Pelbagai Undang-undang VPN Di Seluruh Dunia yang Mungkin Anda Ingin Tahu

Tidak semua negara akan membenarkan anda menggunakan rangkaian peribadi maya dalam bidang kuasa mereka. Sebenarnya, ada beberapa negara ultra-konservatif yang mungkin memenjarakan anda atau bahkan menjatuhkan hukuman mati hanya kerana menggunakan perkhidmatan sambungan peribadi. Oleh itu, anda harus selalu mengetahui kesahihan VPN di negara anda sebelum cuba menggunakan perkhidmatan ini. Ini bukan untuk menakut-nakutkan anda atau bahkan mencegah anda menggunakan perkhidmatan rangkaian peribadi. Ini untuk melindungi anda dan memberi anda maklumat yang diperlukan sebelum cuba menggunakan apa-apa jenis perkhidmatan rangkaian peribadi maya sama ada percuma atau berbayar.


Namun, anda harus memahami bahawa jumlah negara yang menganggap VPN tidak sah sebenarnya sangat kecil, mungkin kurang dari 10 negara di seluruh dunia. Sebaliknya, sebahagian besar negara di seluruh dunia akan membolehkan anda menggunakan sebarang jenis sambungan peribadi tanpa masalah. Untuk memberi anda lebih banyak maklumat mengenai perkara ini, berikut adalah pelbagai undang-undang VPN di seluruh dunia yang mungkin anda ingin ketahui:

1. China

Dengan berbilion-bilion warganegara di China, penting bagi anda untuk mengetahui bagaimana pemerintahan negara ini berjaya memastikan warganya tetap terkawal. Dengan mengawal cara mereka mengakses internet, pemerintah telah berjaya menjaga agar rakyat tetap teratur. Di China, ada sesuatu yang disebut Great Firewall yang menghalang setiap warganegara mengakses laman web tertentu. Pada umumnya, warga biasa tidak dianjurkan untuk menggunakan sambungan rangkaian swasta, sementara para peniaga perlu mendapatkan izin untuk menggunakan VPN jika mereka menginginkannya. Pengguna individu boleh menggunakan sambungan peribadi tanpa masalah selagi wilayah tempat mereka tinggal tidak menguatkuasakan undang-undang sambungan peribadi pada warga setempat mereka.

2. Rusia

Rusia mula mengikuti pemerintah China dalam sekatan VPN mereka, tetapi mereka tidak sekatan seperti pemerintah China. Walaupun beberapa penyedia VPN dilarang dari Rusia, masih ada banyak cara untuk melewati penapisan dengan menggunakan perkhidmatan lain yang terkenal. Pengguna mungkin tidak didorong untuk menggunakan sambungan peribadi, tetapi undang-undangnya tidak terlalu ketat, kerana banyak warga Rusia masih menggunakan perkhidmatan VPN tanpa masalah.

3. Arab Saudi

Di Arab Saudi, mereka mempunyai batasan untuk menggunakan perkhidmatan VPN untuk tujuan menggunakan beberapa perisian atau aplikasi telekomunikasi pihak ketiga. Sebagai contoh, jika anda menggunakan VPN untuk Skype di Arab Saudi, Anda mungkin dianiaya oleh pemerintah karena berusaha memintas penyedia telekomunikasi negara itu dan menggunakan perisian pihak ketiga sebagai gantinya. Beberapa perkhidmatan VPN dilarang di negara ini, dan negara ini adalah salah satu negara paling ketat yang menghukum pengguna perkhidmatan VPN.

4. Korea Utara

Korea Utara terkenal dengan rejim atau pemerintahannya yang ketat, yang mengawasi semua warga negara. Di negara ini, internet masih dianggap pemandangan yang jarang dilihat. Dengan kata lain, majoriti orang tidak menggunakan internet, jadi ini bermaksud bahawa mereka mungkin tidak mengetahui apa-apa mengenai VPN. Namun, jika anda adalah pengembara di negara ini, penggunaan VPN dibenarkan dan anda boleh menggunakannya untuk memintas laman web yang disensor tanpa masalah. Namun, pemerintah Korea Utara akan menempatkan banyak pengesanan dan pemantauan untuk penduduk setempat yang ingin mengakses internet dengan VPN, dan anda sama sekali tidak dapat mengakses laman web yang mengandungi pornografi, media yang berkaitan dengan Korea Selatan, dan kandungan yang berkaitan dengan Alkitab.

5. Iran

Sangat sukar untuk mengakses pelayan VPN di negara ini hanya kerana kerajaan Iran mematikan semua port yang disambungkan ke pelayan peribadi mana pun. Dengan kata lain, kebanyakan perkhidmatan VPN tidak terdapat di negara ini. Hanya segelintir perkhidmatan VPN yang dapat digunakan di negara ini, yang dapat memintas aktiviti sekatan pelabuhan tersebut. Tetapi, VPN sangat haram di negara ini, dan anda mungkin masuk penjara hanya kerana menggunakan perkhidmatan rangkaian peribadi.

6. UAE

Secara amnya, sambungan peribadi dibenarkan di negara ini. Namun, anda tidak boleh menggunakan VPN untuk aktiviti haram kerana ia akan memberi anda lebih banyak caj sekiranya anda ditangkap oleh pemerintah. Sekatan ini hanya berlaku untuk individu. Namun, institusi perniagaan dapat menggunakan perkhidmatan VPN tanpa sekatan.

7. Selebihnya Dunia

Selain dari negara-negara tersebut, kebanyakan negara di dunia tidak mempunyai batasan untuk menggunakan sambungan peribadi. Di negara-negara Barat, misalnya, anda dapat mengakses laman web yang anda inginkan walaupun tanpa menggunakan sambungan peribadi. Oleh itu, jika anda tinggal di kebanyakan negara di seluruh dunia, tidak mengapa anda menggunakan sebarang perkhidmatan VPN.

Itulah pelbagai undang-undang VPN di seluruh dunia yang mungkin anda ingin ketahui. Berhati-hatilah bahawa jika anda berencana untuk melancong di negara-negara di mana VPN dilarang sama sekali, anda harus memahami undang-undang tempatan sebelum cuba menggunakan apa-apa jenis perkhidmatan sambungan peribadi.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map