Kajian Mullvad

Kelebihan


 • Mullvad terkenal dengan anonimiti tinggi yang diberikan kepada setiap penggunanya. Itulah sifat yang tidak ada penyedia VPN lain. Penyedia VPN lain sekurang-kurangnya mengetahui ID E-mel anda, tetapi dalam kes Mullvad, tidak ada maklumat yang diminta atau disimpan.
 • Oleh kerana mereka tidak meminta maklumat peribadi apa pun, dan mengarahkan untuk tidak disebutkan namanya, mereka juga mengikuti “Kebijakan Tanpa Pembalakan” yang lengkap.
 • Antara muka pengguna yang benar-benar mudah yang membolehkan semua orang memanfaatkan teknologi VPN tanpa memikirkan banyak mengenai konfigurasi.
 • Mereka menggunakan protokol OpenVPN yang dianggap sebagai protokol VPN terbaik. Ia juga dilengkapi dengan dua jenis yang berbeza iaitu TCP dan UDP.
 • Mullvad juga membolehkan mengubah ukuran MTU.
 • Anda juga boleh menggunakan ciri seperti Split Tunneling, dan Port Forwarding yang tidak disediakan dalam aplikasi tetapi dapat dilihat dalam panduannya.

Keburukan

 • Syarikat ini beribu pejabat di salah satu negara 14 Eyes, dan oleh itu, mereka terikat dengan perjanjian pengawasan. Namun, jika pemerintah meminta mereka untuk melacak data seseorang, tidak ada cara untuk melakukannya kerana mereka tidak mempunyai maklumat peribadi mengenai mana-mana pengguna.
 • Mereka mempunyai pelayan di seluruh dunia, tetapi masih perlu memperbaikinya seperti sekarang, ia hanya merangkumi 30+ negara.

Gambaran keseluruhan

Skrin Utama Mullvad

Mullvad, yang beribu pejabat di Sweden dimiliki oleh Amagicom AB, dan ia dianggap sebagai salah satu aplikasi yang paling dipercayai untuk privasi dan tanpa nama. Walau bagaimanapun, kami telah berusaha sedaya upaya untuk mengetahui sama ada terdapat kelemahan dalam dasar privasi Mullvad. Kami membaca mengenai dasar yang berbeza dan cuba mengetahuinya jika ada percanggahan. Sekiranya anda bimbang tentang privasi dalam talian anda dan berfikir untuk mempercayai Mullvad, anda mesti melalui tinjauan ini yang akan membantu anda untuk mendapat keputusan yang stabil.

Dalam hal kepantasan, fitur dan dukungan pelanggan, Mullvad akan melakukan percubaan seperti penyedia VPN lain. Tetapi, apabila tidak mahu disebutkan namanya, sebaik sahaja anda mulai berurusan dengan aplikasi tersebut, nama anda akan dianggap serius di atas sebilangan besar penyedia VPN.

Tanpa Nama Lengkap

Jadi, bagaimana anonim lengkap ini wujud? Setiap kali anda membuat akaun untuk mengakses klien VPN apa pun, anda selalu perlu memberikan mereka beberapa maklumat seperti nama pengguna dan alamat e-mel. Dalam kes Mullvad, data yang berkaitan dengan identiti ini sama sekali tidak diperlukan.

Prosedurnya semudah merasa mengantuk di tempat kerja. Anda hanya perlu menambahkan captcha, dan setelah terbukti bahawa anda adalah manusia, nombor akaun enam belas digit muncul di skrin anda. Percuma selama tiga jam berikutnya, dan sehingga waktu itu, anda perlu membuat pembayaran menggunakan pelbagai pilihan pembayaran yang mereka berikan. Oleh itu, mereka tidak akan mengetahui sebarang maklumat mengenai anda. Itu benar, tetapi bagaimana jika mereka merakam data aktiviti kami. Anda boleh mengikuti dasar kuki untuk melihatnya.

Cookies Mullvad

Itu mudah dan tanpa nama pada masa yang sama. Sekiranya anda tidak mahu berkongsi maklumat bank, mereka juga membenarkan pembayaran melalui wang tunai dan cryptocurrency.

Namun, pada mulanya, kami tidak pasti mengenai nama samaran yang lengkap dan kami sangat ingin tahu sekiranya mereka mencatat data kami dengan cara apa pun. Itulah sebabnya kami mengkaji dasar privasi dan dasar pengembalian dana untuk memastikan sama ada terdapat penyataan yang benar-benar betul atau hanya sekadar kata-kata.

