Mengapa Penapisan Internet Tidak Perlu Dan Mengapa Anda Mula Membuka Blokir Laman Web Sekarang

Perbincangan mengenai penapisan internet di kalangan pegawai kerajaan semakin meningkat dari hari ke hari. Banyak orang mahu menyekat pengguna internet daripada menikmati internet secara bebas. Mereka ingin menyekat dan menapis banyak laman web, dan mengenakan bayaran lebih banyak untuk mengakses beberapa laman web. Penapisan internet ada di sekitar kita dan pemerintah dunia mempunyai versi atau peraturan penyaringan bersih mereka sendiri. Dengan kaedah penapisan seperti itu, setiap pemerintah ingin mengawal pengguna mereka dalam aktiviti dalam talian mereka.


Walaupun penapisan internet tidak 100% buruk bagi pengguna, kerana memberi banyak faedah kepada mereka, mungkin tidak diperlukan sama sekali. Sekiranya anda tidak dapat mengakses laman web tertentu kerana laman web tersebut disekat oleh kerajaan atau ISP, sudah tiba masanya anda mengubahnya sekarang. Dengan VPN atau rangkaian peribadi maya, penapisan bersih sama sekali tidak mempunyai makna. Anda boleh menikmati internet dengan bebas tanpa sekatan hanya dengan mengaktifkan sambungan VPN anda. Inilah sebab mengapa penapisan internet tidak perlu dan mengapa anda harus mula membuka blokir laman web sekarang:

1. Pengguna Mempunyai Hak Untuk Mengakses Internet secara terbuka dan bebas

Ya, sebenarnya, anda mempunyai hak internet terbuka dan percuma. Dengan mengehadkan internet dengan beberapa jenis sempadan, mereka yang membuat sekatan ini sebenarnya akan merampas hak anda sebagai pengguna internet. Di China, misalnya, ada sesuatu yang disebut firewall besar China, yang pada dasarnya adalah cara pemerintah China mengatakan kepada warganegara bahawa mereka tidak dibenarkan mengakses internet di luar firewall yang hebat, yang bermaksud bahawa mereka hanya dapat mengakses laman web yang diluluskan oleh kerajaan. Di satu sisi, peraturannya ada untuk menjaga keselamatan negara, tetapi di sisi lain, peraturan ini berfungsi sebagai penjara yang tidak membenarkan warga menjelajah dunia dalam talian dengan bebas. Ini adalah contoh kes di mana hak privasi dan keselamatan dalam talian pengguna dikompromikan.

2. Ini Melayan Pengguna Internet Seperti Anak-Anak Kecil

Apabila anda melihat senarai laman web yang disensor atau disekat, kebanyakannya terdiri daripada laman web yang tidak sesuai untuk dikunjungi oleh pengguna di bawah umur. Tetapi, kerana sistem penyaringan mempengaruhi seluruh negara, ini bermaksud bahawa mereka yang membuat sistem penapisan ini memperlakukan pengguna internet seperti anak kecil, yang tidak dibenarkan mengakses laman web “tidak sesuai” seperti itu. Lebih baik jika sistem penyaringan hanya berfungsi untuk menyekat laman web yang berpotensi membahayakan pengguna, seperti laman web pancingan data dan penipuan. Tetapi, pada kenyataannya, pemerintah menyekat mana-mana laman web yang mereka anggap tidak sesuai untuk dikunjungi oleh beberapa pengguna, yang secara efektif memperlakukan semua pengguna internet seperti anak kecil.

3. Ini Melayan Pengguna Seperti Penjenayah Yang Berpotensi atau Penggera

Dalam banyak kes, pemerintah membuat sistem penyaringan untuk melindungi negara dari serangan berbahaya. Pengguna dilarang mengakses laman web yang bertentangan dengan propaganda atau ideologi pemerintah. Mereka mempunyai logik bahawa jika pengguna mengakses laman web seperti itu, mereka mungkin berpotensi membahayakan pemerintah. Bagaimana dengan menggunakan maklumat tersebut hanya untuk pendidikan atau pembelajaran? Dengan logik ini, sistem penyaringan internet memperlakukan rata-rata pengguna internet sebagai bakal penjenayah atau pengacau, yang tidak selalu berlaku. Apa yang harus dilakukan oleh pemerintah adalah memperkuat keselamatan siber mereka dan bukannya menyekat beberapa laman web yang tidak berkaitan.

4. Orang Akan Mencuba Melancarkan Sistem Penapisan pula

Salah satu sebab mengapa penyaringan internet adalah jenis yang tidak perlu dan tidak berguna adalah bahawa pengguna akan berusaha mencari jalan untuk memintas sistem penyaringan seperti itu. Secara semula jadi, orang ingin tahu. Orang ingin tahu mengapa laman web tertentu disekat dan mengapa mereka harus dihalang daripada mengakses laman web tersebut. Sebagai contoh, YouTube, laman web penstriman terkemuka di dunia, disekat di beberapa negara. Secara semula jadi, orang ingin mengetahui apa itu laman web ini, dan mengapa mereka tidak dapat mengaksesnya, sementara orang lain di negara lain dapat mengaksesnya. Oleh itu, mereka akan menggunakan VPN untuk menghindari sistem penapisan dan bebas dari sekatan internet seperti itu.

5. Pendidikan Tentang Keselamatan Dan Privasi Dalam Talian Adalah Yang Penting

Daripada memikirkan laman web mana yang perlu disekat atau disensor, mungkin lebih baik bagi pemerintah untuk memikirkan bagaimana mendidik orang ramai mengenai keselamatan dan privasi dalam talian. Juga, beri pendidikan kepada ibu bapa mengenai pentingnya kawalan ibu bapa dalam era digital. Sistem penapisan tidak akan banyak dilakukan sekiranya orang tidak tahu bagaimana untuk tetap selamat dan peribadi dalam talian. Pendidikan adalah perkara yang mustahak kerana akan memberi pengetahuan atau pengetahuan yang diperlukan kepada warganegara atau pengguna internet untuk tetap selamat dalam talian. Daripada menjadi paranoid terhadap perilaku berbahaya yang berpotensi timbul akibat kebebasan internet, pemerintah harus menyokong kebebasan internet seperti itu dengan memberikan pendidikan yang lengkap kepada warga negara agar tetap selamat dalam talian.

Itulah sebab mengapa penapisan internet tidak diperlukan dan mengapa anda harus mula membuka blokir laman web sekarang. Sekiranya anda tinggal di bawah undang-undang internet yang ketat di negara anda, anda dapat melepaskan diri dari batasan tersebut dengan menggunakan perkhidmatan VPN premium. Ini akan memberi anda kebebasan dalam talian anda kembali. Oleh itu, mulakan penyahsekat laman web hari ini. Tetapi, ingatlah untuk selalu menjadi pengguna internet yang bertanggungjawab.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map