ini Menapis Trafik Rangkaian Anda

Fungsi utama firewall adalah untuk menyaring trafik rangkaian anda sehingga anda dapat menjaga lalu lintas jaringan anda bersih tanpa ancaman. Semasa menyambung ke internet, anda sebenarnya mempunyai lalu lintas masuk dan keluar dalam sistem rangkaian anda. Selain mengirimkan lalu lintas untuk mencapai internet, sistem anda juga akan menerima lalu lintas dari internet. Ini adalah bagaimana anda boleh menghantar dan menerima data melalui internet.

Dalam sambungan VPN, firewall berfungsi sebagai penapis lalu lintas rangkaian anda, mencegah kejadian ketika anda menerima lalu lintas masuk dari sumber yang meragukan atau berbahaya. Lalu lintas masuk ini mungkin membawa kepada anda data berbahaya atau berbahaya ke dalam sistem anda, dan firewall berfungsi sebagai protokol keselamatan aktif untuk menyekat potensi ancaman tersebut.

2. Ini Mencegah Lalu Lintas Berbahaya Memasuki Sistem Anda

Trafik berbahaya yang memasuki rangkaian anda boleh membahayakan sistem anda kerana boleh menyebabkan pelbagai masalah atau kerosakan pada sistem anda. Sebagai contoh, ia dapat mengirim perisian berbahaya ke dalam sistem anda dan memasang virus atau perisian hasad lain untuk merosakkan struktur sistem pada peranti anda. Sekiranya anda melayari laman web berbahaya yang penuh dengan pengekodan berbahaya, anda mungkin menjadi mangsa pelbagai jenayah siber jika anda tidak menjaga keselamatan dalam talian anda.

Firewall dapat membantu anda untuk mencegah lalu lintas berbahaya memasuki sistem anda, sehingga menjaga sistem anda bersih dari kemungkinan virus atau malware lain. Ini akan meningkatkan keselamatan dan privasi dalam talian anda dengan lebih banyak lagi.

3. Ini Membolehkan Anda Mengakses Internet Walaupun Dilindungi Sepenuhnya

Walaupun sambungan VPN biasa cukup baik untuk memastikan aktiviti dalam talian anda selamat dan dilindungi sepanjang masa, ia akan bertambah baik apabila anda menghidupkan firewall anda. Apabila firewall anda dihidupkan, anda akan dapat mengakses internet tanpa perlu risau tentang serangan yang tidak dijangka dari pihak ketiga yang berniat jahat. Semasa anda melakukan aktiviti dalam talian secara berkala seperti perbankan, membeli-belah, dan melayari, anda akan tetap peribadi dan dilindungi.

Firewall akan berfungsi sebagai perlindungan berganda untuk keselamatan dalam talian anda, memastikan lalu lintas anda sentiasa bersih semasa melayari internet. Oleh itu, selain daripada merahsiakan identiti anda dan tanpa nama, anda juga dapat memastikan lalu lintas rangkaian anda bersih dari sebarang kemungkinan ancaman untuk privasi dalam talian anda.

4. Lindungi Sistem Anda Dari Serangan Berasaskan Rangkaian

Oleh kerana anda tersambung ke internet, siapa saja secara teknikal dapat menjangkau sistem rangkaian anda dan menargetkan anda untuk serangan siber. Sebenarnya, ada kes di mana penggodam dapat menyerang mana-mana pelayan di seluruh dunia di mana pun lokasi mereka berada. Jadi, sebenarnya, jika anda tersambung ke jaring, maka anda boleh menjadi sasaran serangan serupa. Inilah sebabnya mengapa VPN diperlukan untuk menutup identiti anda dalam talian supaya penggodam dan pihak ketiga yang berniat jahat tidak dapat mengesan alamat atau lokasi IP sebenar anda.

Namun, dengan firewall, anda dapat memiliki perlindungan yang lebih kuat terhadap serangan berdasarkan rangkaian kerana fungsi utamanya adalah untuk menyaring lalu lintas rangkaian anda secara berterusan. Oleh itu, tidak ada ruang untuk penggodam untuk melancarkan serangan ke rangkaian anda dan menembusi sistem anda jika anda mempunyai firewall sepanjang masa.

5. Cegah Penggodam Menyusup ke Rangkaian Anda

Penggodam dapat menyusup ke sistem rangkaian anda dan melakukan semua yang mereka inginkan setelah mereka dapat mengakses sistem anda. Inilah sebabnya mengapa terdapat banyak syarikat yang mengalami kerugian berbilion-bilion kerana penggodam menyusup ke rangkaian mereka. Ini kerana penggodam seperti itu dapat mencuri data anda, menghapus fail penting anda, mengacaukan pangkalan data anda, dan sebagainya. Firewall, ditambah dengan VPN, dapat membuat beberapa lapisan perlindungan untuk sistem jaringan anda sehingga penggodam akan mengalami kesulitan menyusup ke sistem anda, sehingga membuat anda selamat dari serangan siber mereka.

Itulah perkara yang perlu anda ketahui mengenai fungsi firewall dalam sambungan VPN anda. Penting bagi anda untuk memilih VPN yang merangkumi alat keselamatan tambahan seperti firewall dan antivirus agar sistem anda dilindungi sepenuhnya. Jadi, tujuan anda bukan hanya untuk privasi dalam talian, tetapi juga keselamatan dan keselamatan keseluruhan sistem anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map