Kajian terperinci mengenai Dasar Privasi dan Bayaran Balik

Mereka telah menyebutkan data yang tidak mereka log masuk, dan kami berpuas hati dengannya. Walau bagaimanapun, kami ingin tahu mengenai data yang mereka simpan:

Bayaran Balik Mullvad & Kehilangan Akaun

Seseorang boleh membaca dalam dasar privasi yang mengatakan bahawa Mullvad menyimpan maklumat berkaitan pembayaran tertentu yang berbeza untuk kaedah pembayaran yang berbeza. Untuk wang tunai, mereka menyimpan pembayaran, nombor akaun, jumlah, mata wang dan cap waktu. Untuk bitcoin, mereka juga mencatat maklumat alamat bitcoin. Untuk pembayaran yang dilakukan melalui Stripe dan Swish, mereka menyimpan ID permintaan masing-masing di pangkalan data mereka. Paypal adalah transaksi yang paling tidak selamat dalam kes Mullvad dan memerlukan penyimpanan ID transaksi dan Id e-mel anda.

Soalan ini timbul bahawa jika mereka tidak menyimpan log, mengapa semua butiran ini terdapat di dalam pangkalan data. Nah, soalan ini jelas, dan paling banyak menjawabnya. Ini mungkin membuat Mullvad kelihatan mencurigakan, tetapi mereka melakukannya kerana polisi pembayaran balik atau jika anda kehilangan nombor akaun Mullvad.

Namun, jika anda kehilangan nombor akaun Mullvad, anda perlu menghantar e-mel kepada mereka maklumat yang mereka minta dalam gambar di atas, untuk mendapatkan kembali nombor akaun tersebut. Walaupun anda mungkin kehilangan nama diri dengan memberikan e-mel; anda boleh menghubungi mereka melalui alamat e-mel palsu untuk tujuan ini.

Sekarang jelas bahawa Mullvad hanya menyimpan beberapa butiran, dan tidak ada log sama sekali. Kami juga memeriksa kuki bahawa data mengenai kami semakin disimpan semasa kami melayari laman web, tetapi tidak ada yang mencurigakan, dan itu mengesahkan bahawa anda boleh menjadi tanpa nama sepenuhnya jika anda menggunakan Mullvad. Namun, ini bukan satu-satunya fitur yang bergantung pada kualiti penyedia VPN, dan kita perlu membincangkan setiap aspek yang dapat memberikan ulasan produk yang tepat..

Keperluan Lebih Pelayan

Terdapat pelayan di seluruh dunia, tetapi hanya di 30+ negara, dan itulah sebabnya tidak semua pengguna mengalami kesambungan dan kelajuan yang baik.

Mari kita lihat penempatan pelayan mereka: Secara keseluruhan terdapat tiga puluh enam negara di mana pelayan mereka berada. Dari tiga puluh enam negara ini, dua puluh lapan adalah negara Eropah, tiga negara berasal dari Asia, dua negara dari Amerika Utara, dua dari Oceania, dan masing-masing satu dari Afrika dan Amerika Selatan. Walaupun di Asia, pelayan diedarkan di tiga negara, jumlah lokasi pelayan hanya lapan, dan ini bahkan tidak separuh daripada lokasi pelayan, yang dimiliki oleh A.S. Senario untuk pengguna Oceania juga tidak begitu hebat. Mereka hanya mempunyai lima lokasi pelayan, empat terletak di Australia, dan satu di New Zeeland. Afrika dan Amerika Selatan benar-benar kehabisan gambar dengan hanya lokasi pelayan satu-satu.

Walau bagaimanapun, jika anda adalah pengguna dari Eropah atau Amerika Utara, ini tidak akan menimbulkan banyak masalah kepada anda kerana jumlah pelayan yang banyak di seluruh benua. Khusus untuk Amerika Syarikat, Belanda, United Kingdom, Sweden dan Jerman, penyedia VPN ini dapat dipertimbangkan di atas banyak penyedia VPN lain mengenai jumlah pelayan yang secara langsung mempengaruhi kelajuan dan kesambungan.

