Mengapa Perisian Antivirus Perlu Dipasang Bersama Perisian VPN

Untuk melindungi sistem anda dari ancaman berbahaya, perlu memasang perisian antivirus pada sistem anda. Tanpa perisian antivirus, anda tidak akan dapat memberikan perlindungan maksimum untuk sistem anda terhadap semakin banyak ancaman berbahaya, yang dapat menyerang sistem anda dengan berbagai cara. Sekiranya anda hanya bergantung pada program anti-malware lalai sistem operasi anda, mungkin tidak cukup untuk anda melindungi sepenuhnya sistem anda, kerana program anti-malware lalai seperti Windows Defender diketahui cukup rentan terhadap serangan luar.


Walau bagaimanapun, memasang perisian antivirus sahaja tidak mencukupi. VPN sebenarnya penting untuk membantu anda melindungi sambungan sistem anda untuk memastikan bahawa tidak ada ancaman luaran yang dapat memasuki sistem anda. Dengan teknologi dalam talian hari ini, sangat mudah bagi penggodam untuk menghantar ancaman jahat ke sistem anda melalui pelbagai saluran dalam talian, dan VPN dapat digunakan sebagai penghalang pelindung terhadap serangan tersebut. Jadi, perisian antivirus dan perisian VPN adalah gabungan terbaik untuk keselamatan sistem anda. Berikut adalah sebab mengapa perisian antivirus mesti dipasang bersama dengan perisian VPN:

1. Ini Melindungi Rangkaian Sistem Anda, Bukan Hanya Fail Sistem Anda

Fungsi perisian antivirus adalah untuk memastikan bahawa fail sistem anda tetap utuh, tanpa gangguan dari ancaman berbahaya. Sekiranya fail sistem telah diubah oleh perisian berbahaya, keseluruhan sistem anda mungkin tidak dapat berjalan dengan baik. Sebaliknya, perisian VPN berfungsi untuk melindungi rangkaian sistem anda, yang merupakan sambungan yang anda gunakan untuk menghubungkan sistem anda ke dunia luar atau internet, yang memungkinkan anda melindungi sistem anda dari ancaman luar. Apabila anda menggabungkan antara antivirus dan VPN, anda akan dapat melindungi bukan hanya file sistem anda, tetapi juga jaringan sistem anda.

2. Ini Menghalau Kedua-dua Serangan Peretas dan Perisian Berbahaya

Sistem VPN mempunyai fungsi utama untuk memastikan sambungan rangkaian anda tetap aman dan tertutup. Oleh itu, semasa menggunakan rangkaian maya, anda bukan hanya melindungi sistem anda, tetapi anda juga boleh menyemak imbas tanpa nama dan merahsiakan identiti sebenar anda. Kombinasi antara perisian antivirus dan VPN akan menangkis serangan penggodam dan perisian berniat jahat, kerana penggodam tidak dapat menembusi rangkaian anda, dan perisian jahat tidak dapat dipasang di sistem anda tanpa persetujuan anda. Kedua-dua alat keselamatan akan berfungsi untuk menangkis serangan penggodam dan perisian berniat jahat apabila sistem anda berisiko menghadapi ancaman tersebut.

3. Ini Menyimpan Keselamatan Semua Penghantaran Data Sistem Anda

Sistem anda akan menghantar data yang diperlukan secara automatik melalui rangkaian internet anda untuk pelbagai tujuan. Misalnya, ketika sistem perlu mengambil fail pembaruan, mereka akan mengirim permintaan ke pelayan kemas kini untuk mengirimkan data kemas kini. Sama seperti perisian atau aplikasi individu. Mereka selalu menghantar data secara dalam talian, dan jika anda tidak melindungi proses ini, penggodam mungkin memintas penghantaran data dan memasang perisian berbahaya ke sistem anda. Dengan VPN, anda akan dapat memastikan proses penghantaran data dilindungi dengan selamat.

4. Ini Mencegah Peretas Merosakkan Data Sistem Anda

Secara lalai, data sistem anda dilindungi dari sebarang jenis modifikasi yang tidak dibenarkan. Ini bermaksud bahawa walaupun anda tidak memasang perisian antivirus, OS akan melindungi data sistem dari sebarang modifikasi. Berita buruknya ialah kadang kala, penggodam mahir dapat mencari jalan untuk mencari kelemahan sistem anda untuk memasang kod jahat ke dalam sistem anda. Akibatnya, ia mengubah cara sistem beroperasi tanpa dapat dikesan oleh sistem operasi. Apabila data sistem rosak oleh penggodam, mereka dapat mengawal peranti anda sesuai yang mereka sukai. Dengan memasang perisian antivirus dan VPN, ini dapat dicegah, kerana peretas tidak dapat merosakkan data sistem anda dengan cara apa pun, kerana penyulitan berat yang anda miliki di rangkaian anda.

5. Ini Membuat Lapisan Perlindungan Yang Sangat Kuat Untuk Sistem Anda

Memasang antivirus sahaja mungkin cukup untuk melindungi data sistem anda jika anda jarang atau tidak pernah tersambung ke internet. Tetapi, jika anda menyambung ke internet hampir sepanjang masa, anda memerlukan lapisan perlindungan tambahan untuk sistem anda, yang dapat disediakan oleh perisian VPN. Ia melindungi sambungan rangkaian anda dan memastikan sistem anda tetap selamat semasa anda dalam talian. Oleh itu, dengan gabungan kedua-dua perisian tersebut, ia akan mewujudkan perlindungan keselamatan yang sangat kuat untuk sistem anda, memberikan sistem keselamatan yang terbaik. Lebih-lebih lagi, dengan ciri tambahan yang ditawarkan oleh perisian VPN, seperti melewati sekatan internet dan penapisan, anda dapat menikmati penggunaan peranti anda lebih banyak lagi.

Itulah sebab mengapa perisian antivirus mesti dipasang bersama dengan perisian VPN. Ini penting, kerana hanya memasang satu perisian tidak akan memberi keselamatan sepenuhnya kepada sistem anda. Hanya dengan menggabungkan dua perisian tersebut, anda dapat memastikan bahawa privasi dan keselamatan sistem anda dilindungi sepenuhnya.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map