Petua untuk Menyimpan Fail Anda Dalam Talian dengan Selamat dan Privat

Perkhidmatan storan dalam talian seperti Dropbox dan Google Drive menjadi semakin popular kerana orang mahu akses ke fail mereka dari semua peranti mereka tanpa perlu memindahkannya secara manual. Oleh itu, apabila anda menggunakan perkhidmatan storan dalam talian, anda boleh menyegerakkan fail yang tersimpan dengan mudah di semua peranti anda secara automatik. Sama ada anda ingin mengakses fail tersebut dengan desktop atau peranti mudah alih anda, anda hanya perlu mengaksesnya dalam talian. Manfaat lain adalah ketika anda bekerja dengan dokumen anda. Dengan menyimpan fail anda dalam talian, anda dapat mengedit dan mengerjakan dokumen anda dari mana-mana peranti anda.


Ia tidak berhenti di situ. Walaupun anda tidak membawa peranti anda, anda masih dapat mengakses fail yang telah anda simpan di storan dalam talian anda dari mana-mana peranti yang bersambung dengan internet di mana sahaja di dunia. Itulah kemudahan menggunakan perkhidmatan penyimpanan fail dalam talian. Tetapi, menyimpan fail anda dalam talian boleh mendedahkan mereka kepada risiko digodam dan dicuri. Oleh itu, anda perlu mengelakkan sebarang jenis ancaman daripada mengakses fail dalam talian anda. Berikut adalah beberapa petua untuk menyimpan fail anda dalam talian dengan selamat dan tertutup:

1. Pasang VPN pada Semua Peranti yang Disegerakkan

Mengapa anda mesti memasang VPN pada semua peranti yang disegerakkan? Ini kerana ia akan melindungi semua penghantaran data antara peranti tempatan anda dan storan dalam talian. Dengan melindungi rangkaian anda dengan sambungan peribadi, anda tidak akan risau tentang beberapa pihak ketiga yang cuba merampas penghantaran data dan mencuri beberapa maklumat peribadi anda dalam perjalanan.

Dengan menyimpan semua peranti dalam hubungan peribadi, penghantaran data anda akan bebas dari penggodam atau pihak ketiga yang tidak bertanggungjawab yang berusaha memantau dan mencuri data anda. Ini adalah mekanisme keselamatan untuk semua penghantaran rangkaian anda.

2. Jangan Akses Fail Anda dari Peranti Tidak Terenkripsi

Sekiranya anda tidak membawa peranti anda dan anda ingin mengakses fail anda dari tempat lain, seperti dari kafe internet atau tempat awam lain, anda harus memastikan bahawa peranti ini juga disulitkan. Sekiranya kafe internet atau perpustakaan melarang memasang perisian baru, anda boleh menggunakan laman web proksi dalam talian untuk mengakses fail anda melalui web. Atau, anda boleh memasang sambungan VPN pada penyemak imbas yang anda gunakan.

Jangan lupa menggunakan mod peribadi di penyemak imbas anda untuk memastikan trek anda dilindungi ketika orang lain menggunakan mesin yang sama dengan anda. Dan juga, jangan lupa log keluar dari semua akaun anda setelah selesai.

3. Gunakan Sistem Pengesahan Dua Faktor untuk Mengakses Storan Dalam Talian Anda

Sekiranya anda ingin menyimpan semua fail anda dengan selamat dalam simpanan dalam talian anda, pastikan anda menggunakan kata laluan yang sangat kompleks sehingga sangat sukar untuk retak menggunakan kekerasan. Gunakan nombor, huruf besar, huruf kecil, simbol, dan semua kombinasi untuk menjadikan kata laluan anda kuat dan sukar dihancurkan.

Gunakan perisian pengurus kata laluan untuk menyimpannya sekiranya anda tidak dapat mengingatnya. Juga, pastikan anda mengaktifkan sistem pengesahan dua faktor untuk memastikan bahawa akses ke storan dalam talian anda benar-benar selamat. Dengan cara ini, anda perlu mengesahkan setiap percubaan masuk ke storan dalam talian anda menggunakan peranti atau akaun lain yang anda ada.

4. Hanya Gunakan Perkhidmatan Storan Dalam Talian yang Sangat Reputasi

Terdapat banyak perkhidmatan simpanan dalam talian yang tersedia di pasaran, dan mereka menawarkan pelbagai faedah untuk menarik minat pengguna mereka. Sudah tentu, anda boleh memilih yang anda mahukan, tetapi pastikan untuk memilih storan dalam talian yang sangat terkenal dan terkenal.

Sebagai contoh, Dropbox, Google Drive, atau Microsoft OneDrive mungkin merupakan penyelesaian yang lebih baik untuk keperluan penyimpanan dalam talian anda daripada penyedia perkhidmatan lain yang hampir tidak anda ketahui atau tidak mempunyai reputasi terkenal di pasaran. Ini kerana perkhidmatan penyimpanan dalam talian yang terkenal akan memberi perhatian lebih kepada keselamatan dan privasi anda, dan mereka lebih dipercayai dalam menjaga keselamatan fail anda.

5. Tingkatkan Pelan Storan Anda untuk Keselamatan yang Lebih Baik

Oleh kerana terdapat banyak perkhidmatan storan dalam talian yang menawarkan perkhidmatan mereka secara percuma dengan batasan tertentu, adalah baik bagi anda untuk menggunakan versi perkhidmatan mereka secara percuma. Namun, pertimbangkan faedahnya semasa anda menaikkan taraf premium mereka, yang dapat memberi anda keselamatan dan privasi yang lebih baik. Terdapat juga lebih banyak ciri untuk digunakan dalam pelan premium jika dibandingkan dengan pelan percuma.

Itulah beberapa petua untuk menyimpan fail anda dengan selamat dan peribadi. Pastikan fail anda disimpan secara peribadi sepanjang masa dan pastikan semua penghantaran data dilakukan dengan rangkaian yang dienkripsi. Dengan cara ini, anda akan dapat menyimpan fail anda dengan selamat dan selamat sepanjang masa.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map