Semasa pertama kali memulakan aplikasi, aplikasi dihubungkan dengan pelayan Sweden yang ditetapkan secara lalai. Namun, anda tidak akan mengalami kelajuan tinggi jika jaraknya lebih banyak. Kami cuba menyambung secara manual dengan pelayan terdekat (kerana itu satu-satunya pilihan) untuk mencapai kelajuan optimum. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan untuk menerima kelajuan tinggi walaupun anda berhubung dengan pelayan yang lebih jauh dibandingkan dengan pelayan yang paling dekat secara geografi. Oleh sebab itu, kaedah terbaik untuk berhubung dengan pelayan terpantas adalah mencari secara manual, dan kelajuan ujiannya. Lain kali apabila menghidupkan aplikasi, anda akan berhubung dengan pelayan itu dengan satu klik.

Keutamaan

Pilihan untuk Sambungan

Mari kita lihat ciri-ciri aplikasi yang ada. Pilihan pilihan tidak mengandungi banyak tetapan, tetapi ia hanya membolehkan anda menetapkan pilihan ketika anda ingin berhubung dengan VPN. Anda boleh memilihnya jika anda ingin menyambungnya sebaik sahaja sistem mula disediakan untuk anda atau semasa anda log masuk ke sistem anda. Anda boleh mengehadkan peranti lain yang berkongsi rangkaian yang sama. Ini mungkin ciri-ciri yang sangat kecil tetapi tetap diperlukan untuk mengekalkan kawalan pengguna dengan mudah. Oleh itu, kami menghargai penambahan ciri-ciri ini pada setiap pelanggan.

Tetapan Lanjutan

Tetapan Lanjutan di UI

Sekali lagi, tidak banyak ciri untuk dijumpai, namun apa sahaja yang kami terokai di sini berguna. Penggunaan dapat mengawal data mereka dari IPv6, dan menjadi pilihan anda untuk menyulitkannya atau tidak. Mereka hanya menyediakan protokol OpenVPN, tetapi dengan memberikan sedikit fleksibiliti untuk memilih kelajuan tinggi atau keselamatan tinggi.

Ini mungkin kerana pilihan protokol TCP dan UDP OpenVPN yang boleh anda pilih mengikut keperluan anda. Anda juga dibenarkan untuk menyesuaikan paket MTU yang harus anda lakukan sekiranya anda mengalami masalah sambungan atau kelajuan rendah. Mereka juga memiliki banyak fitur lain yang tidak terlihat dalam aplikasi, tetapi berfungsi di latar belakang seperti Kill Switch. Mereka tidak menawarkan pilihan Kill Switch dalam tetapan mereka, tetapi ada di sana, dan seseorang tidak dapat mematikannya. Setiap kali ia memutuskan atau menyambungkannya, ia menyekat semua data Internet untuk menyelamatkan kebocoran data. Beberapa ciri boleh ditambah dengan masuk ke akaun.

Ciri-ciri Yang Boleh Anda Kawal Melalui Akaun Dalam Talian

Ciri Tambahan Mullvad

Sekiranya anda sudah menggunakan Mullvad, anda akan mengetahui bahawa tidak ada banyak ciri yang terdapat pada klien. Walau bagaimanapun, anda boleh menambahkan lebih banyak ciri melalui akaun dalam talian. Ini adalah satu lagi kriteria di mana mereka telah menunjukkan kepandaian mereka. Mereka menjadikan pelanggan mereka mudah untuk menjadikan aplikasi itu mesra pengguna, dan pada masa yang sama membolehkan seseorang menambahkan ciri melalui akaun dalam talian untuk memberikan kawalan terhadap aplikasi tersebut. Anda boleh mendapatkan ciri-ciri ini dalam pilihan panduan di laman web Mullvad. Ciri-ciri ini juga telah meluaskan kawasan penggunaan Mullvad. Ciri-ciri ini termasuk penerusan port, tunneling split, menggunakan kunci SOCKS5, menggunakannya dengan BitTorrent, dan menambahkan lapisan tanpa nama tambahan dengan Tor.

