Mana Yang Lebih Baik – Memilih Antara VPN Buatan Dalam Dan VPN Khusus

Ketika datang ke rangkaian persendirian maya, ada banyak pilihan yang dapat dipilih pengguna. Terdapat VPN percuma, yang banyak tersedia untuk kedua-dua peranti desktop dan mudah alih. Terdapat VPN terbina dalam, yang sering terbina dalam dengan perisian atau peranti lain. Contoh VPN bawaan adalah VPN yang tersedia di penyemak imbas, atau yang tersedia dalam perisian antivirus, atau yang tersedia di peranti tertentu, seperti Samsung Galaxy S8. Dengan kata lain, apabila anda mendapat perisian, sama ada perisian percuma atau perisian berbayar, atau membeli peranti, anda mendapat VPN tanpa membayar apa-apa tambahan. Ia digabungkan dengan perisian atau peranti itu.


Jenis VPN lain adalah VPN khusus, yang merupakan perisian yang direka semata-mata untuk mewujudkan sambungan peribadi maya. Perisian ini sering disebut sebagai layanan VPN premium, kerana anda diharuskan membayar yuran langganan tertentu setiap bulan atau tahunan untuk menggunakan perkhidmatan rangkaian maya. Jadi, mana yang lebih baik? Berikut adalah beberapa perkara penting untuk membantu anda memilih antara VPN bawaan dan perkhidmatan VPN khusus:

1. Membeli Perisian Vs. Membayar Yuran Langganan

VPN terbina dalam digabungkan dengan perisian yang berkaitan dengannya, seperti penyemak imbas web atau perisian antivirus. Beberapa peranti mungkin termasuk perkhidmatan VPN bawaan untuk meningkatkan perlindungan privasi pengguna, seperti Samsung Galaxy S8 terbaru. Sebaik sahaja anda membeli perisian atau peranti, anda tidak perlu membayar wang tambahan untuk menggunakan VPN, jadi rangkaian peribadi hadir sebagai perkhidmatan percuma.

VPN khusus adalah perkhidmatan VPN mandiri yang menawarkan sambungan rangkaian peribadi kepada anda yang perlu anda bayar setiap bulan atau tahunan. Oleh kerana ia didedikasikan, anda dapat mengetahui bahawa perkhidmatan ini menawarkan pelbagai ciri yang kebanyakannya tidak terdapat dalam perkhidmatan VPN terbina dalam.

2. Eksklusiviti Perkhidmatan

Sambungan peribadi terbina dalam adalah jenis sambungan rangkaian peribadi yang hanya dapat digunakan oleh pengguna produk tertentu. Sebagai contoh, jika anda membeli perisian antivirus jenama tertentu yang merangkumi perkhidmatan rangkaian maya, perkhidmatan ini hanya tersedia untuk pengguna yang mempunyai kunci lesen untuk perisian tersebut. Mereka yang tidak menggunakan perisian biasanya tidak dapat menggunakan perkhidmatan VPN.

Sambungan peribadi khusus adalah perkhidmatan sambungan peribadi yang membolehkan sesiapa sahaja menggunakan perkhidmatan tersebut, selagi mereka membayar yuran langganan. Tidak perlu mereka menggunakan perisian yang dibundel atau peranti tertentu. Walaupun beberapa perkhidmatan khusus mungkin menawarkan peranti yang dibundel, seperti penghala, sepenuhnya pilihan.

3. Penggunaan Terhad Vs. Penggunaan Tanpa Had

Pada dasarnya, perkhidmatan VPN terbina dalam mempunyai penggunaan terhad dengan syarat-syarat tertentu yang harus diikuti oleh pengguna. Contohnya, jika anda membeli peranti dengan rangkaian peribadi terpasang, anda mungkin diminta menggunakannya hanya dengan peranti tersebut, dan anda mungkin tidak dapat berkongsi sambungan peribadi dengan peranti lain. Sama juga apabila anda membeli perisian dengan VPN bawaan. Biasanya, anda hanya akan dibenarkan menggunakan sambungan peribadi dalam keadaan tertentu, seperti menggunakannya hanya pada satu peranti pada satu masa.

Perkhidmatan VPN khusus, sebaliknya, membolehkan anda menggunakan sambungan peribadi dengan cara apa sahaja yang anda mahukan. Anda boleh memasang perisian pada beberapa peranti, berkongsi sambungan peribadi dengan yang lain, dan memindahkan data sebanyak yang anda perlukan.

4. Ciri Lalai Vs. Ciri Lanjutan

Sambungan peribadi terbina dalam biasanya akan menawarkan ciri lalai atau asas, tanpa ciri tambahan yang meningkatkan privasi pengguna. Ia membolehkan anda memintas sekatan internet, menyembunyikan alamat IP anda, menyemak imbas tanpa nama, dan melakukan perbankan dan membeli-belah dalam talian dengan selamat. Tetapi, di luar itu, ia biasanya tidak akan menawarkan ciri tambahan.

Sambungan persendirian khusus, sebaliknya, menawarkan banyak ciri canggih, dengan lebih banyak ciri ditambahkan secara berkala. Sebagai contoh, ia mungkin menawarkan sistem enkripsi kelas tentera, sistem penyekat anti VPN, pencegahan pendikit kelajuan internet, prestasi ultra cepat, dan sebagainya. Ringkasnya, ciri canggih ini biasanya tidak tersedia dalam perkhidmatan VPN terbina dalam.

5. Ketersediaan Jangka Panjang

Dengan VPN terbina dalam, ketersediaan perkhidmatan akan bergantung pada syarikat perisian atau pengeluar produk yang dibundel. Sekiranya syarikat tidak lagi memutuskan untuk memasukkan penyelesaian rangkaian swasta dalam perisian atau produk mereka, maka sudah berakhir. Pengguna tidak dapat menggunakan sambungan peribadi lagi. Juga, sambungan peribadi hanya tersedia selagi pengguna menggunakan peranti atau perisian tersebut.

Dengan VPN khusus, ketersediaan jangka panjang lebih terjamin. Selagi anda membayar yuran langganan, anda akan dapat menggunakan perkhidmatan ini selama-lamanya. Walaupun satu syarikat VPN tidak lagi menyediakan sambungan rangkaian peribadi, masih ada ratusan lagi yang boleh dipilih. Jadi, anda mungkin akan melihatnya untuk jangka masa panjang.

Itulah beberapa perkara penting untuk membantu anda memilih antara VPN terbina dalam dan perkhidmatan VPN khusus. Setelah mengetahui perkara penting ini, anda boleh memilih mana yang lebih baik untuk anda. Secara umum, VPN bawaan hanya harus dianggap sebagai layanan gratis, dan disarankan untuk Anda menggunakan VPN khusus sebagai sambungan peribadi utama anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me