Log VPN – Apa Itu Dan Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Apabila anda melayari laman web rasmi beberapa penyedia VPN, anda mungkin menyedari bahawa mereka sering menyebut tentang log VPN. Beberapa penyedia perkhidmatan mungkin tidak membuatnya jelas di laman utama mereka, tetapi mereka akan memberitahu anda sama ada mereka menyimpan beberapa jenis log dalam perkhidmatan VPN atau tidak. Penyedia VPN yang baik akan selalu menjadikannya jelas bahawa mereka mempunyai dasar pembalakan untuk memberi tahu pengguna bahawa data mereka dilindungi dengan selamat dan tetap tanpa nama.


Namun, hampir semua perkhidmatan VPN percuma menyimpan log dari penggunanya. Mereka tidak akan menyebut mengenai perkara itu di laman utama mereka kerana mereka melakukannya. Mereka mencatat aktiviti anda walaupun dalam hubungan peribadi anda. Beberapa penyedia perkhidmatan yang jujur ​​mungkin memberitahu anda bahawa mereka menyimpan beberapa jenis log dalam perkhidmatan mereka, dan pengguna perlu mengetahui hal itu semasa menggunakan sambungan peribadi mereka. Jadi, apa itu log VPN? Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui:

1. Log Sambungan Vs. Log Penggunaan

Terdapat dua jenis log VPN. Jenis pertama adalah log sambungan dan jenis kedua adalah log penggunaan. Log sambungan berhubungan dengan penjejakan butiran sambungan anda ketika menggunakan rangkaian peribadi anda, seperti alamat IP sebenar dan alamat IP peribadi anda, serta cap waktu untuk aktiviti sambungan anda. Ini juga berkaitan dengan penjejakan data atau aktiviti yang berkaitan dengan lebar jalur, seperti jumlah data yang anda hantarkan melalui sambungan peribadi. Sebaliknya, log penggunaan menangani pelacakan aktiviti penyemakan imbas anda, seperti laman web yang anda lawati, fail yang telah anda muat turun, dan aplikasi yang digunakan dengan rangkaian peribadi.

2. Sebilangan besar VPN Percuma Akan Mencatat Aktiviti Anda

Seperti yang anda lihat, menggunakan perkhidmatan VPN yang mencatat aktiviti anda tidak berbeza dengan dijejaki oleh ISP atau kerajaan anda. Ini kerana semua aktiviti penyemakan imbas anda dipantau oleh penyedia perkhidmatan VPN, yang menjadikannya tidak lagi peribadi untuk anda gunakan. Sayangnya, terdapat banyak perkhidmatan VPN percuma yang akan mencatat aktiviti anda, bahkan untuk perkhidmatan percuma yang disediakan oleh syarikat VPN ternama. Oleh itu, sedarlah perkara ini.

3. Log VPN Menjadikan Penyemakan Imbas Peribadi Anda Tidak Lagi Lama

Walaupun alasan banyak orang menggunakan perkhidmatan VPN adalah untuk tidak dilacak oleh pemerintah dan ISP, serta memastikan aktiviti dalam talian mereka tetap peribadi dan tanpa nama, ini tidak berlaku ketika mereka menggunakan perkhidmatan rangkaian peribadi maya yang mencatat aktiviti mereka. Ini kerana ketika mereka menggunakan perkhidmatan tersebut, mereka mungkin dapat melepaskan diri dari pemantauan pemerintah atau ISP, tetapi mereka tidak dapat melepaskan diri dari pemantauan penyedia perkhidmatan rangkaian swasta. Ini menjadikan aktiviti dalam talian mereka tidak lagi bersifat peribadi, dan ini memenuhi tujuan menggunakan sambungan peribadi sejak awal.

4. Mereka Mematuhi Log Anda Untuk Mematuhi Peraturan Pemerintah

Sebilangan besar perkhidmatan VPN harus menyimpan log pengguna mereka bukan kerana ingin mengintip penggunanya, tetapi karena peraturan pemerintah. Sekiranya perkhidmatan tersebut beroperasi di negara-negara di mana setiap syarikat perlu mematuhi peraturan penyimpanan data pemerintah, maka tidak mungkin syarikat sambungan swasta tersebut dapat menghindari peraturan pemerintah. Dengan cara itu, mereka harus menerapkan proses pemantauan untuk pengguna VPN mereka. Sudah tentu, kebanyakan mereka akan menyimpan data pengguna secara peribadi, tetapi dalam keadaan di mana pemerintah memerlukan data tersebut, syarikat VPN akan memberikan data pengguna kepada pemerintah.

5. Lebih Baik Memilih VPN Tanpa Polisi Log

Mengetahui bahawa log VPN tidak lebih baik daripada penjejakan ISP atau pemantauan pemerintah, selalu lebih baik bagi anda untuk memilih perkhidmatan rangkaian persendirian maya yang tidak mempunyai dasar pembalakan yang ketat. Anda biasanya dapat melihat ciri ini di laman web rasmi penyedia rangkaian swasta, yang harus anda periksa sama ada anda benar-benar mementingkan privasi dalam talian anda sendiri. Dengan memilih perkhidmatan yang tidak mempunyai dasar pembalakan, anda dapat memastikan bahawa aktiviti dalam talian anda sentiasa bersifat peribadi dan tanpa nama.

Itulah perkara yang perlu anda ketahui mengenai log VPN. Ingatlah bahawa tidak semua penyedia VPN mempunyai polisi log tanpa ketat untuk perkhidmatan mereka, jadi anda harus tahu mana yang memberikan anda perlindungan privasi dalam talian yang sebenarnya dan mana yang tidak. Hanya gunakan perkhidmatan rangkaian peribadi maya yang memastikan perlindungan privasi dan keselamatan dalam talian yang ketat untuk pengguna mereka.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map