Analisis Masa Sambungan

Percubaan No. Masa yang Diperlukan untuk Menjalin Sambungan (Detik)
Purata Masa dalam Detik8.26
15.42
29.97
35.85
410.16
55.59
612.66
714.86
86.33
97.42
104.34

Seperti yang telah kita bincangkan, secara lalai, Mullvad berhubung dengan pelayan Sweden, dan analisis masa sambungan telah dilakukan untuk pelayan yang dihubungkan secara lalai. Sekiranya anda melihat dengan teliti, anda akan melihat bahawa julat dari jangka waktu terpendek hingga terpanjang adalah sekitar 10 saat yang lebih tinggi daripada banyak penyedia VPN, dan itu tidak bagus. Walau bagaimanapun, ini tidak akan membawa banyak perbezaan, tetapi jika jaraknya meningkat, ia pasti akan menyebabkan ketidakstabilan. Kami cuba menghubungkannya dengan pelayan lain yang secara geografis lebih dekat dengan kami, dan aplikasi tersambung dengan VPN dalam beberapa saat. Menyambung dengan pelayan yang lebih dekat secara geografi memberikan sambungan yang lebih pantas dan stabil.

Ujian Kelajuan

Ujian Kelajuan Mullvad

Sekali lagi, kerana kekurangan pelayan yang disyorkan atau sambungan automatik dengan pelayan terbaik, kami bahkan tidak tahu sama ada kami telah mengambil ujian kelajuan untuk pelayan terpantas atau tidak, untuk lokasi kami. Sudah jelas bahawa kita tidak dapat berhubung dengan setiap pelayan yang disediakan oleh Mullvad, dan dalam hal ini, kami memilih beberapa berdasarkan pelayan yang paling popular, dan pelayan yang lebih dekat dengan lokasi kami. Dalam ujian kepantasan ini, kami telah merangkumi empat benua: Asia, Australia, Amerika Utara, dan Eropah. Namun, kami mengabaikan Amerika Selatan dan Afrika kerana inilah yang dilakukan oleh Mullvad. Mereka hanya mempunyai satu-satu lokasi pelayan di setiap benua kerana itu, mereka tidak begitu penting.

Dengan ujian kelajuan, kami menyedari bahawa menyambung dengan pelayan lalai bukanlah pilihan terbaik, dan anda mesti berhubung secara manual dengan pelayan geografi terdekat kerana ia akan memberikan kelajuan terbaik kepada anda (Secara amnya, tetapi tidak selalu). Kami mengalami kepantasan yang tinggi berbanding dengan pelayan lain ketika kami menghubungkan sistem kami dengan pelayan Singapura, yang merupakan pelayan geografi terdekat. Kami mengalami penurunan hanya 6.62% peratus dalam kes ini. Ini diikuti oleh pelayan Amerika Syarikat dan alasan di sebalik sebilangan besar lokasi pelayan ini. Oleh itu, jika anda tidak mengalami kelajuan yang baik walaupun anda berhubung dengan pelayan terdekat, cuba sambungkan ke pelayan Amerika Syarikat, dan anda pasti akan mendapat kelajuan yang agak baik.

Namun, hasil untuk pelayan Australia mengecewakan tetapi diharapkan kerana jaraknya sangat jauh, dan hanya ada lima lokasi pelayan di seluruh benua Oceania. Anda juga boleh cuba menyambung ke Belanda dan Jerman kerana mereka juga mempunyai banyak lokasi pelayan, dan mungkin memberikan kelajuan yang baik.

Keselamatan

Bukan hanya tanpa nama, tetapi juga penyedia VPN yang benar-benar selamat yang menawarkan penyulitan AES dengan kunci 256-bit. Juga, mereka hanya menawarkan protokol OpenVPN kerana yang paling selamat, dan tidak membenarkan sesiapa mengubahnya untuk keselamatan yang ketat. Namun, ia dilengkapi dengan pilihan UDP dan TCP, dan sedikit kawalan pengguna disediakan untuk menyeimbangkan kecepatan dan keamanan sesuai dengan kebutuhan. Mereka memiliki pelayan DNS dan oleh itu, tidak ada perubahan penglibatan pihak ketiga dalam kes ini.

Antara Muka dan Pengalaman Pengguna

Mereka berjaya menyampaikan apa yang telah mereka rancangkan untuk menyampaikan: Aplikasi yang mesra pengguna. Mereka telah menyediakan reka bentuk yang sangat sederhana mengalahkan ZenMate yang kami sangka paling mudah. Kekuatan di sebalik reka bentuk ini tersembunyi dalam akaun dalam talian dan latar belakang aplikasi.

