Kajian ZenMate

Kelebihan


 • Fungsi kill switch menghentikan semua lalu lintas internet jika ZenMate berhenti berfungsi tanpa diduga. Ini menjimatkan anda dari pihak berkuasa untuk mengetahui tentang kandungan yang anda lawati.
 • Sambungan segera membolehkan anda berhubung dengan VPN dengan beberapa saat dan untuk beberapa kes, ia memerlukan lebih dari sepuluh saat.
 • Fitur pemantauan lokasi ZenMate membolehkan anda memanfaatkan faedah tempatan walaupun alamat IP berubah.
 • Selalu selamat menyambung semula ZenMate secara automatik. Ini menjimatkan tugas menghubungkannya secara manual setiap masa.
 • Pelbagai bahasa disediakan untuk pemahaman yang lebih baik mengenai pengguna di seluruh dunia.
 • Ia mempunyai lokasi pelayan untuk setiap benua yang meliputi 30+ negara.

Keburukan

 • Ia mempunyai kesalahan grafik kecil untuk windows 7, dan lebih disukai digunakan untuk versi ini. Walau bagaimanapun, untuk versi yang lebih tinggi, ia berfungsi dengan sempurna.
 • Pemilihan lokasi secara automatik tidak ada, tetapi Anda dapat memilihnya secara manual sesuai dengan keperluan kandungan.

Laman web: Melawat laman web

Gambaran keseluruhan

Pelanggan Zenmate

“Dicintai dengan Jerman,” (begitulah penyedia memperkenalkan ZenMate) ZenMate beribu pejabat di Berlin dan dimiliki oleh ZenGuard Gmbh. Ia dimulakan pada tahun 2013 dan empat tahun ini, kerana antara muka pengguna yang disederhanakan dan penyambungan yang cepat, ia telah membina pangkalan pengguna sebanyak 40 juta orang. Baru-baru ini, ia diambil alih oleh Kape Technologies Plc. (syarikat yang memiliki aplikasi seperti CyberGhost dan Intego) dan oleh itu, lebih banyak pembangunan diharapkan. Fokusnya adalah untuk meningkatkan pengalaman pengguna dan menambahkan lebih banyak ciri tanpa menjejaskan privasi dan keselamatan pengguna. ZenMate menyediakan sambungan VPN premium yang dipercayai dengan pelayan stabil dan pelbagai ciri keselamatan. Ini tersedia untuk peranti desktop dan mudah alih serta untuk penyemak imbas yang popular.

Gambaran Keseluruhan Pantas
Laman web www.zenmate.com
ProtokolLT2P, IPSec, OpenVPN
PelantarWindows, Mac, iOS, Android, Penyemak Imbas (Chrome, Firefox)
Bidang kuasaJerman
PembalakanBeberapa Log (Lebar Jalur)
Penyulitan256-AES, AES 128-bit (untuk penyemak imbas)
Sambungan5 Peranti (Boleh menambah sehingga 10 lagi)
Lokasi30+ Negara
Pelayan~ 300
Netflix / P2PTidak
Pilihan pembayaranPayPal, Kad Kredit, UnionPay, Qiwi
Pilihan SokonganTiket, Sembang
Harga Dari$ 2.05 / bulan (Bil setiap tahun)
Jaminan30 hari wang dikembalikan
Cubaan percumaTidak