Terdapat banyak ciri yang perlu ditawarkan oleh penyedia VPN kerana ini menjadikan antara muka pengguna menjadi rumit. Penyelesaian yang ditawarkan Mullvad adalah dengan menyediakan ciri-ciri ini di latar belakang, dan tidak memberikan kawalan yang tidak diperlukan kepada pengguna. Contohnya, terdapat suis kill terbina dalam Mullvad yang berjalan di latar belakang, tetapi anda tidak dapat mematikannya. Penyelesaian kedua adalah dengan mewujudkan semua ciri seperti pemajuan port, pemisahan terowong, dll melalui panduan untuk orang yang ingin menggunakannya.

Di sini, pengalaman pengguna boleh dikatakan sama sekali berbeza dengan yang ditawarkan oleh penyedia VPN lain. “No log log” boleh dipercayai sepenuhnya, dan tidak ada maklumat anda yang mendapat tempat dalam pangkalan data mereka. Itu membantu memberikan pengalaman pengguna yang benar-benar tanpa nama, dan apabila digunakan dengan penggunaannya (kerana mereka membenarkannya), anonimiti mencapai tahap yang lain. Selain tanpa nama, kelajuan dan kesambungan sangat baik jika anda berhubung dengan pelayan yang betul. Mullvad menjadikan antara muka pengguna yang mudah digunakan dan lancar seperti yang diharapkan pengguna dari mana-mana penyedia VPN.

Pelantar

Mengenai jumlah platform yang Mullvad menyediakan semua platform yang sesuai untuk penggunaan Mullvad. Anda pasti boleh memuat turunnya untuk Windows, Linux, MacOS, Android dan iOS. Selain itu, beberapa platform seperti Qubes OS, Qubes OS 4 ditawarkan. Mereka juga tersedia untuk sejumlah router: Merlin, Tomato DD-WRT, Asus, OpenWrt, dan pfSense. Walau bagaimanapun, kami tidak menemui pautan muat turun untuk pelanjutan penyemak imbas dan tidak pasti sama ada ia tersedia.

Sokongan pengguna

E-mel Sokongan Pelanggan Mullvad

Mereka tidak menawarkan sistem Sembang Langsung, atau penjanaan tiket. Mungkin, mereka juga berusaha untuk tidak dikenali dari pihak mereka. Tetapi, apabila aplikasinya menawarkan sesuatu yang unik, adalah tanggungjawab untuk memerhatikan bagaimana orang menggunakannya. Mungkin, sekiranya maklumat itu hilang atau jika penjanaan nombor akaun tanpa nama mereka menimbulkan kekeliruan, seseorang tidak dapat menghubunginya dengan serta-merta.

Menghubungi mereka untuk setiap pertanyaan, besar atau kecil, diperlukan untuk dihantar melalui e-mel. Anda boleh menerima balasan pada hari yang sama setelah sepuluh jam. Dalam kes kami, kami menghantar e-mel kepada mereka pada waktu 10:30 pagi tentang beberapa kekeliruan antara dasar Bayaran Balik dan dasar privasi yang mereka jawab kepada kami pada waktu petang pada jam 5:30 PM. Jawapannya relevan dan dihuraikan memberikan kepuasan 100%. Walaupun, balasan itu berguna jika masa yang mereka ambil untuk membalas dapat dikurangkan, maka dapat meningkatkan kualiti sokongan pelanggan.

Kesimpulannya

Mullvad adalah penyedia VPN terbaik ketika datang tanpa nama, tetapi ia tidak boleh dikelirukan antara keselamatan. Namun, mereka menyediakan enkripsi bertaraf dunia dengan OpenVPN, jadi tidak boleh dipersoalkan, tetapi pada masa yang sama, tidak istimewa juga. Dalam hal kepantasan, mereka perlu meningkat untuk Asia, Australia, Amerika Selatan, dan Afrika. Walau bagaimanapun, mereka memberikan kelajuan yang sangat baik untuk Amerika Utara dan Eropah. Menambah sembang langsung akan menjadi pilihan yang bagus kerana orang memerlukan bantuan kerana banyak sebab.

Ketika datang ke antara muka pengguna, platform, dan fitur, Mullvad memberikan kepuasan sepenuhnya menjadikannya produk “nilai untuk wang”. Sekiranya anda adalah orang yang ingin mengakses Internet tanpa nama penuh, Mullvad adalah pilihan terbaik.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map