Pelbagai Lokasi Pelayan

Jumlah pelayan yang boleh anda pilih ketika menggunakan perkhidmatan VPN ini cukup banyak. Pelayan kebanyakannya terletak di benua Eropah kerana perisian ini berpusat di Jerman. Walau bagaimanapun, terdapat juga pelayan biasa yang terletak di bahagian lain di dunia, seperti Amerika Syarikat, Kanada, Australia, dan Singapura. Pelayan ditempatkan dengan bijak untuk membina pangkalan pengguna di seluruh dunia. 7.9 Juta pengguna Turki menggunakan ZenMate untuk mengakses laman web seperti Facebook dan Wikipedia yang dilarang di sana. ZenMate juga telah membantu 1.8 Juta pengguna Rusia untuk mengakses internet tanpa sekatan pemerintah. Perisian ini dapat menunjukkan kepada anda pelayan mana yang mempunyai kecepatan terpantas dalam waktu nyata, dan pelayan mana yang tidak berfungsi dengan baik. Dengan ciri ini, anda dapat memilih pelayan terpantas dengan mudah dan mengelakkan penggunaan pelayan yang menghadapi masalah seperti penurunan sambungan berterusan atau kelajuan perlahan. Pelayan ZenMate ada di seluruh dunia, dan itulah sebabnya masalah berkaitan kelajuan dikurangkan. Namun, benua Eropah mengalami kepantasan yang lebih tinggi berbanding dengan benua lain.

Dasar Tanpa Log

Walaupun terlalu banyak perkhidmatan VPN yang telah “mengkhianati” penggunanya dengan mencatat aktiviti mereka, ZenMate tetap tegas dengan komitmen mereka untuk tidak mengganggu pengguna mereka dengan polisi untuk memantau kegiatan mereka secara dalam talian. Ini kerana pengguna menggunakan perkhidmatan ini untuk menjauhi sistem pengawasan dalam talian. Jika perkhidmatan mencatat kegiatan mereka, seperti melarikan diri dari satu sistem pengawasan dan “ditangkap” oleh sistem pengawasan yang lain. Dasar tanpa log yang disediakan oleh perkhidmatan rangkaian peribadi maya ini memastikan bahawa pengguna dapat tetap selamat dan dilindungi dalam talian tanpa ada yang mengesan aktiviti mereka.

Tetapan berbeza untuk Pelanggan Zenmate

Bunuh Suis

Kill-switch adalah ciri asas tetapi perlu yang melindungi anda daripada terperangkap semasa menggunakan kandungan yang tidak disensor. Ciri Kill Switch berfungsi untuk mengelakkan peranti anda mendedahkan alamat IP sebenar anda pada saat sambungan terputus di VPN anda. Contohnya, jika sambungan peribadi anda terputus secara tiba-tiba, sambungan rangkaian utama juga terputus untuk mengelakkan kebocoran alamat IP. Dengan kata lain, ciri ini hanya membolehkan anda menyambung ke internet melalui sambungan peribadi.

Perisai Identiti ZenMate

Ini adalah ciri yang mesti disertakan dalam setiap VPN. Identity Shield mengenal pasti semua kebocoran data yang terdapat pada e-mel pengguna dan menghantar amaran kepada pengguna melalui E-mel jika kebocoran data sesuai dengan identiti pengguna. Dengan makluman E-mel, pengguna mendapati bahawa datanya bocor entah bagaimana dan oleh itu, disarankan untuk menukar kata laluan secepat mungkin. Ia membantu mengelakkan kebocoran data selanjutnya.

Pilihan Yang Selamat

Ever Secure Option membolehkan ZenMate menyambung secara automatik walaupun anda mengeluarkannya dari aplikasi yang berjalan di latar belakang. Oleh itu, jika anda mempunyai kebiasaan menggunakan Internet tanpa menghidupkan VPN, ia membunuh syarat manual untuk menyalakannya berulang kali. Di iOS, ZenMate terputus sebaik sahaja peranti beralih ke mod tidur atau jika tidak ada pertukaran data. Walau bagaimanapun, ia akan disambungkan secara automatik apabila anda mula menggunakan rangkaian lagi.

Penyediaan Pemantauan Lokasi

Pemantauan Lokasi memberikan faedah yang dinikmati oleh alamat IP sebenar anda tanpa memutuskan VPN atau berkongsi IP sebenar. Ini membantu pengguna dalam banyak cara:

Anda boleh mengakses akaun bank tempatan tanpa disekat.

Kadang-kadang apabila anda log masuk ke akaun anda sendiri semasa menggunakan VPN, penyedia akaun akan menganggap log masuk anda mencurigakan, tetapi di ZenMate, masalah ini dapat dielakkan dengan mengaktifkan Pemantauan Lokasi.

Anda boleh menggunakan aplikasi yang memerlukan teknologi GPS tanpa masalah.

Ciri ini tidak tersedia di setiap VPN. Ini berguna untuk pengguna yang, pada masa yang sama perlu melihat kandungan yang tidak tersedia untuk lokasi mereka dan mengunjungi laman web yang hanya dapat dinilai dengan IP sebenar

Pemantauan Bypass dan Penapisan Dalam Talian

Dengan ZenMate, selalu mungkin bagi anda untuk meneroka internet seperti sebelumnya. Ini memberikan anonimiti sepenuhnya untuk sambungan dalam talian anda, yang membolehkan anda menghalang sesiapa sahaja untuk mengesan dan memantau aktiviti dalam talian anda. Juga, ini dapat membantu anda memotong sekatan internet yang dikenakan oleh pemerintah, dan juga memintas penapisan dalam talian. Anda dapat menikmati laman web kegemaran anda dengan pengalaman penuh, seperti itulah laman web yang dimaksudkan untuk dinikmati.

Bahagian Statistik Saya

Sekiranya anda mempunyai had untuk pemindahan data oleh pembekal khidmat anda, anda boleh melacaknya melalui bahagian ini.

 • Ia memberikan maklumat statistik mengenai:
 • Masa Sambungan
 • Trafik yang dimuat turun
 • Trafik yang dimuat naik

Analisis Masa Sambungan

ZenMate mempunyai kualiti yang sangat sedikit VPN, dan itu adalah sambungan segera. Menurut pengalaman kami, ZenMate memerlukan masa kurang dari 10 saat untuk menyediakan rangkaian peribadi maya untuk peranti kami. Dalam banyak keadaan, hanya memerlukan 4-5 saat untuk membuat sambungan yang merupakan salah satu masa penyambungan secepat mungkin.

Percubaan No. Masa yang diambil untuk menjalin hubungan
Masa Purata (Detik) 5.9
19
28
35
44
56
66
78
84
95
104

Rata-rata 5.9 saat adalah pencapaian bagi pembangun ZenMate, dan hubungannya lebih pantas daripada ini untuk Negara-negara Eropah.

Ujian Kelajuan

Kelajuan Sebelum dan Selepas Zenmate

Analisis Uji Kelajuan menerangkan seberapa banyak kompromi yang perlu anda lakukan ketika anda mengutamakan keselamatan. Menjalin hubungan dengan ZenMate mengurangkan kelajuan tetapi cukup untuk melihat-lihat video berkualiti dan melayari Internet tanpa berkompromi dengan masa memuat halaman web.

Tanpa berhubung dengan ZenMate, kelajuan muat turun dan kelajuan Muat naik masing-masing menjadi 9,41 Mbps dan 7,41 Mbps, tetapi masing-masing berkurang menjadi 2,17 Mbps dan 1,06 Mbps. Pelayan terdekat ke lokasi kami terletak sejauh 3,440 kilometer. Ini mungkin sebab penurunan kelajuan seperti itu. Sekiranya anda berada di Eropah, Amerika atau Australia, anda tidak akan mengalami penurunan kerana mereka mempunyai pelayan mereka di seluruh benua ini.

Keselamatan

Untuk keselamatan, penggunaan maklumat syarikat diatur oleh undang-undang privasi Jerman yang ketat. Data yang dihantar dienkripsi dan diarahkan ke pelayan peribadi mereka. Itu memastikan bahawa tidak ada pihak ketiga yang dapat mengakses data anda. Walaupun begitu, aplikasi itu sendiri tidak menjejaki aktiviti anda atau menyimpan maklumat peribadi.

Mereka menggunakan enkripsi AES yang merupakan standard yang digunakan oleh pemerintah A.S. dan disyorkan di seluruh dunia. Panjang kunci untuk pelanjutan penyemak imbas ialah 128-bit, dan untuk pelanggan lain, 256-bit. Kekunci 128-bit dianggap sedikit lemah tetapi walaupun begitu, dengan penyulitan AES tidak mungkin berlaku pelanggaran data. Panjang 256-bit dengan penyulitan AES memberikan tahap keselamatan tertinggi. Apabila ia ditambah dengan protokol yang sesuai seperti protokol TLS 1.2 (RFC 5246), ia memberikan kelajuan dan keselamatan pada masa yang sama. Ia dilengkapi dengan dua lapisan yang berbeza: Protokol Rekod TLS dan Protokol Jabat Tangan TLS. Yang pertama memastikan privasi dan kebolehpercayaan dan yang kedua menyulitkan data yang telah anda kongsi.

Untuk keselamatan yang lebih, Perlindungan Kebocoran DNS juga ditambahkan yang tidak membenarkan DNS pihak ketiga menyimpan log atau data peribadi anda.

Pelantar

Sekiranya anda ingin mencuba perkhidmatan sebentar sebelum memutuskan untuk membeli langganan untuknya, anda boleh menggunakan pelanjutan penyemak imbas secara percuma. Anda boleh memuat turun pelanjutan penyemak imbas ZenMate untuk Opera, Firefox dan Chrome. Kemudian, apabila anda menggunakan salah satu penyemak imbas ini, anda boleh mengaktifkan sambungan VPN secara percuma tanpa had lebar jalur. Walau bagaimanapun, sambungan peribadi hanya dapat digunakan pada penyemak imbas anda, dan tidak seluruh sistem.

Sekiranya kita bercakap mengenai platform lain, jika anda membeli versi premium, anda boleh menggunakannya untuk Android, iOS, Mac, dan Windows. Walaupun, jika anda ingin berhubung dengan platform lain, itu tidak akan menjadi masalah. ZenMate serasi dengan OpenVPN 100%, dan ia juga boleh digunakan untuk sistem operasi lain. Sekiranya anda membeli versi premium, anda mendapat akses untuk menyambungkan lima peranti pada masa yang sama yang cukup baik dalam perbandingan banyak VPN yang hanya membenarkan tiga peranti menyambung.

Sokongan pengguna

Kepuasan pelanggan berkadar langsung dengan kemampuan sokongan pelanggan untuk menangani sebarang keadaan atau kerosakan. ZenMate tidak mempunyai sembang langsung untuk pertolongan segera tetapi mempunyai E-mel sokongan pelanggan yang kami dapati menjelaskan mengenai pertanyaan, tetapi mereka memerlukan sedikit masa untuk menjawab.

Kami mendapati bahawa ZenMate menyokong laman webnya yang cukup untuk menyelesaikan sebahagian besar pertanyaan. Ini berisi blog mengenai pelbagai masalah yang dihadapi pengguna atau keraguan yang dimiliki pengguna untuk privasi mereka. Ia juga menerangkan kerja lengkap ZenMate yang menjadikannya kelihatan lebih menjanjikan dan boleh dipercayai.

Kesimpulannya

ZenMate adalah salah satu penyedia perkhidmatan VPN terbaik yang menyediakan perkhidmatan VPN dengan banyak ciri keselamatan serta kebolehpercayaan yang baik dan kelajuan sambungan yang cepat. ZenMate dengan bijak menetapkan lokasi pelayannya agar pengguna dari seluruh dunia dapat memanfaatkan perkhidmatannya. Dengan ciri keselamatan seperti DNS Leak Protection, Kill-switch, dan tidak ada dasar pembalakan seseorang boleh melayari internet dengan bebas tanpa rasa takut akan pelanggaran data. Fungsi pemantauan lokasi adalah ciri utama yang meningkatkan pengalaman dalam talian anda dengan membolehkan anda menikmati faedah IP yang benar walaupun menyembunyikannya.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map